x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Când modernismul arhitectural se îmbină armonios cu tradiţia

Când modernismul arhitectural se îmbină armonios cu tradiţia

de Ing. Lucian Cristian    |    16 Mai 2009   •   00:00
Când modernismul arhitectural se îmbină armonios cu tradiţia
Sursa foto: /

Feng shui urban, macroclimat al echilibrului interior. Cheung Kong Center este unul dintre zgârie-norii aflaţi în zona centrală economică a Hong Kongului şi cu cele 62 de niveluri ale sale era în 1999, anul în care a fost gata, a treia clădire ca înălţime din oraş. Proiectul impresionantului edificiu aparţine arhitecţilor Cesar Pelli şi Leo A. Daly şi este considerat mai degrabă operă de artă decât edificiu de lucru de eficienţă maximă.



ISTORIC, DIMENSIUNI, CHIRIAŞI
Cheung Kong Center (CKC) este aşezat pe locul fostului hotel Hong Kong Hilton (demolat în 1995) şi al fostei clădiri Beaconsfield House, vândută de Guvern în 1996.

La aceste terenuri s-au mai adăugat şi două parkinguri adiacente. Astfel, în 1996 debutează construcţia care va fi gata în 1999.

În final a rezultat o clădire înaltă de 283 m, cu o bază de 2.000 mp, cu o suprafaţă desfăşurată de 117.100 mp, care se întinde pe cele 62 de niveluri. Aici se află sediul firmei-mamă Cheung Kong Holdings şi cel al subsidiarei sale Hutchinson Whampoa, care este administratorul acestui colos.

Dintre chiriaşi, cel mai important a devenit Goldman Sachs, care a închiriat opt niveluri pe o perioadă de 12 ani (din care se zice că doi ani au fost bonus). Urmează, nu neapărat în această ordine, Allianz , Bloomberg TV, Deutsche Bank, Fortis etc.  

DESCRIERE
Cheung Kong Center face o notă aparte în amalgamul de stiluri în care sunt construiţi zgârie-norii din zonă. Despre Cheung Kong Center se spune că a fost construit în aşa fel încât să contrabalanseze greşelile făcute cu vecinii săi, Bank of China Tower şi Cartierul General al HSBC, clădiri care nu au respectat nici una dintre recomandările făcute de maeştrii feng shui pentru construcţii. Poziţionarea  CKC a fost aleasă de un maestru, pentru a absorbi energia negativă dată de muchiile ascuţite şi zigzagurile clădirii Bank of China. Înălţimea maximă a CKC a fost determinată strict, trăgând o linie imaginară de la Bank of China până la HSBC. Pereţii exteriori sunt din panouri de sticlă de 2,4 x 2,1 m fiecare, "armate" cu rastru de fibre de sticlă cu ajutorul cărora noaptea se poate scrie sau desena în culori diferite.

Pereţii exclusiv din sticlă dau o vizibilitate de 360 de grade asupra oraşului. Lipsa stâlpilor şi coloanelor interioare (pe suprafeţe de 1.900 - 2.000 mp) lasă să curgă liber energia benefică chi, fiecare chiriaş având posibilitatea amenajării spaţiului după dorinţă.    

Superba clădire este deservită de cele mai rapide lifturi din această parte a lumii. Ascensoarele sunt opera firmei Mitsubishi şi se deplasează cu o viteză de 9 m/sec. Li Ka Shing, patronul Cheung Kong Holdings, societatea care deţine clădirea, ocupă ultimul nivel şi foloseşte un lift particular

×
Subiecte în articol: constructii celebre