x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biroul şi jucăriile educative, noua atracţie a copilului

Biroul şi jucăriile educative, noua atracţie a copilului

de Alina Iancu    |    12 Sep 2009   •   00:00
Biroul şi jucăriile educative, noua atracţie a copilului
Sursa foto: www.mol-system.com/

Vacanţa a trecut de parcă nici nu a fost, şi din nou părinţii sunt puşi în postura de a cumpăra pentru micii şcolari rechizite, uniforme şi, în cazul boboceilor, birouri.



Nesfârşitele ore de joacă vor fi întrerupte de teme zilnice şi de aceea este bine să fiţi atenţi la cum organizaţi camera copilului, astfel încât să nu îl confruntaţi cu schimbări radicale. Spaţiul trebuie împărţit astfel încât să delimiteze clar două zone: cea de studiu şi locul de joacă. Dacă nu aţi cumpărat până acum, ar fi bine să vă gândiţi şi la câteva jucării educative care fac legătura între activităţile copilului: şcoala şi joaca.

LOCUL DE STUDIU
Asiguraţi-vă că biroul pe care îl cumpăraţi se va încadra într-un spatiu cu cât mai multă lumină naturală care să vină din partea stângă (în cazul stângacilor din partea dreaptă) pentru a elimina umbra. Pentru copii sunt preferate birouri care să îi atragă, practice, frumos colorate, cu cât mai multe compartimente şi care să aibă colţurile rotunjite, pentru a evita accidentele.

Există şi mobilier adiţional care măreşte spaţiul de lucru, mai ales dacă optaţi să aşezaţi acolo un calculator. "Pentru spaţiile mici se foloseşte de obicei mobilier modular care este uşor de reorganizat. Este bine de ştiut că dimensiunile unui birou sunt de circa 120-140 cm (L) x 60-65 cm (A) x 70-75 cm (H) - însă este recomandat un birou proporţional cu încăperea", a declarat Florin Negru, proiectant arhitect la Vertical Ambient.

Dacă sunteţi dispuşi să cheltuiţi mai mult, este necesar să ştiţi că pe piaţă sunt şi birouri reglabile pe înălţime, de la 53 de cm până la 82 de cm, cu blat care se înclină până la 30 de grade. "Există anumite caracteristici standard care fac un birou să fie bun, una dintre ele fiind dezvoltarea pe verticală asigurată prin înălţimea reglabilă", a declarat Adriana Leş, responsabil achiziţii la ATP Exodus SRL.

SFATURI DE LA SPECIALIST
Viitorul şcolar nu trebuie să perceapă şcoala ca pe o obligaţie, iar sarcina părinţilor este să găsească teme şi jocuri legate de şcoală, amuzante, curioase, care îi trezesc interesul şi care îl fac pe copil să se simtă valoros. Pe lângă un birou atractiv, la care să înveţe cu plăcere, puteţi oferi copilului şi "o gamă largă de jucării educative, cu scopul de a-i dezvolta diverse deprinderi: de a gândi, de a comunica, de a se juca în echipă etc. Este de dorit să alegeţi jucării care îi plac copilului şi care au o tentă constructivă, nu distructivă, agresivă", explică Smaranda Grosu, psiholog în terapia copilului, cuplului şi familiei, psihoterapeut în analiză existenţială la Armonia Consult.

SCAUNUL
Cele mai indicate sunt scaunele ergonomice, reglabile, cu un design special pentru susţinere lombară, astfel încât micuţul să poată sta confortabil şi la înălţimea propice pentru o poziţie corectă şi ergonomică la birou chiar şi în situaţia în care va petrece acolo mai mult timp.

UTILE PE BIROU
Pentru biroul copilului specialiştii recomandă tăbliţele cu cifre şi litere sau jocuri gen "Tubul lui Pitagora", cu ajutorul căruia tabla înmulţirii şi a împărţirii pare o joacă. Pentru micuţii care tocmai încep şcoala sunt indicate laptopurile pentru copii. Concepute şi proiectate în mai multe limbi pentru a ajuta la dezvoltarea aptitudinilor, minilaptopurile oferă noţiuni de gramatică, dactilografie, vocabular, matematică şi noţiuni de programare, dar oferă şi posibilitatea de testare a creativităţii cu ajutorul câtorva zeci de jocuri şi activităţi educative.

La fel de atractive sunt jocurile de societate, cele cu lego, quercetti şi şabloanele pentru desenat. Preţurile jucăriilor educative variază între 50 şi 300 de lei.

×