x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Asigurarea locuinţelor, ultimele noutăţi

Asigurarea locuinţelor, ultimele noutăţi

de Alina Iancu    |    23 Ian 2010   •   00:00
Asigurarea locuinţelor, ultimele noutăţi
Sursa foto: /stockxpertcom

Cei care se decid să încheie acum o poliţă de asigurare a locuinţei pot beneficia de preţuri mici ale poliţelor, care au scăzut o dată cu scăderea valorii imobilelor, a valorii materialelor de construcţii şi a manoperei.

Ceea ce, într-o logică simplă, deşi sună bine, nu este tocmai aşa. Asta, fiindcă în cazul în care apartamentul este unul cumpărat la momentul în care preţurile au înregistrat valori maxime, în cazul distrugerii acestuia, suma primită nu va acoperi valoarea la care a fost achiziţionat. Ceea ce înseamnă o pagubă financiară semnificativă pentru proprietarul locuinţei cu pricină.

La fel de important de ştiut, referitor la asigurări este faptul că ultima dată la care a fost anunţat că va intra în vigoare obligativitatea asigurării locuinţei este 1 iulie 2010. Aceasta atrage după sine îndeplinirea anumitor condiţii fără de care poliţa poate să fie anulată. Companiile de asigurare au oferte variate, care cuprind asigurări în caz de calamităţi naturale, furt şi tâlhărie, accidente casnice (incendii sau inundaţii).

"VALOAREA DE NOU" ŞI "VALOAREA REALĂ"
Preţurile poliţelor de asigurare pentru locuinţe se situau în 2008 la cota maximă atinsă până atunci. O dată cu criza financiară ele au scăzut proporţional cu preţurile materialelor de costrucţii şi ale mâinii de lucru, acestea fiind principalele criterii care influenţează creşterea sau scăderea preţurilor în acest domeniu. În strânsă legătură cu ele se află valoarea de reconstrucţie de nou a locuinţei sau valoarea reală pe baza cărora se stabileşte suma asigurată.

"Valoarea de nou" a unei clădiri se referă la reconstrucţia totală a acesteia în caz de dezastru, cu acelaşi tip de materiale şi la aceleaşi dimensiuni, precum şi la costul de achiziţie a unor bunuri de acelaşi fel şi cu aceleaşi caracteristici. "Valoarea reală" se calculează ţinându-se cont de costul de noul al clădirii din care se scade valoarea deprecierii care se stabileşte în funcţie de vechime, gradul de uzură, starea de întreţinere şi alţi factori similari. Acelaşi procedeu se adoptă şi în cazul bunurilor aflate în locuinţă.

PRIMA DE ASIGURARE
Cunoscută în termeni generali ca rată, prima de asigurare reprezintă o cotă parte din suma asigurată şi variază între 0,05% şi 0,20%, în funcţie de riscurile acoperite, conform datelor furnizate de Răzvan Popescu, şef serviciu asigurări generale ­ retail la Generali Asigurari S.A. Astfel, pentru o locuinţă asigurată la 70.000 de euro, clientul poate să plătească de la 35 de euro anual, variantă care acoperă riscul de incendiu, de trăsnet, explozie şi căderea aparatelor de zbor, până la 140 de euro pe an, în cazul în care aleg acoperire pentru întreaga paletă de riscuri.

Valoarea sa este calculată în funcţie de suma asigurată şi de particularităţile fiecărei locuinţe: tipul ei, zona în care este construită şi gradul de expunere la cutremure şi inundaţii, structura şi anul construcţiei. În funcţie de compania de asigurări, dacă o clădire este mai veche de o anumită perioadă, nu se poate oferi asigurare. Potrivit informaţiilor furnizate de site-ul www.ing.ro, la ING ăpoţi asigura doar locuinţele construite după 1920, din materiale necombustibile, cu structură din beton armat, metalică sau cărămidă portantă".

ASIGURAREA OBLIGATORIE
Obligativitatea asigurării locuinţei cu care "ne vom confrunta" în viitorul imediat este reglementată prin Legea nr. 260/2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 757, partea I. Conform acestei legi, toţi proprietarii sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare care să acopere riscurile de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii.

Valoarea maximă de despăgubire se situează între 10.000 şi 20.000 de euro, iar prima de asigurare variază între 10 şi 20 de euro, în funcţie de criteriile menţionate. Pe lângă această poliţă obligatorie se mai poate încheia încă una adiţională care să acopere restul riscurilor. Chiar dacă valoarea la care va fi evaluată locuinţa se va face conform costurilor din prezent, suma asigurată va fi adaptată anual la valoarea de reconstrucţie de nou a bunurilor asigurate.

La fel se întâmplă însă şi cu cei are au poliţe de asigurare încheiate în anii trecuţi. De aceea, în cazul daunelor, aceştia vor fi despăgubiţi în funcţie de valoarea de reconstrucţie rezultată în prezent şi nu de cea existentă la momentul semnării poliţei. Proporţional cu prima de asigurare, acest lucru înseamnă că beneficiarii poliţei vor avea pierderi de până la 10%.

CE OFERĂ ŞI CINE POATE ÎNCHEIA O POLIŢĂ
Orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate beneficia de o poliţă de asigurare a locuinţei, fie că este proprietar sau chiriaş. În funcţie de opţiuni, poliţa oferă asigurare în cazul dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii, aluviuni, grindină, alunecarea, prăbuşirea sau surparea terenului, trăsnet, explozie. De asemenea, oferă despăgubire şi în caz de furt, tâlhărie, avarii la diferite instalaţii sau centrale termice.

×