x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bonseki, arta desenelor pe nisip

0
Autor: Alina Iancu 15 Ian 2011 - 21:52
Bonseki, arta desenelor pe nisip
Vezi galeria foto

Misterioasă şi fascinantă, lumea orientală a fost întotdeauna un model atunci când s-a vorbit de artă şi tradiţie. Lucruri neînsemnate pentru restul oamenilor, au capătat acolo semnificaţii aparte, iar în timp tradiţiile lor au devenit  pentru noi, artă.

 

Scurtă istorie
Originare din Japonia, bonseki sau, desenele pe nisip au fost la origini forma sub care se prezentau platourile cu mâncare la curtea imperială şi în jurul anului 450 d. H. le găsim consemnate ca artă. Tradiţia platourilor aranjate după modele inspirate din natură a continuat până în perioada modernă când pietrele au luat locul mâncării, iar sarea a fost înlocuită cu nisip. Din vechile aranjamente s-au mai păstrat platourile din lemn sau acoperite cu lac negru şi bineînteles, conceptul.

 

De la tradiţie la artă
Desenele pe nisip se realizează pe tăvi asemenea celor din care se serveşte mâncarea şi pot fi realizate în două forme despre care ne vorbeşte Lucian Radu Rusu, singurul care realizează bonseki în România. „Desenele cu nisip nelipit sunt întotdeauna mai fine. Au o «dantelărie» deosebită şi linii fine spre deosebire de cele cu nisip lipit care sunt mai puţin delicate, dat fiind faptul că pe lângă îndemânarea artistului, contează şi cât de subţire se poate trasa o linie cu substanţa de lipit. Pensulele, folosite la majoritaea picturilor, au fost înlocuite de pene naturale. Interesant este cum o simplă modalitate de prezentare a unui meniu a devenit o artă care oferă destindere şi îndeamnă la meditaţie asupra efemerităţii noastre pe pământ, asemănătoare cu nisipul care la prima suflare se împrăştie, după ce s-a lucrat ore în şir pentru a obţine o singură formă”.
Bonseki sunt asemenătoare cu sumi-e, o altă artă proveniă din Japonia, care de data acesta se referă la desenele în tuş negru cu diferite nuanţe care se regăsesc în stampele japoneze de perete, numite şi kakejiku. În desenele pe nisip variaţiile de nuanţă sunt date de grosimea stratului de nisip.

 

„O mână de nisip şi câteva pietre”
Lucian Radu Rusu, director regional pentru România al Asociaţiei Internaţionale de Saikei, a văzut cum se face bonseki, a încercat din pură curiozitate să vadă dacă poate face şi la fel şi s-a îndrăgostit aşa cum s-a mai întâmplat şi atunci când a încercat să realizeze bonsai, suiseki sau, saikei. Imaginile pe care le crează sunt inspirate din natură sau din poeme şi redau de cele mai multe ori peisaje marine şi montane.
Nu este greu să realizezi un bonseki, dar ai nevoie de multă răbdare şi cu certitudine, de pasiune pentru ceea ce faci. De asemenea, trebuie să ai siguranţa mâinii, mult exerciţiu şi imaginaţie. În funcţie de temă şi de complexitatea ei, realizarea unui bonseki poate dura şi până la câteva ore. Dimensiunile standard sunt de 40 cm x 60 cm, dar la comandă, se pot ajusta. Pentru a face un bonseki sunt necesare doar „un platou de lemn sau lăcuit negru, o mână de nisip şi câteva pietre. Pe platoul de lemn bine curăţat se începe desenul.

La terminarea acestuia, cu mare grijă şi fineţe se curăţă surplusul de nisip. În funcţie de subiectul tabloului şi îndemânarea celui ce-l face, se cioplesc din lemn căsuţe, corăbioare, poduri de numai câţiva milimetri, cu scopul de a forma şi contribui la accentuarea profunzimii şi a senzaţiei de tridimensionalitate a tablourilor.
Preţurile desenelor pe nisip variază între 30 şi 60 de lei şi pot fi comandate la adresa de e-mail ro.bonsai@yahoo.com.

Citeşte mai multe despre:   casa,   ne-am interesat pentru tine

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei: Fursecuri daneze

Rețeta zilei: Fursecuri daneze
Ingrediente 1 ou 200 g unt nesarat la temperatura camerei 100 g zahar pudra 300 g faina esenta de vanilie Mod de preparare:    Se preîncălzește cuptorul la 200°. Toate ingredientele...

Sărbătoarea cartofului, la Şinteu

Sărbătoarea cartofului, la Şinteu
Localnicii din comuna Şinteu vor organiza, duminică, Sărbătoarea cartofului, ocazie cu care vor fi prezentate preparate din tradiţionalul cartof, specific zonei, dar vor avea loc şi excursii pe biciclete pentru...

Tavi Colen, dezvăluire surprinzătoare: ”La mine în casă nu e loc de doi șefi”

Tavi Colen, dezvăluire surprinzătoare: ”La mine în casă nu e loc de doi șefi”
Galerie Foto Nu multă lume știe despre artistul Tavi Colen că este și un foarte mare iubitor de animale, ba, mai mult, a și profesat o perioadă ca veterinar tehnician.  ”Lucrând de foarte mic cu animalele și...

Cum se relaxează concurenții de la „Te cunosc de undeva!”, înainte să urce pe scena show-ului transformărilor

Cum se relaxează concurenții de la „Te cunosc de undeva!”,  înainte să urce pe scena show-ului transformărilor
Galerie Foto Înainte să urce pe scenă, la “Te cunosc de undeva!”, concurenții transforming-show-ului prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, au parte de momente de...

Adrian Daminescu, despre prima sa iubire: „S-a căsătorit cu un vaporean”

Adrian Daminescu, despre prima sa iubire: „S-a căsătorit cu un vaporean”
Adrian Daminescu a făcut o dezvăluire incredibilă în emisiunea „De-a viața ascunselea” de la Antena 3. Artistul a povestit despre prima sa iubire. „În clasa a noua am avut prima mea dragoste, am fost...

Ana Baniciu, mărturisire surprinzătoare: ”Tatăl meu nici nu și-a dorit să fiu în industria asta”

Ana Baniciu, mărturisire surprinzătoare: ”Tatăl meu nici nu și-a dorit să fiu în industria asta”
Ana Baniciu, una dintre tinerele cântărețe în vogă în acest moment și câștigătoarea show-ului ”Asia Express” vorbește deschis, în cadrul emisiunii ”Refresh by Oana Turcu”, difuzată duminică, de la...

Festivalul Papricașului și Vinului

Festivalul Papricașului și Vinului
În acest sfârşit de săptămână va avea loc în Parcul Central din Buziaş, Festivalul Papricașului și Vinului. Pe lângă preparate care mai de care, gătite la ceaun, cu bucătari care își vor demonstra...

Salată cu hering şi cartofi

Salată cu hering şi cartofi
Ingrediente: o conservă Eva File de hering în ulei vegetal 170 g, 400 g cartofi, o salată verde, 2 cepe verzi, 2 roşii, 4 linguri oţet, sare şi piper. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare pre

Produse tradiţionale, expoziţii şi concerte, în Parcul Izvor la Târgul Bucureştilor

Produse tradiţionale, expoziţii şi concerte, în Parcul Izvor la Târgul Bucureştilor
A treia ediţie a Târgului Bucureştilor se va organiza în perioada 12 - 14 octombrie în Parcul Izvor. Evenimentul marchează, începând de anul trecut, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti....

Cea mai mare expoziţie de construcţii din piese de LEGO, la București (GALERIE FOTO)

Cea mai mare expoziţie de construcţii din piese de LEGO, la București (GALERIE FOTO)
Galerie Foto Invazia giganţilor este tema centrală a Expoziţiei Internaţionale de Construcţii din Piese Lego®. Expoziţia, fără precedent, impresionează prin anvergură şi prin scara modelelor prezentate. „Unele...

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel
Ingrediente 13 bucăţi cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru...

Centrul de Vizitare și Informare Munții Măcinului

Centrul de Vizitare și Informare Munții Măcinului
Administrația Parcului Național Munții Măcinului a creat un muzeu al biodiversității, dar și al multiculturalității și al diversității geologice. Centrul, situat în comuna Greci, este împărțit în trei se...

Cristi Iacob, juratul de la „Te cunosc de undeva!”, este un mare iubitor de pisici: „Eu sunt cel care o moșește pe Usi, pisicuța noastră”

Cristi Iacob, juratul de la „Te cunosc de undeva!”, este un mare iubitor de pisici:  „Eu sunt cel care o moșește pe Usi, pisicuța noastră”
Actorul Cristi Iacob, juratul de la „Te cunosc de undeva!” pe care telespectatorii Antenei 1 îl pot vedea în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, este un mare iubitor de pisici. De fapt, este un mare...

Wizz Air schimbă politica de bagaje de la 1 noiembrie. Pasagerii vor plăti în plus

Wizz Air schimbă politica de bagaje de la 1 noiembrie. Pasagerii vor plăti în plus
Wizz Air a anunțat că începând cu 1 noiembrie 2018 schimbă politica de bagaje și pasagerii își vor putea lua în avion doar un bagaj mic de 40 cm în cabină, pentru celelalte vor trebui să plătească...

Reţeta zilei:Cheesecake cu lămâie

Reţeta zilei:Cheesecake cu lămâie
Ingrediente (4 porţii) 200 g biscuiţi digestivi 150 g unt 50 g miez de nucă Pentru umplutură coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi 1 lingură gelatină pulbere 250 g cremă de brânză 150 ml iaurt 150...
Serviciul de email marketing furnizat de