x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bradul de Craciun

Bradul de Craciun

08 Dec 2007   •   00:00

De Crăciun vedeta casei devine bradul. Dar pe lăngă acesta, occidentalii dau o mare atenţie impodobirii intregii case: de la uşa de intrare decorată cu o coroană şi pănă la ferestre, interiorul casei se transformă intr-un cadru sărbătoresc cu luminiţe, decoraţiuni şi obiecte speciale.

De Crăciun vedeta casei devine bradul. Dar pe lăngă acesta, occidentalii dau o mare atenţie impodobirii intregii case: de la uşa de intrare decorată cu o coroană şi pănă la ferestre, interiorul casei se transformă intr-un cadru sărbătoresc cu luminiţe, decoraţiuni şi obiecte speciale. Pentru ca impactul vizual să fie maxim se decorează lustrele, candelabrele, tocurile uşilor interioare, pervazele ferestrelor şi partea superioară a pereţilor, unde de regulă sunt instalate sisteme de lumini. Masa de Crăciun este şi ea la fel de importantă folosindu-se aranjamente florale, iar pe mobila din casă se aşază frumos mici decoruri cu lumănări, căsuţe miniaturale din ceramică sau figurine specifice Crăciunului.

Culorile predominante ale obiectelor sunt in nuanţe de roşu, combinate cu tonuri frumoase de verde, iar pentru contrast se foloseşte albul, dar şi argintiul ori auriul diferitelor podoabe sau al betelei.

Tendinţe de la tărguri

Luna noiembrie a debutat deja in multe oraşe europene cu tărguri dedicate Crăciunului, evenimente comerciale unde producători mici sau firme mari işi prezintă cele mai noi colecţii sau produse. Printre acestea s-au aflat şi decoraţiunile şi ornamentele necesare impodobirii brazilor. Ultima tendinţă, care a cucerit publicul european de doi ani incoace, o reprezintă obiectele realizate manual, folosite pentru brad. Astfel că nu e de mirare dacă şi in magazinele de la noi vom găsi, aduse din import, foarte multe produse decorative ce par a fi făcute de măinile exersate ale unor bunicuţe cu imaginaţie. Mai exact este vorba de obiecte croşetate, mai ales că lăna şi, in general, tricotajele sunt la mare modă acum şi in domeniul modei vestimentare, de unde s-a extins cu repeziciune şi in materie de decorare a casei. Cunoscutele şosete folosite pe post de "recipiente" pentru cadouri, care se găsesc şi se folosesc acum şi la noi (chiar dacă nu toţi le agăţăm de şemineu) sunt realizate din materiale tricotate sau din materiale textile ce par a fi cusute de mănă. O altă tendinţă este cea a ornamentelor realizate din dantelă. Vechile milieuri ale bunicilor noastre se pare că sunt acum la mare căutare, dar mai mult decăt atăt, acum costă foarte mult, mai ales cănd poartă un nume de firmă occidental.

Forme decorative atipice

Dacă credeaţi că bradul se decorează numai cu beteală şi globuri, vă inşelaţi. Steluţele, fluturii, inimioarele, păsările, cel mai adesea confecţionate din materiale textile, constituie un adevărat arsenal de mare impact pentru decorarea crengilor verzi. Simboluri frumoase, chiar primăvăratice am spune, transfomră imaginea clasică a pomului de Crăciun. Acesta devine mai vesel, mai copilăros şi mai prietenos, dacă e să luăm in calcul faptul că ornamentele textile sunt mult mai puţin periculoase pentru cei mici comparativ cu fragilele globuri sau alte obiecte din sticlă.

Globurile sunt şi ele prezente in colecţiile de produse, dar ornamentarea lor este originală, fie cu note muzicale, fie sunt transparente, iar in interior au bile sau nisip colorate, totul e făcut pentru a atrage atenţia şi a ne bucura de detalii minuţios realizate.

Şi materialele surprind, foarte multe decoraţiuni fiind fabricate din combinaţii neaşteptate de pănze peste care sunt suprapuse alte straturi sclipitoare, dar care nu mai rămăn pe degete. Alte ornamente sunt realizate din paie sau crenguţe uscate şi montate foarte ingenios in diferite forme, de la flori, steluţe, la brăduţi in miniatură.

Felicitări originale

Neapărat să trimiteţi de Sărbători felicitări celor dragi! Pănă la urmă chiar dacă locuiţi in acelaşi oraş, fiecare se bucură să descopere in cutia poştală dovada că cineva se găndeşte cu drag la el şi face un mic efort ăn acest sens. Acum multe felicitări propuse de participanţii de la tărguri occidentale de Crăciun sunt realizate manual. Practic nici o felicitare nu seamănă cu alta. In niciun caz nu se mai poartă cărţile poştale ce reprezintă o fotografie gen natură moartă, cu un aranjament floral, lumănări şi o urare tipărită. Din contră, liberatetea creativă este foarte mare. Dacă vreţi să faceţi o surpriză plăcută cuiva, mai degrabă aduceţi-vă aminte de primele clase primare şi desenaţi chiar voi sau lipiţi mici ornamente pe un carton de bună calitate pe care să-l transformaţi in felicitare. Iar dacă aveţi copii, e perfect! Le puteţi face impreună cu ei, dar ar fi bine să vă apucaţi din timp. Oricum este o idee de mică afacere pentru viitor, mai ales că şi la noi incep să se inmulţească tărgurile inainte de Crăciun.

Tărguri de Crăciun in Bucureşti

Evident că la tărgurile din decembrie găsiţi nu numai decoraţiuni, ci şi o mulţime de cadouri. "Suveniruri" se desfăşoară pănă măine la Romexpo (ora 18), iar in pavilionul central este organizat "Luxury Show". Tot pănă măine este deschis şi "Salonul de cadouri" de la Palatul Copiilor. Pănă pe 12 decembrie vizitaţi şi "D’ alle Moşului" de la Sala Dalles, iar de pe 19 pănă pe 23 decembrie la Sala Polivalentă este tărgul "Top Expo Crăciun".

Tărguri de Crăciun din ţară

In Cluj-Napoca la Expo Transilvania - "Tărgul Cadourilor" pănă pe 19 decembrie, la Oradea in centrul oraşului pănă pe 21 decembrie este tărg cu vănzare. La Arad in centrul Expo Arad intre 19 şi 23 decembrie "Daruri de Crăciun", in Timişoara la Centrul regional de Afaceri sunt Serbările Crăciunului intre 12 şi 14 decembrie, la Suceava - "Tărgul Cadourilor şi lumea copiilor la Casa de Cultură" intre 10 şi 16 decembrie, iar la Mamaia Tărgul cadourilor de Crăciun este intre 12 şi 16 decembrie.

×
Subiecte în articol: craciun pană decembrie