x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case pentru cei cu dizabilităţi locomotorii

Case pentru cei cu dizabilităţi locomotorii

de Adela Parvu    |    14 Aug 2008   •   00:00

Construite de firma Hanse Haus
Dacă eşti român şi ai avut ghi­nionul să ajungi în scaunul cu rotile, în ţara ta eşti condamnat la o moarte socială sigură, cumplit de chinuitoare, pentru că se derulează lent şi cu dificultăţi inimaginabile.



Construite de firma Hanse Haus
Dacă eşti român şi ai avut ghi­nionul să ajungi în scaunul cu rotile, în ţara ta eşti condamnat la o moarte socială sigură, cumplit de chinuitoare, pentru că se derulează lent şi cu dificultăţi inimaginabile. Poate mulţi dintre dumneavoastră, cei care citiţi acest articol, veţi spune zeflemitor că acest subiect nu vă priveşte, pentru că sînteţi sănătos şi nu aveţi în familie pe nimeni în scaunul cu rotile. Închipuiţi-vă că un accident de maşină, cu automobilul personal sau cu un microbuz, vă poate arunca în postura de om cu dizabilităţi locomotorii. Poate fi şi un accident medical sau o boală. Şi poate că acest ghinion vă ocoleşte personal, dar loveşte nemilos în copiii dumneavoastră. Vreau să vă avertizez asupra faptului că ziua de mîine este incertă, că accidentele nu ţin cont de vîrstă, inteligenţă, statut social, avere, sex, profesie sau credinţă. Ele pur şi simplu se întîmplă, aşa că oamenii care sînt în scaunul cu rotile nu trebuie compătimiţi, ci ajutaţi de noi toţi cei care încă sîntem sănătoşi şi avem puterea de a schimba în bine viaţa tuturor.  

Luaţi atitudine!

Din păcate, mulţi români au prejudecăţi şi mentalităţi barbare, sînt egoişti şi răi. Mulţi români cînd întîlnesc o persoană în scaunul cu rotile o cataloghează sec şi pe nedrept ca handicapat. Şi cei mai mulţi români cască gura pe stradă, zîmbind ironic atunci cînd văd pe cineva care se chinuieşte să ducă o viaţă activă, împingînd pînă la epuizare din roţile uzate. Cască gura pentru că nu sînt obişnuiţi să vadă aşa ceva, se uită ca la o ciudăţenie şi aşteaptă cu maliţiozitate să vadă cum va reuşi să treacă strada cel infirm, cum va reuşi să fie urcat pe scări în lipsa unei rampe cu panta bine gîndită sau cum va ajunge în interiorul unei maşini purtat pe braţe de cei care-i sînt alături. Dragi români, nu mai căscaţi gura, ci luaţi atitudine! Dacă sînteţi patroni de magazine, dacă sînteţi ingineri, arhitecţi, administratori sau într-o funcţie ce vă dă puterea de a controla mici detalii, faceţi-o! Construiţi rampe conform standardelor internaţionale, inclusiv la blocuri (vor fi folosite şi de părinţii cu copii mici sau de bătrînii care cheamă Salvarea), optaţi pentru lifturi spaţioase, mijloace de transport în comun dotate cu rampe, protestaţi dacă vedeţi improvizaţii sau lucruri făcute aiurea, cereţi ca hotelurile, restaurantele, sediile de birouri să fie dotate cu wc-uri speciale pentru cei cu probleme. Nu luaţi în derîdere o minoritate care are nevoie de ajutor. Mîine s-ar putea să fiţi în aceeaşi nefericită ipostază. 

Fără infirmităţi, dar cu probleme

Din păcate, nici măcar nu e nevoie să ajungi infirm ca să-ţi dai seama că multe nu sînt în regulă în ţara noastră. Este suficient să ajungi părinte şi să trebuiască să-ţi scoţi copilul în cărucior. Vei constata că trotuarele sînt imposibile, că nu poţi folosi lifturile noastre pentru a urca căruciorul în ele, că nu ai loc pe străzi, că bordurile sînt prea înalte, că roţile se strică prea repede, că te chinuieşti în casă pentru a manevra un cărucior, deoarece nu-ţi încape pe uşile interioare, că pur şi simplu nu ai spaţiu nici pe scara blocului. Părinţi tineri, în toată puterea, transpiră cărînd, manipulînd un banal cărucior. Cum o fi atunci oare pentru un om cu dizabilităţi locomotorii? Cum ajunge el la baie, la bucătărie? Cum se spală, cum prepară mîncarea? Poate el duce o viaţă activă fără ajutor? Se poate mişca măcar în casă, dacă pe stradă nu are nici o şansă? Nu, nu poate face nimic. În România. Pentru că în Occident sînt toate condiţiile. Şi ca dovadă stă şi grija unor firme de construcţii, cum este spre exemplu Hanse Haus din Germania, care are proiecte special gîndite pentru cei cu probleme locomotorii.

Case gîndite cu grijă

Un om cu dizabilităţi locomotorii poate fi specialist în calculatoare, poate fi scriitor, pictor, poate fi croitor, bucătar, poate fi orice. Chiar dacă viaţa şi destinul au făcut ca el să ajungă în scaunul cu rotile, el îşi poate folosi mintea şi mînile, aducîndu-şi mai departe aportul pentru bunăstarea familiei sale şi a comunităţii unde trăieşte. Trebuie să fie activ şi să-şi poată îndeplini activităţile de zi cu zi într-un stil cît mai aproape de normalitate. Chiar şi în condiţiile atît de ostile pentru el din societatea ro­mânească şi-ar putea exersa profesia sau s-ar putea reprofila lucrînd la domiciliu. Dar acest lucru ar fi posibil dacă ar beneficia de confort în propria casă.  

La noi nu există încă firme de construcţii care să ofere soluţii de-a gata pentru cei cu probleme locomotorii, dar cei de la Hanse Haus din Germania au luat în considerare toate aspectele care ţin de proiectarea unei astfel de locuinţe. Şi ei le construiesc inclusiv peste hotare, avînd deja reţele şi clienţi în Elveţia, Anglia, Franţa, Italia şi Spania. Astfel de case au camere spaţioase, uşi late, băi şi bucătării dotate pentru acces total independent, mobilă la nivel jos şi fi­nisaje rezistente. Nu degeaba sînt de­numite case "fără bariere" ("Barrier-free"), pentru că fac faţă tuturor necesităţilor unui om aflat în scaunul cu rotile. Dar mai mult, sînt fără bariere şi la capitolul mentalitate. Cei de la Hanse Haus dau şansa unui om infirm să se bucure de viaţă, de familia sa în propria casă!

Ar trebui subvenţionate

Casele proiectate de Hanse Haus (www.hanse-haus.de) pentru cei cu dizabilităţi locomotorii sînt dotate cu toate facilităţile, începînd de la spaţiile mari alocate camerelor pentru un trafic facil pînă la mobilă, întrerupătoare poziţio­nate la nivel optim şi băi, bucătării cu aparate electrice şi echipamente ajutătoare pentru manevrabilitate total independentă. Dar, în general, toate elementele constructive (uşi late, pardoseli fără praguri, tîmplărie etc.) şi dotările speciale (pentru baie, mobilă etc.) costă foarte mult.  

De aceea, în mod normal, ar trebui ca aceia care au nevoie de astfel de case să fie sprijiniţi prin subvenţii consistente din partea statului. Poate că acest articol va deschide ochii celor din instuţiile care răspund de cei cu dizabilităţi locomotorii şi vor lua decizii înţelepte pentru a-i ajuta.  

Oferte de case există în Europa, mai trebuie doar bunăvoinţă din partea autorităţilor de a materializa astfel de proiecte în România, parte a UE.


Interiorul caselor germane Hanse sînt proiectate pentru a face faţă vieţii de familie. O persoană cu dizabilităţi locomotorii poate beneficia de confort alături de ceilalţi membri sănătoşi


Problema igienei

Una dintre marile probleme ale celor aflaţi în scaunul cu rotile ţine de intimitatea igienei de zi cu zi. Ei poartă în România nu numai povara neputinţei de a se ajuta fizic singuri în activităţi de rutină, ci şi pe cea de a apela mereu la ajutorul familiei, de a se simţi ei înşişi o povară pentru cei apropiaţi. Dar ei ar putea beneficia de o viaţă normală dacă ar avea dotările necesare. Din păcate, la noi toate accesoriile pentru băile speciale costă enorm şi se găsesc greu pe piaţă. În plus, băile proiectate de arhitecţii noştri sînt foarte mici. Cei de la Hanse Haus au grijă la dimensiunile spaţiilor alocate băilor, precum şi de toate accesoriile necesare.



Amenajare logică

Pe lîngă faptul că prevăd spaţii generoa­se, cei de la Hanse Haus realizează inclusiv proiectul de amenajare interioa­ră. Astfel, sînt luate în calcul poziţio­narea camerelor în plan şi aşezarea mobilierului. Alături aveţi exemplul mo­delului de casă Belvita gîndită logic pe un singur nivel. Observaţi faptul că centrul casei este foarte aerisit, dar şi modul în care este amplasată mobila pentru a facilita accesul celui în scaunul cu rotile în toate colţurile casei. De asemenea, ei consiliază clienţii şi în alegerea pieselor de mobilă, care este special gîndită atît pentru pretenţiile celui aflat în cărucior, cît şi a celorlalţi membri care-şi doresc o casă modernă.

Cei de la Hanse Haus adaptează casele la tere­nuri cu dificul­tăţi de ordin geologic sau geo­grafic (pante, deni­velări etc.). Cu atît mai mult cînd e vorba despre o casă "Barrie-free". Toate aleile către şi în jurul casei sînt construite pentru acces facil în scaunul cu rotile.

×