x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Baia, ca loc de meditaţie

Baia, ca loc de meditaţie

de Adela Parvu    |    12 Iun 2008   •   00:00

Nu ai parte de fereastră la baie, iar din cadă vezi doar vasul de wc? Foarte bine, apelează la firmele care pot imprima sau picta manual plăci ceramice şi poţi realiza un desen care să-ţi lase impresia de fereastră

Nu ai parte de fereastră la baie, iar din cadă vezi doar vasul de wc? Foarte bine, apelează la firmele care pot imprima sau picta manual plăci ceramice şi poţi realiza un desen care să-ţi lase impresia de fereastră, peisaj sau pictură ce pare a fi o operă antichizată


Se tot vorbeşte că baia în ziua de azi este un loc de relaxare, mai mult decît doar o simplă cămăruţă destinată igienei corporale. În baia modernă, cada este una cu hidromasaj pentru relaxare, duşul are pară reglabilă, astfel încît jetul de apă să fie precum stropii ploii de vară, oglinzile de ultimă oră nu se mai aburească etc.

Baia şi relaxarea pot fi asociate atunci cînd vorbim despre camere spaţioase şi mai ales cînd vasul de wc îşi găseşte un alt loc, separat într-o cameră special destinată lui. Şi, din păcate, nu prea ne putem gîndi la baia de la bloc ca un loc de relaxare. Nu pentru că nu am vrea, ci pentru că băile noastre vechi sînt mult prea mici. În ele, fără să vrem, apar maşina de spălat, dulapuri de depozitare şi produse de curăţat prin casă. Le înghesuim şi noi cum putem. Şi totuşi trebuie găsită o adaptare.

Dacă nu ne putem face din baie o cameră de relaxare, atunci de ce nu am face-o una de meditaţie? Asta în condiţiile în care multă lume de la noi recunoaşte faptul că citeşte la baie sau stă mult timp sub duş.

Şi cînd aceste activităţi absolut necesare te fac să-ţi petreci timpul în camera de baie, ce ar fi dacă în vizorul locatarului s-ar ivi altceva decît detalii tehnice gen maşina de spălat, ţevi, coturi, apometre? Care ar fi soluţia ca privirea noastră să se bucure de ceva mult mai frumos?

 

Artă pe plăci simple

Secretul într-o amenajare ca aceea a băii este decorarea suprafeţelor verticale. Mai exact, de la nivelul chiuvetei în sus. Dacă observaţi bine, majoritatea băilor refinisate au plăci ceramice pînă în plafon, dar de multe ori suprafeţele sînt lipsite de motive decorative sau jocuri de culori atractive, rămînînd mo­notone. Germanii de la Kunstahaus au venit cu sugestii de decorare a plăcilor ceramice, dar în zonele care au impact imediat asupra privirii. Este suficient ca doar într-o anumită zonă a camerei să fie pictate original cîteva plăci ceramice, astfel încît percepţia supra spaţiului să fie schimbată. Este valabil şi la bucă­tărie. Un brîu de flori pictat manual te face să speli mai cu plăcere vasele.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv