x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aranjamente pentru vaze şi ghivece

Aranjamente pentru vaze şi ghivece

de Cornelia Constantin    |    21 Noi 2009   •   00:00
Aranjamente pentru vaze şi ghivece
Sursa foto: /FD Marketing

În funcţie de anotimp şi de florile specifice, se pot realiza cu succes aranjamente variate. Fie că vă cumpăraţi cele necesare, fie că le culegeţi din grădină, nu e chiar aşa uşor precum pare. E nevoie de îndemânare, de fantezie şi de o bună cunoaştere a plantelor.



Aranjamentele florale dau un farmec deosebit interioarelor atât în sezonul cald, cât mai ales în cel rece. De asemenea, aranjamentele pentru terasă au un rol anume primăvara şi toamna. Iată o combinaţie de plante care se poate folosi atât pentru vaze, cât şi pentru aranjamente cu plante la ghiveci sau coşuleţe.

ÎN VAZĂ

În general, pentru aranjamentele de vază se folosesc plante cu tulpini de talie medie sau înaltă. Însă dacă se găseşte un vas special, ceva mai scund, atunci se lărgeşte gama floristică utilizată. Exacum este o plantă scundă şi se foloseşte în mod curent pentru decorul pervazurilor. Dar într-un buchet pentru vase speciale se poate folosi ca plantă companion. Vedeta este hortensia de un alb imaculat. Pentru o mai bună cromatică a buchetului şi pentru a avea în ce să se fixeze plantele cu tulpini uşor laxe, se combină şi câteva crenguţe de crizantemă cu flori mici. Se adaugă câteva campanule albe şi frunze decorative şi buchetul e gata.

ÎN GHIVECI
La ghivece, aranjamentul se porneşte tot de la hortensie ca vedetă, însă e nevoie de o varietate scundă şi elegantă în acelaşi timp. În aceeaşi situaţie se află şi crizantema, care face duet cu hortensia. Pentru culoare şi în completare se foloseşte oxalis decorativ prin frunziş şi flori. Se pot folosi pentru plantare şi jardiniere de mici dimensiuni, precum şi ghivece decorative. Însă mare atenţie la găurile de scurgere pentru apa suplimentară! Dacă nu se rezolvă acest aspect, există riscul ca plantele să moară din cauza excesului de umezeală. Pământul folosit trebuie să aibă un drenaj bun, eventual să fie amestecat cu 25% perlit.

La lumină naturală cât mai multă şi la o temperatură moderată, atât aranjamentele pentru vaze, cât şi cele la ghivece se vor păstra mai mult timp. Apa se administrează moderat şi când e necesară (celor la ghivece). În cazul aranjamentelor temporare nu se administrează îngrăşământ.

×
Subiecte în articol: mereu verde