x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aproape de cer

Aproape de cer

04 Mar 2005   •   00:00

Acoperisul este un element important in construirea unei case, fiind ansamblul structural care sustine invelitoarea. Aceasta are menirea de a proteja locuinta, asigurandu-i izolarea hidrofuga.

Preocuparea pentru obtinerea de invelitori de calitate a existat dintotdeauna, iar astazi inca se mai folosesc materiale descoperite in urma cu cateva milenii. De exemplu, tigla din ceramica arsa se folosea inca din anii 800 I.H. Chiar avand in spate o istorie atat de veche, acest tip de tigla este un element modern (gratie modului de prelucrare, care, evident, s-a modernizat permanent), fiind si cel mai raspandit material utilizat ca invelitoare pentru acoperisuri. In afara clasicei tigle din ceramica arsa, gratie tehnologiei, pe piata au aparut si alte tipuri de invelitori, menite sa satisfaca in conditii optime cerintele oricarui tip de acoperis. In cele ce urmeaza, va prezentam tipurile de invelitori existente pe piata, oferindu-va, in acelasi timp, si cateva sugestii din partea constructorilor pentru momentul cand va veti decide sa investiti intr-un astfel de material.

Tigla din ceramica arsa. Ceramica arsa este fabricata din materie prima naturala (argila). Tigla din ceramica arsa prezinta mai multe avantaje: durata lunga de viata (80-100 de ani), capacitate de uscare rapida si rezistenta la socuri, la efectele mediului inconjurator, la acizi si baze, rezistenta mecanica mare (greutatea zapezii, a ghetii), este termorezistenta - ignifuga, rezistenta la inghet etc (in imagine: tigla din ceramica arsa de la BRAMAC).

Invelitorile din membrane bituminoase sunt utilizate atat pentru acoperirea cladirilor industriale, cat si pentru locuinte, case de vacanta sau simple constructii utilitare, cum ar fi cabane, garduri, garaje, ateliere etc. Sunt realizate din bitum armat cu fibra de sticla si sunt prezentate intr-o gama coloristica variata. Aceste tipuri de invelitori se prezinta sub forma de placi ondulate impregnate cu bitum, cu aspect valurit si sub forma de placi bituminoase tip sindrila cu forma rotunda, trapezoidala, rectangulara. Calitati: rezistenta, flexibilitate si elasticitate. Sindrilele bituminoase se instaleza bine chiar pe un acoperis vechi, dar protejat de o membrana care se afla inca in buna stare, datorita greutatii mici (exemple de membrane bituminoase de la TEGOLA).

Tiglele realizate din mortar de ciment sunt fabricate in culoarea naturala a mortarului de ciment sau colorate prin adaos de oxizi minerali si acoperite cu vopsea pe baza de silicati. Tiglele de mortar de ciment sunt asema- natoare celor din ceramica arsa ca forma, dimensiuni si greutate (exemple de tigla din mortar de ciment ELPRECO).

Tigla metalica reprezinta alternativa tiglei clasice pentru constructiile noi si pentru renovarea acoperisurilor vechi, pentru montare nefiind necesara demontarea invelitorii precedente. Tiglele metalice sunt fabricate din otel zincat la cald, protejat ulterior printr-un sistem multistrat pe ambele fete, dar si din aluminiu prevopsit. Invelitorile metalice sunt disponibile sub forma de placi care imita in ansamblul lor forma tiglei clasice, dar exista si tipuri de table cutate sau cu suprafata plata. Au o rezistenta ridicata la intemperiile mediului, cum ar fi actiunea apei, a vantului sau influenta vegetativa a aerului poluat. Prezinta un grad ridicat de duritate, stabilitate la caldura, rezistenta la coroziune si durabilitate. Tiglele metalice sunt solutia ideala pentru cabane din lemn, case de vacanta sau mansarde (exemple de invelitori metalice de la LINDAB si ALUSIGN).

PONT
Cand intentionati sa va cumparati invelitori pentru acoperisuri trebuie sa tineti cont de panta acestuia (pentru panta de 25-50 de grade se recomanda tigla ceramica, pentru panta de 25 de grade se va opta pentru tiglele din mortar de ciment, in cazul pantei de 14 grade sunt recomandate tiglele metalice, iar pentru panta de 14-85 grade cele mai bune vor fi sindrilele bituminoase). Panta este determinata conform proiectului arhitectului, dupa anumite criterii:
  • natura si caracteristicile materialului;
  • natura si calitatea suprafetei materialului (lucioasa, mata, granulata etc)
  • cantitatea precipitatiilor atmosferice caracteristice zonei de amplasament a constructiei (de exemplu, in zonele bogate in precipitatii sub forma de ploaie si ninsoare, specialistii recomanda folosirea tiglelor metalice, cu suprafete cat mai lucioase);
  • zona geografica si amplasamentul constructiei (in zonele de campie, unde soarele este foarte puternic in timpul verii, este de preferat folosirea tiglelor ceramice).
  • SUGESTII
    Varianta moderna a tiglelor ceramice - tigle din aluminiu prevopsit

    Acoperisurile trebuie sa fie impermeabile ca functionare pentru foarte multi ani si daca este posibil fara costuri de intretinere mari.

    Tiglele din aluminiu reprezinta varianta cu o greutate redusa pentru o acoperire rapida si sigura, avand un cost comparabil cu alte materiale. Acoperisul este robust, durabil si se intretine foarte usor. Sunt impermeabile, se gasesc intr-o gama de culori care satisfac toate gusturile, sunt usor de debitat si montat si se pot folosi atat in arhitectura cladirilor vechi cat si a celor moderne.

    Avantajele unui produs de acet tip sunt: rezistent a la coroziune; rezistenta la foc (neinflamabil); greutatea redusa; robustetea; usurinta la montaj; varietatea de culori; complet reciclabile.

    Gama de aplicatii pentru aceste acoperisuri este aproape nelimitata. Avang o greutate de doar 2 Kg/mp si o grosime de 0.6 mm, placile in forma de tigla din aluminiu prevopsit sunt convenabile pentru orice structura. Prezinta stabilitate si soliditate, putand fi expuse la incarcari statice mari. Fiind foarte usoare necesita un numar minim de puncte de prindere.

    Un metru patrat de acoperis sau de fatada se poate acoperi foarte repede pentru ca este usor de taiat, asezat si prins. Costurile aditionale constau in aprovizionarea cu elemente confec- tionate pentru coame, unghiuri, cosuri de fum. Placile de aluminiu in forma de tigla elimina nevoia de inlocuire a defectelor tiglelor de acoperis si pastreaza acoperisul impermeabil mai pentru multi ani, cu o intretinere usoara, economisind timp si bani.

    Placile in forma de tigla sunt disponibile in 5 culori standard. Tonurile de culoare au fost alese cu grija pentru a se asorta cu aspectul traditional al cladirilor, dar si pentru a-si atinge scopul, acela de a personaliza, asigurand un efect estetic de durata. www.alusign.ro/ziegonal
    ×
    Subiecte în articol: formă rezistenta ceramica tigla tiglele arsa