x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Autorizatia de construire

Autorizatia de construire

de Oana Balasoiu    |    08 Dec 2005   •   00:00
Autorizatia de construire
CE SPUNE LEGEA
Piatra de temelie a oricArei constructii

Autorizatia de construire (AC) reprezinta actul emis de autoritatea publica locala pe baza caruia poate fi inceputa executarea lucrarilor de constructie.

Obtinerea autorizatiei de construire este obligatorie pentru orice lucrare de constructie, cu exceptia celor mentionate la art. 11 din Legea 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de constructii, republicata. Aceste exceptii se refera la lucrari de constructii care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora, cum ar fi reparatii la acoperisuri, invelitori, reparatii si inlocuiri la tamplaria interioara si exterioara fara schimbarea dimensiunilor si materialelor, zugraveli, vopsitorii interioare si exterioare, fara schimbarea elementelor de fatada si culoarea cladirii sau schimbarea de destinatie fara modificarea constructiei, precum si lucrari de reparatii la instalatiile interioare, la bransamente si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii.

OBTINEREA CERTIFICATULUI


Autorizatia de construire se emite numai in urma obtinerii unui Certificat de Urbanism eliberat in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora, de catre presedintii Consiliilor Judetene, de primarii municipiilor si comunelor si se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie este extras din proiectul tehnic care este intocmit si semnat de personal de specialitate si va cuprinde toate planurile si detaliile necesare executiei constructiei, fiind verificat ulterior de un verificator de proiecte atestat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

PERIOADA DE VALABILITATE


Valabilitatea autorizatiei de construire se stabileste pentru o perioada de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. In acest sens, autorizatia va fi valabila pe toata durata de executare a lucrarilor prevazute de autorizatie, in conformitate cu proiectul tehnic.

In cazul in care, in mod justificat, lucrarile de constructie nu pot fi incepute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul este obligat sa solicite autoritatii emitente prelungirea valabilitatii autorizatiei, formuland o cerere cu cel putin 15 zile inaintea expirarii acesteia. Aceasta prelungire se poate acorda o singura data si pentru o perioada de maximum 12 luni.

ATENTIE LA AMENZI !


Dupa eliberarea autorizatiei de construire, beneficiarul are obligatia sa instiinteze autoritatea publica emitenta si Inspectoratul in Constructii pe raza caruia exista constructia asupra datei la care vor incepe lucrarile autorizate. In caz contrar, daca se constata fapta, in conformitate cu prevederile legale, investitorul (beneficiarul) va fi sanctionat cu amenda de 1.000 RON.

Atat constructorul, cat si beneficiarul (investitorul) au obligatia de a nu incepe executarea lucrarilor fara a avea eliberata autorizatia de construire, Certificatul de Urbanism netinand locul Autorizatiei de Construire.

Constituie contraventie atat executarea, cat si desfiintarea totala sau partiala fara autorizatie de construire si se sanctioneaza cu amenda conform legii intre 1.000 si 10.000 RON.

Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara.

In aceasta situatie, se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege.

INCETAREA LUCRARILOR


Controlul statului privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii se exercita de catre Inspectoratul de Stat in Constructii pe intreg teritoriul tarii prin reprezentantii Inspectoratelor Judetene in Constructii, care dispun masurile si sanctiunile prevazute de Legea 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de constructii, republicata.

Inspectoratul de Stat in Constructii si Inspectoratele Judetene in Constructii pot dispune oprirea executarii lucrarilor de constructie sau de desfiintare, dupa caz, atunci cand se constata ca acestea se realizeaza cu incalcarea dispozitiilor legale, a cerintelor privind asigurarea calitatii in constructii, fara proiect tehnic ori pe baza unor autorizatii emise ilegal.

DOCUMENTATIA NECESARA IN VEDEREA EMITERII AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE
  • 1. cererea de eliberare a autorizatiei de construire;
  • 2. certificatul de urbanism;
  • 3. dovada titlului asupra terenului;
  • 4. proiectul pentru autorizarea lucrarilor de construire;
  • 5. avizele si acordurile necesare stabilite prin certificatul de urbanism;
  • 6. dovada achitarii taxelor legale.
    In situatia depunerii unei documentatii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de cinci zile de la data inregistrarii cu mentionarea in scris a elementelor necesare in vederea completarii acesteia.
  • ×