x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de vacanta pe malul Snagovului

Casa de vacanta pe malul Snagovului

de Adela Parvu    |    04 Mai 2006   •   00:00
Casa de vacanta pe malul Snagovului
AMENAJARI ORIGINALE
Inainte ca in jurul Lacului Sangov sa explodeze constructia de case sau vile destinate vacantelor sau chiar locuirii permanente, un proprietar a avut flerul si curajul sa-si faca propriul refugiu

Dupa multi ani petrecuti in strainatate, un tanar om de afaceri s-a intors in tara si firesc a cautat, pe langa implicarea profesionala, sa-si gaseasca un camin potrivit pentru familia sa. Pasionat si priceput in amenajarea locuintelor si-a decorat dupa propriile idei casa din Bucuresti, dar si-a dorit si un loc frumos pentru odihna si vacantele copiilor aproape de Capitala. Asa a ajuns in Sangov, unde a cumparat treptat parcele de teren, pana a ajuns sa aiba o deschidere suficienta catre lac, unde a fost construit un mic ponton. Pe bucata cea mai spatioasa de teren a hotarat construirea unei case orientate cu fatada principala catre lac.

DUPA PROPRIUL PLAN

Experienta din calatorii a fost impletita cu inclinatia catre constructii si amenajari atunci cand proprietarul si-a ridicat aceasta casa de vacanta. De aceea nu se poate vorbi despre un stil anume si in nici un caz de o arhitectura inchegata. Din contra, toata constructia tradeaza faptul ca pe parcursul lucrarilor au survenit mereu modificari si adaptari in functie de dorintele proprietarului. Acest lucru este evident, mai ales in forma acoperisului, cu prea multe pante nejustificate. In schimb, acestea se observa la interior intr-un mod straniu, respectiv prin ferestre ciudat configurate la inaltime in ansamblul camerelor.

LEMN MASIV

A ales ca lemnul sa fie preponderent atat in structura casei, cat si in exteriorul ei. Proprietarului ii plac materialele naturale, pe care le considera ideale, mai ales pentru o casa de vacanta. In plus, o casa din lemn se construieste mult mai repede si mai economic din punct de vedere financiar. Faptul ca este o casa din lemn realizata in regie proprie, deci nu una standard din pereti sandvis, a si permis schimbarile formei ei pe parcursul lucrarilor de santier. Ar fi fost mult mai dificil de ajustat sau modificat ceva daca era vorba de o constructie prefabricata ce trebuia montata la fata locului sau una din zidarie ori pe structuri din beton armat.

Constructia a fost ridicata cu ajutorul mesterilor si tamplarilor, iar multe lucruri, cum ar fi spre exemplu ferestrele, au fost realizate conform dimensiunilor si formelor atipice rezultate in urma lucrarilor.

TERASA AMPLA

Pentru intretinerea facila a curtii si rezistenta acesteia la intemperii s-a ales placarea ei in intregime cu ceramica portelanata de exterior
Dar pentru o casa de vacanta locuita cu preponderenta in sezonul cald era firesc nevoie de o terasa larga, unde familia sa-si petreaca timpul in aer liber. Asa ca nu intamplator terasa intinsa pe toata fatada principala a casei este gandita pentru a oferi suficient loc pentru odihna, respectiv mobilier specific confortabil, dar si pentru servirea mesei. De pe terasa se pot admira peisajul oferit de imprejurimile lacului, dar si amenajarea curtii unde se afla piscina, de asemenea cu vedere catre lac. Felul in care a fost aleasa succesiunea locurilor de la casa pana la lac este foarte important pentru atmosfera generala a casei. Este un spatiu bine exploatat, care da impresia de prelungire a interiorului catre exterior si a decorului curtii catre mediul natural.

MATERIALE MIXATE

Lemnul, ceramica si piatra naturala sunt prezente atat la interior, cat si la exterior. Poate ca pentru aranjarea curtii aceste materiale nu au fost tocmai inspirat alaturate, cum ar fi spre exemplu fantana arteziana cu cascada realizata din stancarie pe fundalul soclului casei, imbracata in ceramica si delimitata de un rand de busteni rustici. Poate ca nici burlanele si sistemul de captare a apei pluviale realizate din tabla zincata nu sunt tocmai estetic in ansamblul exteriorului. Dar poate ca tocmai aceste combinatii bizare dau casei, pe perioada verii, un aer exotic, in special prin prezenta si abundenta vegetatiei.

Plantele verzi salveaza oarecum aspectul general al casei, dandu-i acea nota de relaxare, de prelungire a gradinii cu vecinatatile verzi, salbatice ale vegetatiei lacului. Dar din toate aceste mixaje de materiale, de finisaje, a rezultat ceva dinamic, o locatie care are ceva pentru fiecare gust, chiar daca pe ansamblu nu e totul ca la carte. De altfel, proprietarul aceasta a si urmarit, sa obtina ceva original, ceva care sa fie conform dorintelor familiei, adica fiecare membru sau invitat sa fie multumit si sa se simta bine in casa de vacanta de pe malul Lacului Snagov.

Casa are mai multe intrari, iar una dintre acestea este in legatura directa cu drumul de acces inspre terenul proprietarului.
De pe terasa protejata a casei se poate admira peisajul inconjurator, foarte frumos, mai ales in perioada calda. Un loc ideal pentru servirea mesei in aer liber

CASA-VEDETA
Prezentarea de fata este o incursiune in mult visatele case de pe maulul Snagovului, acolo unde se stie ca numai cei cu dare de mana si-au construit refugii de vacanta. Aproape de Bucuresti, aproape de padure, de lac navigabil cu ambarcatiuni mici, terenurile cu deschidere la Lacul Snagov sunt deja zone rezidentiale aglomerate. Aceasta casa poate fi considerata ca fiind printre primele ridicate aici si deja "vedeta", ea fiind o locatie des aleasa de producatorii de clipuri muzicale, productii cinematografice sau pictoriale fotografice, pentru ca are locuri diverse in aceeasi zona, ceea ce usureaza munca profesionistilor.

foto: Domus
×
Subiecte în articol: casa vacanta casei