x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa veselă

Casa veselă

18 Dec 2010   •   00:41
Casa veselă

• Sursa: iVillage

Numărul trecut v-am prezentat câteva idei oferite de Sara Tuttle, designer cunoscut pentru creaţiile sale, pentru amenajarea unei locuinţe vesele, care să răspundă ideii fiecăruia de confort şi intimitate. Dacă atunci vă vorbeam despre dormitor şi o parte a living-ului, astăzi continuăm cu sfaturi pentru aceeaşi cameră de zi, cu bucătărie şi hol.

Creaţi camere în interiorul camerelor
Sufrageria Sarei beneficiază de un spaţiu generos pe care a ales să îl împartă în trei: zona de relaxare, zona de lucru şi încă una pentru luat masa. „Acest mic colţ părea să strige după o masă”, spune ea. În dulapul de lângă masă a ascuns câteva scaune pe care le scoate numai atunci când are musafiri.
Sfat: creaţi artă din obiecte funcţionale, cum ar fi o bibliotecă pe care să o faceţi grupând produsele după anumite principii. În casa Sarei, cărţile sunt aşezate în funcţie de culoare, astfel încât să formeze un curcubeu: „Este puţin mai greu să găseşti cărţi în culorile respective”, admite Sara, „dar efectul de ansamblu este mult mai interesant”.

Locurile de depozitare nu trebuie să arate ca atare
În antreu, un dulap cu oglinzi adăposteşte de la obiecte de artă până la mănuşi. „Are mărimea potrivită pentru locul acela şi este ideal ca spaţiu de depozitare.”
Sfat: Nu neglijaţi uşa de la intrare. Sara Tuttle a dat un alt aspect tuturor uşilor din apartamentul său. Mai întâi a făcut dungi cu ajutorul scotch-ului de hârtie şi apoi a pictat în jurul lor.

Soluţii pentru spaţii mici
„Am avut o bucătărie cu un aspect blând”, spune designerul. „Pereţi albi, dulapuri albe, podele cafenii-roşcate.” Pentru a crea o imagine de impact, mai dinamică, într-un loc atât de mic, a acoperit pereţii cu bleumarin: „Înainte, bucătăria mea era lipsită de personalitate, dar după ce am apelat la vopsea am descoperit un spaţiu cu totul nou”.
Sfat: în loc să ascundeţi defectele, încercaţi să le subliniaţi. Aşezaţi în faţa pereţilor bleumarin, dulapuri albe şi aparate de uz casnic cu design contemporan.
 
Nu trebuie să acceptaţi nimic dacă nu vă place
Podelele apartamentului erau acoperite cu linoleum de culoare cafeniu roşcat: „Am stat cu el un an şi jumătate şi apoi mi-am dat seama că nu mai suport pardoseala aia atât de urâtăg. După ce a încercat un covor care s-a murdărit rapid, Sara a optat pentru vopsea. A lipit scotch de hârtie, astfel încât să obţină pătrate şi apoi a folosit vopsea în două culori. „Mi-a luat trei seri să termin, dar în final a făcut buctătăria să arate mult mai mareg.
Sfat: după ce terminaţi sufrageria, amenajaţi şi alte spaţii. Puneţi câteva dintre obiectele favorite în bucătărie. Sara a aşezat acolo o oglindă modernă, obiecte de artă şi o lampă chic.

Folosiţi tot spaţiul de care dispuneţi
Designerul foloseşte spatele unei uşi de dulap ca panou de inspiraţie în continuă schimbare şi foloseşte bandă adezivă pentru a lipi mostre de materiale, fotografi, memo-uri şi mostre de vopsea: „Este un mod de a acoperi o uşă de metal cu aspect urât, plus că îmi ofer mie însămi un strop de inspiraţie de câte ori o deschidg.
Sfat: Vă puteţi face şi voi un panou inspiraţional pe iVillage (trimitere catre http://www.ivillage.com/create-an-inspiration-board/ ) pe care să îl arătaţi celorlalţi membri ai site-ului, unde puteţi vedea şi alte idei.
 
Mai multe sfaturi de la Sara Tuttle
Fiţi îndrăzneţi – este în regulă dacă faceţi greşeli. Adesea oamenii tind să îşi cumpere obiecte de artă şi mobilier pe care să le păstreze toată viaţa. Dar nu este şi cazul Sarei, care spune că, dacă faci o greşeală şi cumperi produse de care nu eşti sigur că le vrei, poţi oricând să le vinzi şi să îţi cumperi unele pe gustul tău.
Cumpăraţi mese, lampadare, canapele şi accesorii vintage, dar când vine vorba despre mobilier tapiţat, gândiţi-vă de două ori: „Când te aşezi vrei să stai cât mai confortabil posibil, iar mobilierul antic nu este întotdeauna o opţiune bunăg.
Înlocuiţi câteva obiecte şi veţi obţine un nou aspect. Nu este nevoie să faceţi modificări radicale. Schimbaţi pernele şi tablourile sau încercaţi o vopsea nouă pentru a vă reinventa camera.

• Traducere şi adaptare: Alina Iancu

×
Subiecte în articol: casa dialog constructiv