x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Argument pentru reabilitare

Argument pentru reabilitare

03 Noi 2007   •   00:00

Am mai scris şi vom continua să scriem despre exploatarea eficientă a podurilor şi mansardelor pentru că interesul cititorilor noştri este major pe acest subiect.

Sau cum se poate valorifica spaţiul din pod


Am mai scris şi vom continua să scriem despre exploatarea eficientă a podurilor şi mansardelor pentru că interesul cititorilor noştri este major pe acest subiect. In mod tradiţional, casele noastre sunt construite cu acoperire in două sau mai multe ape, sub care se află podul. Pe inălţime, dimensiunile podurilor noastre sunt minimale, un om putănd sta in picioare numai pe linia coamei acoperişului. In mod tradiţional podurile noastre sunt destinate exclusiv depozitării obiectelor şi lucrurilor de tot felul devenite netrebuincioase, dar de care ne leagă amintiri sentimentale. Se mai depozitează, pe timpul anotimpului rece, parte din provizia de legume (ceapă, cartofi, usturoi, morcovi, nuci etc.). In unele zone, tot in mod tradiţional, coşul de fum al sobelor care traversează podul pe verticală este folosit pentru conservarea prin afumare a unor alimente cum sunt slănina, carnea de porc, peştele sau prunele uscate. Dorim să atragem atenţia asupra faptului că, in general, podurile nostre constituie un real pericol de incendiu, deoarece pe aici trece instalaţia electică "la vedere", cu toate improvizaţiile şi "soluţiile originale" făcute de electricieni amatori.

Schimbarea destinaţiei

Desigur, persoanele mai vărstnice care locuiesc in casele lor bătrăneşti (moştenite de la părinţi sau chiar de la bunici) sunt aproape imposibil de convins să schimbe destinaţia spaţiului de sub acoperiş. Cu totul altfel stau lucrurile insă cu adulţii activi sau cu generaţiile mai tinere care intră in posesia acestor case şi intenţionează să le locuiască ori să le valorifice in vreun fel. De regulă aceştia incep cu o binevenită explorare a podului, cu inventarierea atentă a obiectelor depozitate aici. Mulţi dintre ei au avut sau vor avea surpriza să găsească vechi piese de mobilier, cufere de zestre, artefacte bine meşteşugite care reprezintă o valoare prin vechimea, frumuseţea şi ineditul lor. Nu puţini sunt aceia care au avut plăcuta surpriză să descopere şi lucruri de mare valoare de piaţă, cum ar fi timbre vechi, cărţi poştale, corespondenţă inedită, fotografii de epocă etc. Trecuţi de această fază, nu avem decăt să trecem la chestiunile practice legate de schimbarea destinaţiei podului.

Problemele tehnice

Schimbarea destinaţieie podului este, in fapt, o operaţiune de reabilitare asociată, de obicei, cu lucrări de redimensionare şi modernizare a spaţiului. Nimic din toate acestea nu se poate face inainte de o serioasă analiză tehnică a intregii construcţii, efectuată de specialişti. Cel dintăi care trebuie chemat să-şi dea avizul este inginerul structurist, care va efectua măsurători specifice din calculul cărora va rezulta in esenţă dacă sistemul constructiv şi starea generală a casei permit incărcarea podului cu suprasarcinile impuse de o eventuală schimbare a destinaţiei. Nu uitaţi că planşeul va deveni podea, că mobilierul are propria greutate, deloc neglijabilă, că unele elemente de structură pot fi afectate sau total compromise. Veţi avea apoi nevoie de serviciile unui arhitect cu drept de semnătură, pentru că el este acela care vă va intocmi proiectul de reabilitare şi vă va pune la dispoziţie toate documentele necesare obţinerii autorizaţiilor legale de construcţie. In sfărşit, inainte de orice acţiune, faceţi un calcul căt se poate de exact al costurilor şi asiguraţi-vă că aveţi integral resursele financiare necesare demarării lucrărilor şi a finalizării lor in cel mai scurt timp cu putinţă.

Decopertare, suprainălţare

O bună intervenţie asupra podului casei trebuie să inceapă cu decopertarea acesteia (demontarea completă a acoperişului) şi cu inlocuirea tutror stălpilor şi grinzilor de susţinere care prezintă un grad de uzură avansat. In paralel se execută lucrările de montare a podelei. In magazinele de specialitate se găseşte podea pentru poduri şi mansarde avănd grosimea şi rezistenţa necesare traficului. Dacă structura casei permite şi suprainălţarea este foarte bine, dacă nu, se pot modifica unghiurile pantei acoperişului in aşa fel incăt podul să devină locuibil. Tot in acestă fază se montează şi ferestrele sau luminatoarele specifice, in aşa fel incăt viitorul spaţiu să poată primi lumină naturală iar potenţialii locatari să poată privi spre exterior. Extrem de important este şi studiul tehnic necesar dacă intenţionaţi să instalaţi in pod un grup sanitar sau o bucătărie de mici dimensiuni (chicinetă).

Tradiţie şi modernitate

Reabilitarea podurilor vechi conţine o tentă de spectaculozitate generată de păstrarea unor elemente structurale tradiţionale imbinate cu materii, materiale şi tehnologii de ultimă oră. Structura veche din lemn poate fi lăsată la vedere, tratată cu substanţe protective şi baiţuri, devenind o prezenţă decorativă extrem de spectaculoasă. Elementele noi, apărute in compoziţia interioară a spaţiului, pot fi mascate cu plăci de gips-carton sau lăsate şi ele la vedere, pentru contrast. In principiu, podul trebuie să rămănă un spaţiu deschis, amplu, pe care privirea să-l poată percepe fără oprelişti. O compartimentare excesivă nu este recomandată nici din punct de vedere estetic şi nici constructiv, ea presupunănd o incărcare cu sarcini suplimentare a structurii de rezistenţă. Stabiliţi de la bun inceput cu exactitate ce destinaţie urmează să daţi podului reabilitat şi urmăriţi cu rigurozitate proiectul iniţial, evitănd orice modificare sau abatere pe parcursul lucrărilor de execuţie. Evitaţi dispunerea de mobilier greu sau excesiv, incercaţi să vă debarasaţi de orice piesă inutilă, de orice accesoriu care ocupă mult spaţiu, obturează traseele de circulaţie prin pod sau solicită in mod nejustificat structura de rezistenţă.

Lucrările de reabilitare a spaţiilor aflate sub acoperiş, indiferent dacă ele sunt poduri tradiţionale, mansarde joase ori mai inalte, presupun o nouă abordare a sistemului de invelire a casei. Pe o structură veche se va alege un acoperiş construit din materiale uşoare. Oferta pieţei este foarte generoasă, atăt in ceea ce priveşte tipul de material, căt şi forma, coloristica sau sistemul de montaj. Pentru accesul luminii naturale aveţi, de asemenea, mai multe opţiuni, de la ferestrele de mansardă fixe sau rabatabile pănă la construcţia unor lucarne in egală măsură spectaculoase şi eficiente. De luat in considerare zona geografică in care se află casa şi cantitatea de intemperii specifică, mai ales pe timpul iernii.

Mica bucătărie

Dacă podul este destinat utilizării de către o persoană independentă sau o familie tănără, fără copii, se poate lua in calcul (acolo unde studiul tehnic de specialitate o permite) instalarea unei chicinete in pod, o bucătărie de mici dimensiuni care să ofere locatarilor strictul necesar. Problemele legate de aducerea apei menajere şi evacuarea resturilor, precum şi instalarea unui boiler pot fi astăzi rezolvate chiar şi cu o investiţie relativ modestă. Un bun inginer de instalaţii vă va da soluţia necesară, materialele sunt din abundenţă pe piaţă şi costurile sunt rezonabile, iar manopera... se negociază. Atenţie la corecta distribuire a consumurilor electrice precum şi la poziţionarea corectă, funcţională a mobilierului.

×
Subiecte în articol: zona imobiliară