x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bunul-gust, plasmuit cu materiale naturale

Bunul-gust, plasmuit cu materiale naturale

de Adela Parvu    |    20 Oct 2005   •   00:00
Bunul-gust, plasmuit cu materiale naturale

Cei mai experimentati arhitecti incearca de fiecare data sa materializeze un proiect de casa sau un decor interior apeland la materiale naturale. Ei stiu ca habitatul interior trebuie sa evoce mediul natural, ca gesturile oamenilor devin mai firesti, mai armonioase atunci cand zi de zi acesti oameni, in spatiul in care locuiesc sau muncesc, sunt inconjurati de obiecte sau finisaje ce emana energia calda si statornica a pamantului. Dar e gresit sa credeti ca e suficient sa ai in propria locuinta lemn, piatra ori ceramica pentru ca ea sa devina una de bun-gust.

STIL PROPRIU

Arhitectul Lucia Moisescu a avut ocazia sa profeseze peste zece ani in Italia, o tara in care "te poti imbolnavi de frumos". Satele vechi cu case din piatra, peisajele superbe, pofta de viata a italienilor, orasele cu arhitectura impunatoare au inspirat-o. A gasit, revenind in tara, un stil propriu de expresivitate in privinta lucrarilor concepute la cererea clientilor. S-a aplecat asupra farmecului caselor noastre taranesti si a redescoperit elementele originale. A vizitat casele eclectice din capitala si a identificat ceea ce este caracteristic gustului nostru, al romanilor, felului nostru de-a fi. A gasit si a redat apoi in interioarele care-i poarta semnatura piatra si lemn de la noi, din muntii si padurile noastre. Si le-a imbinat astfel incat sa dea viata formelor, peretilor, plafoanelor, detaliilor ce creioneaza o casa.

Exemplul de fata este unul sugestiv. O vila in Sinaia, unde spatiile generoase si frumos iluminate par intime, placute, protectoare. O iluzie ciudata, ca doar intr-un spatiu mare te simti mic si stingher, dar Lucia Moisescu a gasit secretul estomparii acestor senzatii. Proportiile ample ale unora dintre incaperi sunt plastic micsorate prin textura si nuanta materialelor. Spatiile par insufletite, chiar si atunci cand obiectele sunt putine, cand aparenta "goliciune" te lasa sa observi frumusetea unei pardoseli perfecte, increngatura studiata a acoperisului, dinamismul unui perete imbracat cu travertin sau, pe largile ferestre, peisajul mandrilor munti.

ACCENTE ORIGINALE

In casa scarii interioare se pot observa detalii originale. Spre exemplu, sticlele verzi inzidite si puse in evidenta cu lumini scot din anonimat spatiul de trecere catre dormitoare
In zona diurna a casei ne-a atras atentia modul in care fiecare functiune este personalizata. Intr-un spatiu larg unde sunt la vedere camera de zi, sufrageria si mai apoi, ca o extensie, bucataria, fiecare destinatie este bine conturata si, in acelasi timp, armonios integrata in atmosfera vilei. Semineul cu forme unduitoare troneaza in partea cea mai vizibila a camerei de zi. Si in ciuda impozantei, el apare ca o prezenta fireasca, ca o sculptura menita a se metamorfoza intr-o inima ale carei flacari hipnotizeaza in jurul lui familia. Centrul, coloana, inima unui perete de piatra ce radiaza caldura catre intregul spatiu al zonei diurne.

Locul de luat masa, situat diametral opus fata de semineu, apare mult mai intesat, mai animat, mai plin. Peretele decupat cu nise si rafturi pentru expunerea obiectelor, pentru depozitarea veselei particularizeaza sufrageria. Traversele cu caramizi aparente dau o nota subtila de atmosfera de crama. Si asta in alaturarea cu grinzile masive din lemn ce-ti dau siguranta unei case trainice si te fac sa te simti la adapost de pericole.

In prelungirea sufrageriei se afla bucataria. Dar aromele preparatelor culinare urmeaza un traseu interesant. Ele ating gratios simturile olfactive, odata ce esti asezat la masa. Te fac sa iti inalti capul pentru a adulmeca delicatesele. Si asta pentru ca bucataria este saltata cu doua trepte fata de spatiul destinat locului de luat masa. O separare discreta, dar elegant materializata.

Fiind la vedere, obiectele, dotarile si mobilierul bucatariei sunt atent alese pentru a se contopi in atmosfera dominata de naturaletea materialelor ce imbraca interiorul.

NISA PROTECTOARE

Nisa rezervata locului pentru odihna contrasteaza cu ambianta cromatica neutra a finisajelor din incapere. Tonuri vii de culoare scot din anonimat spatiul de sub acoperis destinat patului
Si daca nu vrei sa participi la activitatile din zona dominata de caldura focului ce emana din semineu sau din spatiul bucatariei, poti sa te izolezi la mansarda. Sa te tolanesti in paturile confortabile. Dar unde sunt acestea? Lucia Moisescu nu a uitat de sentimentul protector pe care orice copil il simte atunci cand din paturi si bete isi face casuta lui de joaca ori atunci cand in podul bunicilor patrunde in lumea numai de el inteleasa. Asa ca intr-unul din dormitoare a amplasat zona patului chiar sub panta acoperisului, intr-o nisa uriasa. Treptele care te indeamna sa urci pana la locul de odihna te trimit in timp la placerea copilareasca de a-ti fi aflat propriul cuib, departe de ochii vigilenti ai parintilor.

Este o casa deosebita, cu un spatiu interior spectaculos, in care zonele ample alterneaza surprinzator cu cele mici, in care totul este la vedere, dar armonios integrat in ansamblu, unde eleganta este glasul plasmuirii materialelor ce amintesc de natura inconjuratoare, de aerul muntilor. Si precum muntele, cu locuri unde oamenii sunt solidari, prieteni si veseli sau cu locuri izolate in care aproape iti poti auzi vocea propriului suflet, asa si aici, in aceasta casa, poti sa te alaturi forfotei si jovialitatii ce impregneaza aerul inmiresmat al bucatariei sau iti gasesti refugiul pentru meditatie cocotat la mansarda.

FORME DIN CUPRU

Â

Pentru ca imaginea dotarilor si electrocasnicelor moderne sa nu disturbe armonia materialelor naturale, arhitectul a prevazut realizarea unei hote din cupru. Aceasta a fost manufacturata la comanda intr-un atelier din Brasov, alaturi de alte obiecte de uz casnic. Mobilierul zidit si placat cu ceramica este in consonanta cu alura celui din sufragerie.

Â

LOC PENTRU BIROU
Cel mai mare dintre dormitoare este conceput ca o incapere destinata relaxarii. Locul pentru pat este ascuns ca intr-o uriasa nisa, ferit de privirea celui care se asaza la biroul situat in partea opusa peretelui placat cu piatra. De remarcat vitraliul, care constituie un accent de culoare in spatiul dominat de caldura si nuanta inchisa a lemnului ce intimizeaza atmosfera.

foto: DOMUS
×