x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Căsuţele miniaturale care formează de Crăciun sătuce de lumină

Căsuţele miniaturale care formează de Crăciun sătuce de lumină

de Adela Parvu    |    12 Dec 2009   •   00:00
Căsuţele miniaturale care formează de Crăciun sătuce de lumină
Sursa foto: Deko EPR/

După ce au fost produse din carton, devenind extrem de populare, acum, căsuţele de lumină sunt din ceramică şi se găsesc peste tot unde se sărbătoreşte Crăciunul.

Înainte de a cumpăra un cadou, precum o căsuţă miniaturală în care se pun lumânări, e bine să vă întrebaţi de ce poate simboliza un astfel de obiect. Un sătuc de Crăciun este unul realizat din clădiri miniaturale folosite pentru decorarea interiorului casei sau a grădinii pe perioada Sărbătorilor de iarnă.

Aceste sătuce de lumină îşi au originea în tradiţiile germanilor, olandezilor, belgienilor, în general, celor asimilaţi ca provenind din Ţările de Jos, care au emigrat pe la 1800 în SUA, formând comunitatea cunoscută sub denumirea de Pennsylvania Dutch. De aici şi denumirea din germană "putz" dată unui astfel de sătuc. Termenul de "putz" derivă din verbul "putzen", care înseamnă a face curat sau a decora.

SCENE MINIATURALE
Comunitatea Pennsylvania Dutch din SUA avea o tradiţie de Crăciun prin care se reconstruia în miniatură scena Naşterii Domnului la baza pomului de Crăciun, adevărată activitate de vacanţă care implica întreaga familie. Curând aceste scene miniaturale au devenit foarte complexe, folosindu-se muşchi, pietre, crenguţe care să recreeze cât mai aproape de real, de natural decorul în jurul figurinelor sculptate în lemn care reprezentau animalele din staul şi Familia Sfântă.

ASOCIERI ŞI CU JUCĂRII
Deşi iniţial erau aşezate la baza bradului de Crăciun, aceste sătuce miniaturale au început să-şi găsească noi locuri în casele creştinilor lutherani şi protestanţi, fie pe şemineuri, pe mese sau în alte locuri care reuşeau să capteze instantaneu atenţia musafirilor. La fel, pe lângă scena Naşterii Domnului, au început să fie recreate şi alte poveşti din Biblie, nu neapărat legate de seara Crăciunului. La jumătatea secolului al XIX-lea, şi mai multe figurine şi elemente au fost relaţionate cu ideea de sătuc miniatural, această activitate de decorare devenind una care cerea timp şi preocupare atentă, mult mai mari decât cele dedicate pomului de Crăciun.

Pe lângă scenele religioase recreate miniatural, au apărut chiar şi jucării, lărgind aria tematică decorativă, precum trenuţe pe şine.

POPULARITATE DIN CARTON
După al doilea război mondial, mai multe companii japoneze au început să producă în serie clădiri miniaturale din carton sau hârtie. Acestea prezentau un interior gol în care se puteau pune luminiţe. Fiind nişte produse foarte ieftine, ele au devenit populare pe tot cuprinsul SUA, fiind printre cele mai răspândite decoraţiuni de Crăciun.

În anii 1970, companiile Department 56 şi Lemax au fost printre primele care au început să producă clădiri miniaturale din ceramică şi porţelan, dar după aceea multe alte firme au început să-şi lanseze propriile colecţii. În magazinele cu produse ieftine au început să apară şi machete mici nepictate.

TRADIŢIE OCCIDENTALĂ
Puterea globalizării se vede mai ales atunci când obiecte tradiţionale dintr-o regiune ajung să împânzească magazinele de peste tot. Căsuţele miniaturale nu întâmplător au o arhitectură specifică spaţiului german. Ele îşi au originea în tradiţia creştinilor germani şi a celor din Ţările de Jos, dar au devenit populare după o interesantă cotitură prin spaţiul SUA.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv