x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Camara - o noua interpretare functionala

Camara - o noua interpretare functionala

18 Mai 2005   •   00:00

In acceptiunea moderna, camara nu mai exista ca si incapere de sine statatoare. Si asta deoarece locul de depozitare a alimentelor a fost inlocuit pe de o parte de aparatele frigorifice, iar pe de alta de spatiile ingenios concepute din cadrul noilor modele de mobilier pentru bucatarii

De ce nu mai este nevoie de camara?

Stilul de viata contemporan se adapteaza mereu o data cu evolutia tehnologiilor. Daca e sa ne referim strict la camara, observam ca aceasta dispare din contextul noilor locuinte, iar explicatia fenomenului este destul de simpla. Depozitarea alimentelor in cantitati mari nu mai este necesara atata timp cat societatea este una de consum, magazinele sunt aproape de casa, iar hrana proaspata este cea preferata de romani. Pe de alta parte, reamenajarea apartamentelor de bloc are ca scop final incaperi noi, mai spatioase si atunci una dintre primele "anexe" la care se renunta este camara. In privinta locuintelor individuale, a vilelor, problema este rezolvata din faza de proiect, respectiv bucatariile sunt concepute din start generoase, iar mobilierul si dotarile sunt alese conform necesitatilor proprietarilor.

Mai exista cazuri in care cerinta beneficiarilor pentru configurarea camarii in planul casei este una imperioasa, ca nostalgie a trecutului, in care lipsurile erau acute. Insa, ulterior, experienta demonstreaza faptul ca aceasta functiune nu va fi folosita decat cel mult pentru depozitarea diverselor obiecte, dar foarte rar pentru alimente. Asadar, daca sunteti adeptul camarii, intrebati-va inainte de a reamenaja sau construi locuinta daca aveti intr-adevar nevoie de aceasta incapere.

Cu ce a fost inlocuita camara?

Depozitarea alimentelor se face in ansamblul mobilierului de bucatarie. In acest sens, sertarele generoase, elementele verticale culisante, dulapurile cu usi din sticla sablata, corpurile pe colt - toate sunt dotate cu sisteme complexe care faciliteaza manevrarea, asezarea, sortarea alimentelor si asigura totodata bune conditii de pastrare a acestora (ferite de praf, de umezeala).

Astfel, camara, in acceptiunea moderna, se confunda cu corpuri modulare inglobate in ansamblul mobilierului de bucatarie.

Marii producatori au in vedere ca, de la an la an, noile modele de bucatarii sa fie cat mai eficiente, mai accesorizate si sa ofere solutii inovatoare si in privinta stocarii alimentelor. Acest lucru se vede deja prin incastrarea frigiderelor, a combinelor frigorifice, dar si crearea de sisteme, accesorii si feronerii care sa permita utilizarea pentru depozitare a celor mai neasteptate corpuri.

Materialele evolueaza calitativ, ajungandu-se sa se imprumute tehnologii de fabricare din sectorul aeronauticii. Astfel, tot ce tine de accesorii din metal devine mai rezistent in timp, pastrandu-si aspectul imaculat. Deci nu numai fiabilitate si comportare excelenta la uzura, dar si estetica. Asadar, noile camari nu mai exista ca spatii de sine statatoare, ci sunt incorporate in imaginea bucatariilor, ce devin din ce in ce mai revolutionare ca design si functionalitate.

Adela Parvu
Arhiva Ideal Decor
×
Subiecte în articol: camara