x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Baia: confort si rafinament

Baia: confort si rafinament

18 Mar 2005   •   00:00

INTERIOR
In conceptia moderna a spatiului locativ, baia a incetat de multa vreme a mai fi doar incaperea destinata mentinerii igienei personale, trebuind sa raspunda si unor exigente de alt ordin: confort, adaptare la necesitatile spatiale ce decurg din activitatile specifice acestei parti a locuintei, posibilitatea de depozitare a obiectelor pe care aceste activitati le implica.
GABRIELA POPESCU

Amplasarea

Unul dintre cele mai frecvent folosite spatii ale locuintei, baia apartine zonei de noapte, segmentului intim al casei, deci trebuie amplasata cat mai departe de intrare, iar accesul sa se faca de preferinta prin dormitor. In cazul convietuirii mai multor generatii, se recomanda existenta a cel putin doua bai.

La fel de importante sunt aerisirea si iluminarea naturale ale baii, ceea ce presupune existenta unei ferestre spre exterior si o orientare ideala spre E, NE sau N. In absenta ferestrei, sunt necesare un sistem de iluminare artificiala si unul de ventilatie care sa asigure schimbarea aerului de cel putin patru ori pe ora, pentru a preveni umezeala si condensul.

Tipuri de obiecte sanitare

Este recomandabil ca instalatiile sanitare sa fie achizitionate in seturi sau "familii" de produse, pentru a asigura efectul unitar si armonios al ansamblului. Chiar in cadrul unor asemenea game largi de produse se poate insa opta pentru diverse configurari ale fiecarui obiect sanitar in parte.

WC-ul poate fi independent (cu talpa), incastrat in zid, cu sistem de scurgere inferior sau prin spate, cu rezervorul de clatire monobloc, amplasat la inaltime sau ascuns in perete.

Lavoarul se prezinta si el in diverse variante: in consola (cu sifon mascat), independent (cu talpa) sau incorporat in blatul unei piese de mobilier. Cazile de baie prezinta acum dotari moderne, cum ar fi sistemele de hidromasaj, iar materialele din care se fabrica sunt diverse. Ca alternativa la cazi sunt cabinele de dus, care se preteaza mai bine in spatiile limitate ale incaperilor de baie de la bloc. Ele sunt alese mai frecvent si din cauza stilului contemporan de viata foarte trepidant.

Mobilierul si accesoriile de baie

Foarte important pentru o mai buna exploatare a spatiului, mai ales in cazul bailor cu suprafata mica, mobilierul de baie a incetat sa mai fie un lux in sine. Mediul umed al baii impune insa anumite conditii in alegerea materialelor. Sunt mai frecvent folosite plasticul, sticla, portelanul si mai rar metalul sau lemnul, tratate special pentru a rezista expunerii prelungite la aburi.

Cel mai adesea, mobilierul inglobeaza zona lavoarului, putandu-se compune din: dulapuri in sistem modular, rafturi, oglinzi si, uneori, cuiere sau suporturi pentru plante.

Acestora li se adauga accesorii din aceleasi materiale, care au rolul de a spori valoarea estetica si confortul ansamblului. Ca si la obiectele sanitare, se recomanda si pentru acestea achizitionarea in "familii" de produse.

Iluminarea generala si locala

Iluminarea generala a baii se poate face cu un glob translucid montat pe tavan (nu suspendat!) sau cu un brat reflector amplasat pe perete.

Iluminarea locala este focalizata asupra unor zone de interes, de regula lavoarul, uneori si cada. Lampa de langa oglinda lavoarului nu trebuie sa aiba o lumina orbitoare, dar nici difuza, care sa lase umbre, iar oglinzile trebuie distribuite cu grija pentru a nu "imprastia" lumina, afectand claritatea vederii.

Siguranta in baie

Stiut fiind ca este incaperea cu cel mai ridicat risc de accidentare din intreaga casa, trebuie ca baia sa ofere celor ce o folosesc cateva conditii de securitate. Iata-le pe cele mai importante.

Priza pentru aparatul de ras, uscatorul de par sau masina de spalat trebuie sa se afle cat mai departe de sursele de apa si la nu mai putin de 130 cm de la podea. Becurile trebuie sa fie acoperite si intreaga instalatie electrica foarte bine izolata, pentru a evita contactul direct cu apa sau aburii, iar intrerupatorul e de preferat sa se afle in afara incaperii sau sa fie actionat cu ajutorul unui snur de tragere.

Podeaua si cada nu trebuie sa fie alunecoase, iar langa cada si WC e bine sa se afle bare de sprijin in caz de alunecare (rol pe care la nevoie il pot prelua si suporturile pentru prosoape).

Este absolut necesar ca usa cabinei de dus sa fie din sticla incasabila, lucru valabil si pentru piesele din sticla ale mobilierului.

Eventualii parapeti de zidarie sau treptele nu trebuie sa stanjeneasca circulatia. Nu in ultimul rand, trebuie ca medicamentele si chimicalele sa fie depozitate astfel incat sa nu fie accesibile copiilor.

Concluzie

In amenajarea unei bai frumoase si confortabile trebuie avute in vedere cateva probleme: amplasarea si orientarea baii, aerisirea si ventilarea optime, functiile pe care le va indeplini si necesitatile spatiale ce decurg din acestea, numarul si varsta persoanelor ce o vor folosi, nevoile si preferintele fiecareia in ce priveste obiectele sanitare, mobilierul si accesoriile, precum si o cat mai buna exploatare a spatiului. Toate acestea vor fi completate desigur de aspectul estetic armonios si stilul ansamblului, care trebuie sa va reflecte personalitatea.

  • 1, 2, 3 - Modele distribuite de SSAB
  • 4 - Model distribuit de MOBEXPERT
  • 5, 6, 7, 8 - Modele distribuite de DELTA DISTRIBUITON
  • SUGESTII ID

    Suport pentru prosoape, Ideal Casa, pret orientativ: 69 de euro.
    Suport pentru sapun lichid, din metal cromat, Ideal Casa, pret orientativ: 99 de euro
    Nostromo. Baterie monocomanda. Designer Lino Codato Colectia Tabula - Antonio Lupi. INNOVA. Pret orientativ: 200 de euro + TVA
    Aparat pentru indreptarea parului Rowenta Lissima. Se poarta parul drept! Femeile cu bucle naturale tanjesc sa obtina acest efect fara vizite costisitoare la coafor. Sistemul de intindere Ultra-Liss al lui Lissima, tasta de aer rece si concentratorul sau le ofera aceasta posibilitate. SEB. Pret orientativ: 1.499.000 de lei
    ×