x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Asigurarea obligatorie pentru locuinţe de la A la Z

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe de la A la Z

de Alina Iancu    |    24 Iul 2010   •   00:00
Asigurarea obligatorie pentru locuinţe de la A la Z
Sursa foto: www.getbesthomeinsurance.com/

Luna iulie a adus românilor o nouă obligaţie: asigurarea locuinţei, care de acum înainte este impusă prin lege. Companiile de asigurări autorizate au emis primele poliţe la data de 15 a acestei luni. Conform Legii 260/2008, orice persoană, indiferent că este fizică sau juridică, care are în proprietate o locuinţă este obligată să încheie o poliţă de asigurare a acesteia împotriva dezastrelor naturale.



Suma de bani pe care trebuie să o plătească fiecare proprietar, cât şi limita maximă de despăgubire sunt clasificate în două categorii, în funcţie de materialele de construcţie aflate în structura imobilelor respective.

CE ESTE ASIGURAREA OBLIGATORIE PENTRU LOCUINŢĂ
"Vorbim despre o măsură cu caracter social, menită să asigure populaţiei o protecţie financiară minimă în cazul producerii unui dezastru natural. Este o iniţiativă aplicată cu succes în majoritatea statelor europene dezvoltate şi foarte necesară pentru România. Să nu uităm că valul recent de inundaţii a afectat peste 3.500 de case şi a generat daune de circa 600.000 de euro, adică 0,6% din PIB-ul României", a spus Adrian Marin, director asigurări generale la Generali Asigurări.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) oferă despăgubiri numai în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren şi este obligatorie pentru toate tipurile de locuinţe, indiferent că sunt situate în mediul urban sau rural sau în zone cu grad şi risc scăzut în ceea ce priveşte dezastrele naturale. Excepţie fac persoanele care deja au o poliţă de asigurare facultativă în care sunt incluşi şi factorii de risc menţionaţi în PAD. După expirarea acesteia, proprietarii au un termen de cinci zile în care pot semna o poliţă de asigurare obligatorie. Poliţele facultative se mai pot încheia numai pentru despăgubiri care depăşesc sumele asigurate obligatoriu sau pentru alte riscuri faţă de cele care fac obiectul PAD.

CUM ŞI UNDE SE ÎNCHEIE PAD
Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerială de asigurare-reasigurare din care fac parte 13 societăţi autorizate să încheie poliţele obligatorii. Este vorba despre Astra, Clal România şi Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fosta Asitrans), Generali şi Grawe România. Există însă câteva condiţii speciale de care trebuie să se ţină cont, iar cea mai importantă face referire la persoanele fizice care beneficiază de ajutor social. Pentru acestea, prima de asigurate este suportată din bugetele locale.

În cazul locuinţelor pentru care există un contract de leasing financiar, poliţa de asigurare trebuie solicitată şi plătită de locatar. Lucrurile se schimbă în cazul chiriaşilor, care nu au nici un fel de obligaţie. Datoria încheierii poliţei de asigurare revine proprietarului. În cazul în care chiriaşul vrea totuşi să solicite PAD, el va avea calitatea de contractant, dar nu şi de beneficiar. Acest drept revine exlusiv deţinătorului imobilului.

Conform Legii 260/2008, "în cazul construcţiilor cu destinaţie de locuinţă aflate în coproprietate, se va încheia câte un singur contract de asigurare obligatorie pentru fiecare astfel de construcţie, indiferent de numărul coproprietarilor. Se va plăti o singură primă obligatorie, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoană coasigurată, se stabileşte în raport de cota-parte din coproprietate care îi revine".

COSTUL, VALOAREA ŞI VALABILITATEA ASIGURĂRII
Suma de bani pe care trebuie să o plătească fiecare proprietar, cât şi limita maximă de despăgubire sunt împărţite în două categorii, în funcţie de materialele de construcţie, şi pot fi modificate anual. Silviu Gresoi, inspector de specialitate în asigurări la www.asiguracasa.ro, spune că "pentru o casă construită din materiale nesupuse tratamentelor termice, precum chirpici sau paiantă, suma asigurată este de 10.000 de euro cu o primă de asigurare de 10 euro/ an, iar pentru o locuinţă construită din lemn, beton, cărămidă sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic, suma asigurată este de 20.000 de euro cu o primă de asigurare de 20 de euro/an".

Poliţa de asigurare este valabilă un an şi intră în vigoare în ziua următoare celei în care s-a efectuat plata. Prima obligatorie se plăteşte integral o singură dată pe an. În cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale pentru care proprietarul este asigurat, firma de asigurări este obligată să acorde despăgubirile în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii de la PAID a sumelor necesare. poliţa de asigurare este valabilă numai pentru construcţie, nu şi pentru bunurile care se află în interior, iar valoarea despăgubirii este calculată de un expert, angajat al firmei asiguratoare.
Proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi în perioada următoare ca în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale. În caz contrar vor fi sancţionaţi cu amendă de la 100 la 500 de lei.

● Citiţi aici legea

×