x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case cu structură din lemn

Case cu structură din lemn

de Magda Câmpeanu    |    27 Iun 2009   •   00:00
Case cu structură din lemn
Sursa foto: Mobinstal/

AFLĂ CUM SĂ CONSTRUIEŞTI CORECT. Tot mai multe persoane aleg să îşi construiască casa din lemn. Motivele sunt: durata de execuţie este mică, preţul este avantajos, rezistentă la seisme, chiar şi la incendii (tratamente de ignifugare), costurile cu încălzirea sunt reduse.



„Din punct de vedere tehnic, casele pe structură de lemn sunt mult mai avantajoase, structura tip sendviş având un confort termic interior superior tuturor variantelor de realizare cunoscute", spune Vasile Biber, reprezentantul firmei Mobinstal. Pentru că o casă nu o faci în fiecare zi şi pentru o zi, ci pentru o viaţă, este bine să te gândeşti de la început ce fel de construcţie doreşti (cu un singur nivel sau cu mai multe nivele) şi să te consulţi cu un arhitect, pentru în­tocmirea proiectului.

AVANTAJE MULTIPLE  

La casele cu structură din lemn, avantajele sunt foarte multe. În primul rând, cheltuielile energetice sunt mai mici decât la construcţiile din cărămidă, dacă izolaţia este corectă. Astfel, poţi reduce din costurile destinate aerului condiţionat pe timpul verii, lemnul fiind un bun termoizolant. Modul de izolare este unul relativ simplu, bazat pe materiale mo­derne: vată minerală, gips-carton, folie protectoare, polistiren. Înainte de a izola însă este indicat să aplici o folie protectoare pe tavan şi pe pereţii exteriori. Aceasta va menţine un climat plăcut în casă în zilele caniculare, reflectând lumina soarelui şi împiedicând pătrunderea vaporilor de apă. De asemenea, este bine ca volumul stratului de vată mi­nerală să fie în funcţie de zona în care este amplasată casa. Dacă construiţi o casă într-o zonă de munte, este indicat să nu faceţi economie la vată minerală. În felul acesta vă veţi bucura liniştit de confortul casei, deoarece dăunătorii nu vor putea trece de vata minerală şi de lemnul ignifugat chimic.  De asemenea, este ştiut că au o rezistenţă seismică mare, deoarece lemnul beneficiază de elasticitate. Iar în cazul unui cutremur, nu se prăbuşeşte întreaga structură.

Timpul de construire este unul scurt, iar executarea şi montarea sunt posibile în orice anotimp.  „O casă pe structură din lemn poate fi construită tot timpul anului. Lucrările nu se opresc în anotimpul rece. Iar perioada de execuţie este de trei-cinci luni, în funcţie de dimen­siunea casei", afirmă Vasile Biber.

Sunt uşor de montat în zo­nele în care sunt greu de reali­zat locuinţe clasice, iar la nevoie se pot remonta pe alt amplasament.  Un alt punct în favoarea caselor de lemn este acela că au un grad de rezistenţă de 200 de ani faţă de cele din beton şi cărămidă, care au o spe­ranţă de viaţă de 100-120 de ani. Astfel, într-o astfel de casă ar putea să locuiască şi urmaşii noştri, asta dacă nu vor dori să îşi construiască una în funcţie de gustul şi de nevoile lor.  

CARE SUNT DEZAVANTAJELE

Casele de lemn pot lua foc foarte uşor, iar în caz de incendiu există riscul de a fi distruse complet. De aceea, la un interval de câţiva ani este bine să iei în calcul nişte cheltuieli suplimentare pentru ignifugarea materialului lemnos (lacuri, vopsele pentru prevenirea incendiilor).  

În caz de incendiu, dacă nu se intervine în timp util (maximum o oră), casa ar putea fi distrusă în tota­li­tate, arzând până la temelie.  De ase­menea, casele sunt vulnerabile la carii, dar şi această problemă s-a rezolvat prin insectofungicizare. „Tratamentul anti­dăunători şi ignifugarea se execută o singură dată pentru suprafeţe închise şi la trei-cinci ani pentru suprafeţe des­chi­se", spune dl Vasile Biber. Iar conform de­claraţiilor agenţiilor imobiliari, casele de lemn se revând mai greu decât cele din cărămidă şi beton armat.

"Nefiind o struc­tură rigidă, lemnul preia sarcina şi nu opune rezistenţă undelor seismice, precum o structură din cărămidă sau BCA. Toa­te îmbinările fiind filetate, structura din lemn oferă o mobilitate su­perioară grin­zilor din beton armat. O casă pe structură din lemn are aproximativ 25% din greutatea unei case pe structură din cără­midă, iar această greutate re­dusă îi oferă un mare avantaj în prelua­rea undelor seismice. Şi dacă ar fi să luăm în calcul cel mai cum­plit cutremur, când nu ar mai rămâne nici o casă întreagă, la casele pe structură din lemn rămân locaşuri de supravieţuire, nu se prăbu­şesc cu totul"
Biber Vasile, reprezentantul Mobinstal

PREŢURI APROXIMATIVE  
La firma Mobinstal, preţul porneşte de la 196 euro/mp TVA inclus pentru fundaţie, structura de lemn ridicată şi placată cu OSB, şar­panta, pardoseala oarbă, pereţi interiori placaţi pe o parte cu OSB. De asemenea, 225 euro/mp TVA inclus pentru învelitoare şi 323 euro/mp TVA inclus pentru izolaţie interioară, pereţi interiori închişi cu OSB şi instalaţie electrică. Iar la SC Transval SRL, preţurile sunt de 30.000 - 35.000 euro + tva pentru o casă de 100 - 120 mp.

CĂLDURĂ ŞI DIVERSITATE
Lemnul este un material cald şi flexibil, care permite realizarea unor forme arhitectonice variate şi spectaculoase. Este indicat să fie ales un lemn de calitate, foarte bine uscat, fără noduri sau deformări, tratat cu substanţe ecologice pentru creşterea rezistenţei la mucegai, microorganisme şi insecte fitofage, precum şi la acţiunea accidentală a focului.

×