x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Caramizi din sticla

Caramizi din sticla

25 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Din nefericire, multi beneficiari continua sa-si impuna cu orice pret punctul de vedere atat in proiectul de arhitectura, cat si in alegerea materialelor pentru punerea in opera.

  • de GABRIELA POPESCU

  • Folosirea ponderata la exterior…

    Acesta este si cazul caramizii de sticla, a carei utilizare pe fatada ii este deseori solicitata arhitectului in cantitati neverosimile si in locuri nejustificate estetic sau practic.

    Putini inteleg insa ceea ce ei, arhitectii, se straduiesc sa le explice: aceasta nu este cea mai fericita dintre optiunile posibile.

    De ce?

    Pentru ca aceste caramizi nu au rezistenta portanta, deci este bine, in cazul folosirii lor in structura de rezistenta a cladirii, sa fie amplasate intre doua grinzi sau intre doi montanti solizi, care sa preia sarcina verticala. Dimensiunile pe care le pot avea aceste elemente de sustinere vor limita suprafetele de caramizi de sticla ce pot fi montate pe respectiva fatada. O asemenea solutie se recomanda insa in cazul unor constructii cu o vecinatate foarte apropiata. In functie de nevoile impuse de fiecare situatie in parte, exista posibilitatea de a folosi si alte accesorii care sa sporeasca rezistenta unei asemenea structuri, de exemplu bare de metal inserate intre caramizi daca peretele are forma curba, dar acestea fac sa creasca si mai mult costul unui material nu tocmai ieftin.

    In plus, aceasta rezolvare a fatadei a devenit desueta tocmai din cauza frecventei sale utilizari in ultimii 30 de ani si prezinta unele neajunsuri: nu permite aerisirea spatiului respectiv, intretinerea dificila a aspectului caramizilor la exterior, iar expunerea indelungata la intemperii deterioreaza rosturile dintre caramizi.

    Alternativa

    O solutie mai buna, din toate aceste puncte de vedere, ar fi, pentru fatade, peretii de sticla realizati in rame, eventual cu sticla sablata, colorata sau pictata. Acestia au o valoare estetica deosebita, ofera o mai mare posibilitate de personalizare, permit o buna iluminare naturala si pot fi conceputi astfel incat sa asigure si o buna ventilatie la interior.

    Mirajul luminii

    Toate acestea nu inseamna insa ca acest material este lipsit de orice calitati si nu poate fi folosit cu succes in crearea unor efecte vizuale splendide.

    Dimpotriva, arhitectii recomanda folosirea caramizilor de sticla, chiar pe suprafete mari, dar nu ca structuri evidente pe fatade, ci ca delimitari ale unor spatii interioare. Este inestetic si nejustificat, din punct de vedere al efortului tehnic necesar pentru montarea lor, a se folosi caramizi de sticla pe suprafete reduse, meschine, ale unor pereti plini. In numar mare, ceea ce favorizeaza perceperea lor ca ansamblu, nu ca piese individuale, ele devin un filtru de lumina ce poate conferi incaperii spatialitate si impresia de plutire in acelasi timp.

    Astfel, tratate, ca ansamblu unitar, si nu ca detalii ce compun o suprafata, ele pot deveni unul din cele mai spectaculoase materiale, mai ales daca li se adauga o regie de lumini, care sa le exploateze aspectul translucid si valurit.

    Alte avantaje

    Pe langa incontestabila eleganta pe care o pot imprima interiorului, caramizile de sticla mai prezinta o serie de alte avantaje. Iata cateva dintre acestea: sunt excelente izolatoare termice si fonice, usor de montat, disponibile intr-o gama cromatica variata (de la alb mat sau transparent pana la diverse nuante de galben, rosu, albastru, verde sau maro), cu felurite texturi. De asemenea, se gasesc in diferite formate (de la standard, patrat, de 190x190x80 mm, la cele foarte mari, 240x300x80 mm, sau la cele cu forme rotunjite, mai rar utilizate pentru ca sunt mai dificil de montat).

    In loc de concluzie

    Inteligent folosite si puse in valoare, aceste elemente pot crea o ambianta unica, personala si rafinata in orice locuinta, aducand un plus de confort, si nu doar vizual, in viata dumneavoastra. Ascultati cu atentie sfatul arhitectului cu care lucrati, caci el are capacitatea de a prevedea toate potentialele probleme, ridicate de dorintele pe care le exprimati referitor la "casa visurilor" voastre si pe aceea de a sugera cea mai potrivita solutie…
    ×
    Subiecte în articol: sticlă caramizi