x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casă ecologică cu arhitectură de lux şi dotări moderne

Casă ecologică cu arhitectură de lux şi dotări moderne

de Adela Parvu    |    24 Iul 2008   •   00:00

Cu o tradiţie de 112 ani în construcţiile pe structură din lemn, compania Baufritz a cîştigat nenumărate premii, graţie invenţiilor în domeniu. Şi continuă să uimească prin inovaţiile sale, care schimbă mentalităţile şi atitudinea occidentalilor faţă de casele din lemn. Acestea nu mai sînt doar ecologice sau sănătoase, ci chiar şi luxoase.



Cu o tradiţie de 112 ani în construcţiile pe structură din lemn, compania Baufritz a cîştigat nenumărate premii, graţie invenţiilor în domeniu. Şi continuă să uimească prin inovaţiile sale, care schimbă mentalităţile şi atitudinea occidentalilor faţă de casele din lemn. Acestea nu mai sînt doar ecologice sau sănătoase, ci chiar şi luxoase.

Pentru cei care se gîndesc la casele pe structură din lemn ca la cabane de munte e greu de priceput cum un material natural poate fi folosit şi prelucrat într-un mod atît de inteligent încît să atingă cea mai înaltă treaptă a calităţii: luxul. Dar este adevărat. Compania Baufritz nu construieşte astfel de case de cîţiva ani, ci rezultatele remarcabile în materie de clădiri pe structură din lemn reflectă peste un secol de experienţă. Un timp în care firma germană a devenit companie, iar din simplu constructor pe lemn un pionier în domeniu.

Poate că toate acestea nu au o rezonanţă prea mare pentru mulţi români, care visează la case din cărămidă şi beton, de aceea am ales să prezentăm una dintre creaţiile contemporane de arhitectură materializate de către compania germană. Un exemplu care arată că simplitatea este întotdeauna elegantă şi că detaliile fac diferenţa dintre megalomania ieftină şi luxul rafinat.

Ridicată la ţară

Casa din portofoliul Baufritz se află într-o frumoasă zonă rurală din Sudul Germaniei. Locul ales pentru construcţia ei nu avea reţele de utilităţi trase, aşa că sistemul de dotare al casei care garanta independenţa ei din punct de vedere energetic urma să fie testat de proprietari. Suprafeţe mari ale ferestrelor combinate din ansamblul faţadelor din lemn superb prelucrat îi conferă casei un aspect contemporan. Chiar şi aşa, arhitectura cu liniile sale simple, dotările şi materialele moderne folosite se încadrează perfect în peisajul natural.

La interior oferă cuplului care se bucură de această casă 185 de metri pătraţi utili pentru locuire, cu spaţii largi deschise în zona de zi, respectiv la parter, unde pe lîngă bucătărie, sufragerie şi living mai există un birou şi un grup sanitar.

La etaj, dormitorul matrimonial este învecinat cu un spaţios dressing şi o baie mare ale căror ferestre sînt orientate către un peisaj montan de vis, vizibil mai ales de pe balconul larg de pe întregul etaj. De asemenea, etajul mai cuprinde două camere, o baie şi un spaţiu de depozitare.

Efiecienţă termică

Această casă frumoasă este una economică, gîndită a consuma puţină energie. Concepută inteligent, ea încorporează o pompă de căldură subterană care asigură încălzirea şi apa caldă. Încălzirea se face prin pardoseală şi pereţi. Vara, acoperişul asigură umbră şi răcoare la interior, iar pe timp de iarnă captează toate razele soarelui de intensitate mică pentru a maximiza căldura. De asemenea, beneficiază de un sistem de colectare a apei pluviale şi de filtrare, tratare pentru apa de băut. Are un sistem de ventilare independent, bazat pe schimbul de căldură, filtre de polen şi sobe pe lemn pentru confortul termic interior.

Pereţii exteriori au o grosime de 40 cm, conform standardului tuturor caselor Baufritz, şi izolaţi cu un material obţinut din aşchii de lemn patentat ca inovaţie de către compania germană care asigură o înaltă eficienţă termică. Aşchiile de lemn sînt rezultate din procesul de manufacturare a lemnului şi sînt refolosite pentru a reduce consumul esenţelor lemnoase. Tranformate în panouri izolatoare, resturile lemnoase sînt protejate excepţional împotriva focului, a fungiilor şi insectelor pe baza unei reţete naturale. Testele au dovedit că o casă baufritz este mult mai economică şi mai bine protejată termic decît o casă clasică englezească din cărămidă.

Pereţii, pe lîngă faptul că asigură o bună izolare termică, fiind realizaţi din materiale naturale, "respiră", eliminîndu-se astfel problema condensului şi menţinînd la interior o atmosferă plăcută, proaspătă. Ferestrele şi geamurile sînt fixate perfect etanş direct în pereţi încă din fabrică, la locul şantierului casa montîndu-se direct cu aceste elemente încastrate.

Locuinţă sănătoasă

Pe lîngă materialele naturale folosite pentru construcţia ei, o casă Baufritz este gîndită şi pentru sănătatea proprietarilor. De aceea are încorporat "XUND-E", un strat protector unic, ce reduce substanţial numărul şi intensitatea radiaţiilor electromagnetice care pot penetra o locuinţă şi care nu interferează cu aparatele fără fir. Placa protectivă XUND-E, patentată de Baufritz, comprimă straturi subţiri de carbon şi panouri din gips care sînt mai apoi aplicate pe pereţi, acoperiş şi fundaţie. Aceste straturi împiedică în proporţie de 99% pătrunderea emisiilor de radiaţii cu frecvenţe înalte şi cele statice, de joasă frecvenţă, cauzate de curenţii alternativi ce se descarcă prin cablurile de înaltă tensiune.

Există studii amănunţite la nivel european, care arată clar faptul că radiaţiile electromagnetice pot agrava şi cauza o serie de boli, de la cancer la tulburări neurologice. De aceea protecţia împotriva acestor tipuri de radiaţii este luată în serios de companiile producătoare de case.

Toate aceste lucruri gîndite în amănunt şi care nu se văd, protecţii la care nu ne-am fi gîndit, dar incluse în structura şi compoziţia unei locuinţe din lemn marca Baufritz, o transformă într-o casă sănătoasă, în care proprietarii se simt bine, dorm bine şi respiră sănătos. Combinate cu rezultatul arhitectural totul poate fi catalogat ca fiind spectaculos.


Esenţe prelucrate

Casele Baufritz sînt 100% biodegradabile, realizate numai din cele mai bune şi calitative esenţe de larice şi molid, care sînt recoltate din păduri regenerate constant, pentru a împrospăta resursele pentru generaţiile viitoare. Compania germană crede că ecologia contemporană trebuie să fie economică prin folosirea celor mai accesibile esenţe, dar exploatînd calităţile superioare ale acestora.

Carbon pozitiv

În procesul de fabricare, construcţie şi exploatare a unei case (inlcusiv transportul ei) emisiile de dioxid de carbon (care cauzează efectul de seră la nivel global) sînt mari. Compania Baufritz este prima din spaţiul german şi din cel european care a adoptat singură, fără a fi forţată, criteriile de audit în domeniu, respectiv  Eu Eco Audit 1996, şi a trecut cu succes prin teste de patru ori de atunci încoace. Asta pentru că a reuşit să controleze emisiile de carbon şi să le reducă în toate etapele.

Teste regulate

Compania germană oferă garanţie pentru fiecare casă pe care o ridică, dar, mai mult, o şi testează regulat în timp, pentru a asigura proprietarilor un mediu sănătos de locuire. Şi nu este un lucru uşor, mai ales cînd casele ce-i poartă numele sînt deja construite în mai multe ţări europene şi mai ales cînd pentru amenajarea interioară proprietarii pot folosi după ridicarea casei nenumărate produse de finisaj sau mobilă care nu sînt produse şi controlate de către firma Baufritz.


Info
Casa este construită în întregime din materiale bio, naturale, fără a se fi folosit în prelucrarea şi tratarea lor substanţe chimice agresive sau toxice. Compania germană este recunoscută pentru exigenţa şi inovaţiile în materie de clădiri nepoluante în toate etapele de fabricare, izolare şi construcţie. Acest lucru face ca traiul într-o astfel de casă să fie garantat sănătos.

×