x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitecţi francezi renumiţi invitaţi la Bucureşti

Arhitecţi francezi renumiţi invitaţi la Bucureşti

de Simina Stan    |    09 Oct 2010   •   00:00
Arhitecţi francezi renumiţi invitaţi la Bucureşti

Din iniţiativa Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez, începând din luna octombrie vor avea loc „Atelierele Deschise de Arhitectură", astfel, arhitecţi francezi celebri vor fi invitaţi să susţină la Bucureşti o conferinţă şi un atelier pentru studenţii şi profesioniştii români.

5961-133529-38_online_eveniment_afis_odiledecq.jpgObiectivul acestor întâlniri fiind conturarea unor propuneri concrete pentru transformarea Capitalei într-o metropolă europeană. Cum se articulează arhitectura, patrimoniul şi dezvoltarea durabilăĂ Care sunt modelele, propunerile şi ce inovaţii arhitecturale şi urbanistice vor permite intrarea Bucureştiului în modernitateĂ Sunt doar câteva dintre întrebările la care invitaţii francezi vor încerca să răspundă.

La 13 octombrie, la ora 17:00, ambasadorul Franţei, Henri Paul, în prezenţa doamnei arhitect Odile Decq, împreună cu arhitectul Şerban Sturdza, Mircea Angelescu, director al Direcţiei de Patrimoniu Cultural a MCPN şi arhitectul Mircea Ochiniciuc, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor-Bucureşti, vor deschide seria Atelierelor. Primul eveniment anunţat este conferinţa: „Inovaţia arhitecturală" a arhitectei Odile Decq, care va vorbi despre viitorul posibil al Bucureştiului în viziunea dânsei.

Odile Decq este una dintre puţinele femei arhitect recunoscute internaţional, fiind câştigătoare a Leului de Aur la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, iar din 2007, director al Şcolii Speciale de Arhitectură de la Paris. Noua aripă a Muzeului de Artă Contemporană de la Roma, inaugurată pe 27 mai 2010, este cea mai recentă clădire concepută de aceasta. În cadrul biroului Decq & Cornette, practică din 1985 „o arhitectură articulată pe deschiderea dinamică a spaţiilor şi pe conceptul de hipertensiune: integrarea miscării gândită ca generatoare de tensiune şi complexitate în percepţia spaţiului. Această arhitectură a transferului şi a instabilităţii s-a concretizat printre altele în clădirea premiată a Băncii Populare de Vest din Rennes (1990) sau în cele 3 clădiri ale Universităţii din Nantes (1998). http://www.odbc-paris.com/web/


Programul Atelierelor Deschise de Arhitectură
13 octombrie 2010, ora 17:00, Inovaţia Arhitecturală în viziunea arhitectei Odile Decq, Institutul Francez din Bucureşti, Sala Elvira Popescu,
14 octombrie 2010, orele 15:00-17:00, Atelier Deschis de Arhitectură pentru studenţi, Institutul Francez din Bucureşti.

Următorii arhitecţi invitaţi la Atelierele Deschise de Arhitectură sunt: Jean-Dominique Secondi, care va vorbi despre „Intervenţia în spaţiul public", pe 25 şi 26 noiembrie 2010, şi Frédéric Bonnet, care va aborda tema „Materialele în construcţii", pe 16 şi 17 decembrie 2010. La sfârşitul ciclului de conferinţe şi ateliere, perspectivele franceze vor fi cuprinse într-un volum de propuneri coerente pentru Bucureşti.

×
Subiecte în articol: eveniment