x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atemporalul satului sasesc la Saschiz si Darjiu

Atemporalul satului sasesc la Saschiz si Darjiu

de Simina Stan    |    18 Ian 2007   •   00:00

CLADIRI DE PATRIMONIU
Ineditul culturii saxone in Transilvania
CLADIRI DE PATRIMONIU
Ineditul culturii saxone in Transilvania

Saschiz este cunoscut mai ales datorita bisericii sale fortificate, a cetatii taranesti, a ceramicii alb-albastre smaltuite si a celebrelor gemuri din nuci verzi, catina si rubarba.

Localitatea este situata pe drumul E 60, la 20 km inainte de Sighisoara. Este un loc unde esti primit cu multa bunavointa si, chiar daca prafos, Saschizul place tuturor, nu numai turistilor romantici care viseaza sa stea la tara.

CETATEA DIN DEAL

La Saschiz intalnim doua fortificatii: cetatea taraneasca fortificata, situata pe un deal in apropierea satului, si biserica fortificata din centrul satului.

Spre cetate duce o alee umbrita de brazi care porneste din centrul Saschizului. Fortificatia este situata la 536 m inaltime, are ziduri de pana la 9 m inaltime si sase bastioane - al pulberariei, al scolii, al preotului, al slaninilor, al principelui si al paznicului - ridicate exclusiv din piatra. Denumirea bastioanelor reflecta viata acestei comunitati in Evul Mediu. In centrul incintei se afla o capela si o fantana, atat de necesara in cazul unui asediu.

Constructia cetatii de refugiu apartine secolului al XIV-lea, intrucat in anul 1493 toti locuitorii Saschizului sunt scutiti de impozite in vederea construirii unei a doua fortificatii, cea a bisericii. Distanta dintre sat si cetate a facut necesara ulterior si fortificarea bisericii.

EVOLUTIA ANSAMBLULUI BISERICII

Biserica Sfantului Stefan din Saschiz a fost construita intre anii 1493 si 1496. Vaduvita astazi de fortificatiile sale, atrage in continuare atentia prin frumusetea proportiilor sale arhitecturale.

Etajul fortificat se suprapune peste nava si cor. Drumul de straja este scos in consola deasupra arcelor si a celor 23 de contraforti din piatra si caramida.

La exterior, cele doua portaluri, la nord si la sud, sunt decorate cu arcuri frante, iar ferestrele prezinta in partea superioara delicate detalii gotice.

Biserica are o singura nava, bolta fiind decorata cu nervuri gotice.
Altarul baroc cu decoratii vegetale sculptate in lemn pune in evidenta elementele arhitecturale.
Orga bisericii a fost construita in anul 1786 de Johannes Prausse.

TURNUL CU OROLOGIU

Singurul martor ramas din fortificatia bisericii - turnul - pare acum izolat, fiind situat la 10 m de fatada nordica. Acoperisul sau se distinge de la departare, fiind din tigla smaltuita, colorata in diverse culori. Cele 12 lucarne, trei pe fiecare latura, patru turnuri mici pe colturi si "flesa" ascutita amintesc prin forma si materiale de Turnul cu Ceas din Sighisoara.

Parte integranta a celor mai importante verticale medievale si baroce orologiile, componenta fireasca a vietii urbane contemporane, sunt o dovada ferma a influentei si importantei economice a unei comunitati in acea perioada.

CERAMICA DE SASCHIZ

"Breasla olarilor din Saschiz a devenit cunoscuta la inceputul secolul al XVIII-lea prin ceramica sgrafito cobalt de Saschiz - o ceramica smaltuita de culoare albastra, cu luciu metalic, pe care mesterii de aici au inceput sa o produca incepand cu anii 1700."

Biserica fortificata din Saschiz este inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1999. Atat biserica cat si turnul au fost grav afectate de cutremurele din 1977, 1986 si 1990. Situarea in imediata apropiere a drumului european E 60 adauga la deteriorarea ireversibila a ansamblului. In prezent au loc lucrari de consolidare si conservare.

BISERICA EVANGHELICA FORTIFICATA DIN DARJIU

Bisericile fortificate, asa cum am scris si in articolele anterioare, sunt raspandite in toata Transilvania. In judetul Harghita, nu departe de Odorheiu Secuiesc, intalnim un alt monument UNESCO, biserica fortificata din Darjiu.

In exterior, in partea superioara a bisericii, se observa un rand de masiculiuri care, alaturat arcelor si contrafortilor, da farmec decorativ cladirii, atragand atentia vizitatorilor si, mai ales, a specialistilor.

FRESCA MEDIEVALA

Fragmentele de fresca infatisand convertirea Sfantului Pavel si legenda Sfantului Ladislau sunt extraordinare, detaliile fiind elaborate si subtile, paleta coloristica fiind si ea una variata. Biserica a fost pictata in anul 1411 de maestrul Paul din Ung. Acesta a lasat si o declaratie de dragoste pictata cu litere minuscule gotice: "Aceasta lucrare a pictat-o si a pregatit-o mesterul Paul, fiul lui Stefan din Ung, AD 1411. Scripto scribebat et pulc(h)ram puella(m) i(n)mente tenebat - scriam si aveam in minte o fata frumoasa".

FORTIFICATIA

Turnul este principalul element al fortificatiei, care a fost terminata in jurul anului 1530. Acesta este situat diferit in planul cetatii, fiind izolat la fel ca in cazul constructiei de la Saschiz.

Turnul de poarta pastreaza infatisarea originala, cu zidarie masiva strapunsa de goluri de tragere protejate cu inchizatori de lemn. Curtinele sale au o inaltime de 5 metri si sunt prevazute cu bastioane. In interiorul fortificatiei, in anul 1788 au fost executate unele lucrari de modificare, in urma carora s-au creat unele spatii folosite de locuitorii satului.

Turnul bisericii, care se afla la sud de biserica propriu-zisa, este cea mai veche parte componenta a sistemului de fortificatii.

CONSECINTE SEISMICE

Atat biserica, cat si turnul au fost grav afectate de cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990. Din fotografii reiese clar stadiul avansat al fracturilor turnului orologiu, ceea ce sugereaza fragilitatea acestor impozante si masive structuri medievale saxone. Situarea in imediata apropiere a drumului european E 60 adauga si poluarea pe lista problemelor grave ale ansamblului ce duc la deteriorarea ireversibila a acestui monument UNESCO. In prezent au loc lucrari de consolidare si conservare.

Biserica masiva are o lungime de 28 de metri, latime de 7 metri si inaltimea de 20 de metri. Lucrarile de fortificare s-au alaturat celor de infrumusetare a edificiului, care a fost prevazut cu frumoase bolti gotice pe nervuri. Acoperisul din tigla dateaza din anul 1760, conform unei tigle cu inscriptia "Mát... 1760". Aici intalnim un valoros ansamblu de pictura murala, pictat in 1411, reprezentand convertirea Sfantului Pavel si legenda Sfantului Ladislau. Cu adevarat deosebita este imbinarea in aceasta pictura murala din Darjiu a formelor stilistice ale goticului international cu elemente ale Renasterii timpurii

  • foto: DRAGOS MATEI/MIORITICS
  • Multumiri Asociatiei "Mioritics" pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material
  • ×
    Subiecte în articol: bisericii biserica turnul saschiz