x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casele gândite ecologic sunt noua tentaţie a luxului modern

Casele gândite ecologic sunt noua tentaţie a luxului modern

de Adela Parvu    |    27 Noi 2008   •   00:00

LOCUINŢE SĂNĂTOASE, PRIETENOASE MEDIULUI ŞI, TOTODATĂ, FRUMOASE
Atunci când cineva vorbeşte despre case ecologice vă gândiţi automat la bordeie din pământ sau la case din paiantă cu acoperiş din stuf. Dar poate nu v-aţi gânditi niciodată că o casă ecologică poate fi una modernă, cu o arhitectură în stil Bauhaus şi dotată cu cele mai performante aparate şi dispozitive. Poate nu v-aţi fi putut imagina o casă ecologică din lemn, cu acoperiş în terasă, cu ferestre enorme şi spaţii spectaculoase la interior. Nu numai că astfel de case există, cum firma Baufritz, care le ridică, o dovedeşte tot mai vizibil în întreaga Europă, ci mai mult, ele au devenit noua tentaţie a luxului modern.



NOUA FAŢĂ A ECOLOGIEI
Dacă la noi grija pentru mediu înseamnă campanii şi acţiuni pentru strângerea gunoaielor care ne-au invadat (din proprie nesimţire naţională) râurile, pădurile şi munţii, că de oraşe nu mai amintim, ori mediatizate plantări de puieţi pe coame de dealuri şi munţi dezgoliţi cu inconştienţă, în Occident grija faţă de mediu e deja un trend ajuns la nivel de lux.

De la mâncare, haine, la case ecologice, luxul pare a le fi înglobat pe toate, pentru că în ziua de azi ceva scump nu este doar ceva frumos, impecabil realizat şi în serie mică, ci mai ales ceva ce nu poluează şi nu dăunează sănătăţii consumatorului. Dai bani mai mulţi nu numai pentru că vrei un lucru modern, dar care se bazează pe valori tradiţionale sănătoase, ci şi ca să arăţi că-ţi pasă de planetă, de cei din jurul tău şi, evident, de sănătatea ta. Iar occidentalii, chivernisiţi din fire, că au experienţă de piaţă liberă, au ajuns să aprecieze un lucru costisitor, dar de calitate.

Mai bine ceva mai scump, dar care să dureze, să ofere confort, valoare estetică şi practic în acelaşi timp. Mai bine ceva ecologic, care arată trăsnet şi după 20 de ani. Iată cum ecologia a devenit trend şi cum companii manageriate de oameni inteligenţi s-au adaptat perfect pentru a veni cu o ofertă ce pare că te arde la buzunare, dar nicidecum la conştiinţă.

Pare, dar nu ia foc

De ce spuneam că pare să ardă la buzunare? Pentru că preţurile de pornire de 300.000 de euro, cât ar face o casă ecologică ca aceea din imagine, i-ar face pe mulţi să o încadreze la capitolul "excesiv de scumpă", mai ales cu criza financiară aflată doar în faza de debut.

Dar suma dată pe locuinţa ecologică pare a fi o investiţie excelentă, pentru că ea nu mai arde la buzunare în timpul folosirii ei. Pe lângă întreţinere cu bani puţini şi stil de viaţă sănătos, casa ecologică oferă nesperate facilităţi: faţade care nu absorb praful, ferestre şi pardoseli exterioare care se curăţă singure, roboţi care asigură întreţinerea spaţiilor interioare şi sisteme de multimedia integrate în ansamblul casei, de la internet la PC şi audiovideo.

Asta e noua faţă luxoasă a ecologiei.

Costurile pentru întreţinerea unei case ecologice de lux sunt mult mai mici, nu numai datorită modului de izolare şi încălzire, ci şi graţie materialelor şi echipamentelor de excepţională calitate ce intră în dotarea ei. Faţa luxului este una prietenoasă, caldă, cu aspect natural de lemn, dar avantajele unui trai modern ascunse după această imagine sunt din categoria high-tech, de la prize la jaluzele acţionate electric şi până la scut antiradiaţii.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv