x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cartea tehnica a constructiei

Cartea tehnica a constructiei

de Oana Balasoiu    |    05 Ian 2006   •   00:00
Cartea tehnica a constructiei

CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire

CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire

Cartea tehnica a constructiei reprezinta ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia, exploatarea si urmarirea comportarii in exploatarea constructiei si instalatiilor aferente acesteia. Aceasta cuprinde toate datele, documentele si evidentele necesare pentru identificarea si determinarea starii tehnice a constructiei respective si a evolutiei acesteia in timp si se definitiveaza inainte de receptia finala. Modul de elaborare a Cartii tehnice a constructiei este stipulat in Legea 10/1995, privind calitatea in constructii, si in Normele de intocmire a Cartii tehnice a constructiilor anexa nr. 6 din HG nr. 273/1994, privind receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora.

SIGURANTA UNEI CONSTRUCTII


Pentru realizarea unor constructii de calitate corespunzatoare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator, sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte: rezistenta si stabilitate, siguranta in exploatare, siguranta la foc, igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului, izolatie termica, hidrofuga si economie de energie, protectie impotriva zgomotului.

Obligatiile privind asigurarea acestor cerinte revin factorilor implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor.

Factorii implicati sunt: investitorii, cercetatorii, proiectantii si verificatorii de proiecte, producatorii si furnizorii de materiale pentru constructii, executantii si responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, proprietarii si utilizatorii, precum si autoritatile publice.

Receptia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentele de executie si cu documentele cuprinse in Cartea tehnica a constructiei.

CE CUPRINDE CARTEA TEHNICA?


Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia de executie si documentele privitoare la realizarea si exploatarea acesteia, se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, care are obligatia sa o pastreze si sa o completeze la zi. Prevederile referitoare la exploatarea constructiei sunt obligatorii pentru proprietar si utilizator.

INTERVENTII ASUPRA CLADIRII SE CONSEMNEAZA


Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor se face pe toata durata de existenta a acestora si cuprinde ansamblul de activitati privind examinarea directa sau investigarea cu mijloace de observare, in scopul mentinerii cerintelor esentiale de calitate.

Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect si care se vor consemna obligatoriu in Cartea tehnica a constructiei.

Investitorii sunt persoane care finanteaza si realizeaza investitii sau interventii la constructii, una dintre obligatiile prevazute de lege fiind intocmirea Cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia catre proprietar.

CINE INTOCMESTE CARTEA TEHNICA?


La intocmirea Cartii tehnice participa si proiectantii, asigurand, prin proiecte si detaliile de executie, nivelul de calitate corespunzator cerintelor, cu respectarea reglementarilor tehnice si a clauzelor contractuale.

Constructorul este obligat sa supuna receptiei numai constructiile care corespund cerintelor de calitate si pentru care a predat investitorului documentele necesare intocmirii Cartii tehnice a constructiei.

Proprietarii constructiilor au si obligatia pastrarii si completarii la zi a Cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrainarea constructiei, noului proprietar.

SI LA BLOC E NECESARA


Asociatiile de locatari care au preluat blocurile si nu au Cartea tehnica a constructiei au obligatia sa o solicite de la proiectantul initial al constructiei si constructori. In cazul in care societatea de proiectare sau constructorul nu mai exista, Cartea tehnica se poate intocmi pe baza expertizei tehnice. Administratorii si utilizatorii constructiilor au, de asemenea, obligatia folosirii constructiilor conform instructiunilor de exploatare prevazute in Cartea tehnica a constructiei.

CARTEA TEHNICA A CONSTRUCTIEI CONTINE DOCUMENTATIA DE BAZA SI CUPRINDE URMATOARELE:
  • capitolul A - documentatia privind proiectarea;
  • capitolul B - documentatia privind executia;
  • capitolul C - documentatia privind receptia;
  • capitolul D - documentatia privind exploatarea, intretinerea, repararea si urmarirea comportarii in timp
    Capitolul D va cuprinde si jurnalul evenimentelor, respectiv: o evidenta a verificarilor periodice in cadrul urmaririi comportarii in timp si rezultatele verificarilor si masuratorilor, masurile de interventie in cazul constatarii unor deficiente, evenimente exceptionale (cutremure, inundatii, incendii, ploi torentiale sau caderi masive de zapada, prabusiri sau alunecari de teren etc.), procesele-verbale intocmite de organele de verificare, rezultatele controlului privind modul de intocmire si de pastrare a cartii tehnice a constructiei.
  • ×