x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case scumpe şi grădini mici in Londra

Case scumpe şi grădini mici in Londra

12 Iul 2007   •   00:00

Ca in orice mare metropolă europeană, Londra este dominată de asfalt şi de clădiri. Chiar dacă este un oraş vechi cu o arhitectură impresionantă, la Londra incă se construieşte şi chiar surprinzător de mult, in special pe malurile Tamisei. Explozia de preţuri din ultimii cinci ani de pe piaţa imobiliară face ca Londra să fie cel mai scump oraş la capitolul locuinţe.

Mini grădini suspendate pe faţade

Ca in orice mare metropolă europeană, Londra este dominată de asfalt şi de clădiri. Chiar dacă este un oraş vechi cu o arhitectură impresionantă, la Londra incă se construieşte şi chiar surprinzător de mult, in special pe malurile Tamisei. Explozia de preţuri din ultimii cinci ani de pe piaţa imobiliară face ca Londra să fie cel mai scump oraş la capitolul locuinţe. O casă cu gradină in centrul capitalei Marii Britanii este un vis imposibil de materializat.

Casele costă enorm

In centrul Londrei, acolo unde pe căte o parcelă de teren se mai pot inălţa clădiri de locuinţe, un apartament se vinde inainte de a fi finalizat, adică din fază de proiect, la sume astronomice ce pot ajunge chiar şi 100 de milioane de lire. In aceste condiţii şi casele vechi sunt diferit exploatate faţă de acum căţiva ani. Vorbim de clădirile de locuinţe tipic englezeşti, cu intrare direct din stradă şi dezvoltate pe verticală, care deja au fost impărţite in mai multe apartamente, astfel că etajele, care alcătuiau nu demult un singur ansamblul, sunt acum locuinţe distincte, al căror preţ pe piaţă porneşte de la un milion de lire sterline. Mai in glumă, mai in serios, londonezii spun că in zona centrală cu 100.000 de euro nu-ţi cumperi nici o debara. Investitorii ruşi sunt cei care in ultimii ani au cumpărat foarte multe proprietăţi, terenuri şi locuinţe, pentru care au oferit sume astronomice. Asta a dus şi la o creştere artificială, dar foarte accelerată a preţurilor locuinţelor.

Grădini private

Preţurile exorbitante ale locuinţelor centrale influenţează şi stilul de viaţă. In capitala financiară a lumii, aşa cum este considerată Londra, cei care locuiesc in zonele rezidenţiale centrale sunt investitorii străini pe care Londra ii găzduieşte. La interior, totul se face pe comandă, de la finisaje la mobilă, iar in privinţa grădinilor, de cele mai multe ori, cele din zonele centrale sunt comune şi private. Un ansamblu de locuinţe are la dispoziţie uneori o grădină mică, dar care este inchisă cu cheia şi in care au acces doar cei care cotizează pentru ingrijirea ei. Mai pe scurt, sunt multe grădini private in centrul Londrei. Preţurile mari ale caselor fac ca dimensiunile grădinilor să se micşoreze din cauza terenului foarte scump. Dar, iubitori de natură, londonezii exploatează fiecare centimetru pătrat pentru plante, fie că sunt flori, arbuşti sau chiar copaci.

Englezii sunt renumiţi pentru formalismul lor. Conform tradiţiei, faţada exterioară principală a casei vorbeşte despre statutul social şi, ca atare, trebuie să fie ingrijită

Glafurile ferestrelor sunt folosite ca mici grădini suspendate, iar aranjamentele sunt concepute simetric, dacă se folosesc mai multe specii de plante, dar şi dacă se decorează exteriorul numai cu arbuşti in ghivece

Arhitectura tipic londoneză nu asociază şi grădina cu faţada principală, neexistănd loc pentru aceasta. De aceea, plantele căţărătoare sunt preferate pentru faţadele clădirilor, dar pe aceeaşi stradă nu veţi găsi specii diferite de plante agăţătoare sau liane, astfel respectăndu-se eleganţa şi sobrietatea tipic londoneză

Oaze de verdeaţă suspendate

Dacă terenul e scump, mai ales să fie folosit pentru amenajarea unei grădini, londonezii nu au renunţat in zonele rezidenţiale centrale la vegetaţia decorativă exterioară. Folosesc faţadele ca suport pentru plante agăţătoare, iar balcoanele şi glafurile exterioare ale ferestrelor sunt transformate in adevărate jardiniere. Un stil mai sobru este cel exclusiv cu arbuşti. Combinaţiile de plante cu flori sunt foarte interesante şi, de regulă, simetric aranjate. Spre exemplu, pentru ferestre, flori multicolore sunt flancate de mici arbuşti decorativi in ghivece sau plante cu flori in combinaţie cu liane cu frunziş decorativ. Astfel, pe o suprafaţă mică există o bogăţie de nuanţe, texturi şi forme, chiar dacă speciile folosite nu sunt mai mult de trei la număr.

×
Subiecte în articol: londra grădini corespondente europene