x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Baldachinul atrage toate privirile într-o cameră de prinţesă

Baldachinul atrage toate privirile într-o cameră de prinţesă

de Adela Parvu    |    15 Aug 2009   •   00:00
Baldachinul atrage toate privirile într-o cameră de prinţesă

Lumea poveştilor inspiră designerii de interioare şi pe cei de mobilă să creeze ambiente şi piese deosebite pentru camerele de tineret. Şi, în ciuda faptului că vremurile se schimbă, că tehnologia avansează, fetiţele tot mai visează să devină prinţese. Dar cum arată o cameră de prinţesă, care este secretul decorului ei?



Băieţii vor să se războiască, fetiţele să se joace în falduri de perdea vaporoasă... Parcă aşa e de când lumea, dar adevărul e că aceste modele sunt unele culturale şi diferă de la un continent la altul, de la o epocă la alta. Aceste modele au fost dominante la un moment dat în cultura şi civilizaţia europeană şi au trecut testul timpului, impunându-se preponderent prin intermediul literaturii. Că doar de unde altundeva am fi aflat noi, oamenii secolului al XXI-lea despre războinici, prinţi şi prinţese dacă nu din operele literare?

MODELELE ACTUALE

Acum, majoritatea modelelor sunt de provenienţă holywodiană, ne lăsăm acaparaţi de mirajul ţesut în jurul unui personaj de film şi încercăm să-l identificăm în persoana actorului care-l joacă. Şi, chiar dacă tema filmelor a luat o altă turnură decât cea romaţioasă, zânele şi prinţele nu au dispărut. Aşa se face că ele mai constitue pentru multe industrii, cum ar fi cele care produc articole pentru copii adevărate surse de inspiraţie. Un succes de box office lansează o adevărată modă, iar când vine vorba despre modele ce se pierd în urmă cu câteva secole, cum ar fi cele romantice de prinţesă, tema pare să fie inepuizabilă şi să ofere nenumărate variante adaptate fiecărei pieţe.

ASOCIERI INTERESANTE
Baldachinul ca şi element de decor interior a apărut prima dată în biserici deasupra altarelor şi în sălile de tron, marcând locul celui mai înalt în rang. De abia apoi el a fost adoptat şi în dormitoarele princiare cu rol decorativ, cu atât mai mult cu cât înainte de culcare feţele regale erau salutate de noapte bună de către toţi curtenii ce trăiau la palat.

Aşa că nu e de mirare asocierea dintre cuvintele baldachin şi prinţesă, şi cu atât mai puţin ar trebui să fie nedumerirea când întâlnind şi cel mai simplu baldachin avem senzaţia unei atmosfere mai speciale, mai pretenţioase. Cineva care locuieşte în acea încăpere trebuie protejat, trebuie ferit şi trebuie totodată respectat. Mai nou, mai ales când vine vorba despre camere de copii, vederea unui baldachin parcă ne transpune instantaneu într-o lume de poveste. Fără să conştientizăm ne purtăm deja ca posibile personaje dintr-un basm.

JOACA CONTEAZĂ

Camera copilului trebuie să fie un tărâm care incită fantezia şi imaginaţia. Acestea la rândul lor antrenează limbajul, iar prin intermediul acestuia o serie de procese psihice complexe încep să se dezvolte. Chiar şi pentru părinţii care nu sunt dispuşi, din cauza bugetului limitat să investească într-un mobilier pentru copii, ci achiziţionează din prima ceva mai potrivit adolescenţilor, baldachinul pare a rezolva problema adaptării ambientului la vârsta copiilor. Se poate să aveţi mobilă serioasă, dar un baldachin şi câteva obiecte decorative, precum pernuţe fantezie, o pătură mai vesel colorată pot rezolva problema.

Cu ajutorul unui baldachin puteţi transforma complet camera unui copil. Toţi copii găsesc plăcere să se ascundă, să-şi facă un culcuş, să improvizeze un loc ascuns pentru joaca lor. Dar dincolo de această parte extrem de importantă care suscită fantezia copilului dvs., cu ajutorul baldachinului puteţi aduce un strop de culoare în încăpere. Ţesăturile folosite pentru baldachin pot fi vesel nuanţate, pot fi suportul de care să se agaţe diferite alte elemente decorative, cum ar fi floricele şi jucării din pluş. Mai mult, prin schimbarea ţesăturii obţineţi o schimbare rapidă şi spectaculoasă de decor mai ales dacă o asortaţi cu covor şi pernuţe fantezie în ton. Oricum aţi proceda, numai prezenţa baldachinului garantează o atmosferă cu totul specială.

Forme variate
Baldachinul este de cele mai multe ori doar decorativ, dar pentru bebeluşi şi copii mici poate îndeplini rolul protectiv anti-insecte, mai ales pe timp de vară. Dacă modelele de pat cu baldachin vă depăşesc bugetul, aflaţi că puteţi găsi baldachine simple care pot fi suspendate uşor, dar şi materiale din care vă puteţi face singuri un astfel de element decorativ.

×
Subiecte în articol: baldachinul