x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cat costa taxele de construire

Cat costa taxele de construire

de Catiusa Ivanov    |    16 Mar 2006   •   00:00
Cat costa taxele de construire

Afla cat costa autorizatia de construire in orase / Tot ce trebuie sa stii despre parchetul laminat: din ce este fabricat, unde se potriveste, ce avantaje are si cat costa.

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Chiar daca ati reusit sa strangeti o suma consistenta sau sa obtineti un credit pentru construirea casei, nu uitati sa va documentati, in legatura cu taxele obligatorii pentru finalizarea constructiei. Taxele si proiectul de autorizatie pot ajunge la 15%-20% din valoarea totala a investitiei

In zilele noastre sa-ti construiesti o casa este pentru majoritatea romanilor o dorinta aproape imposibila. Pe langa faptul ca terenurile sunt exagerat de scumpe (in Bucuresti pretul unui metru patrat de teren poate ajunge pana la 3.000 de euro in zona centrala), iar pretul materialelor de constructie si al manoperei sunt in continua crestere, nici creditele de la banci nu sunt facile oricui. Peste toate acestea, cine reuseste sa faca rost de bani pentru propria casa se loveste de nenumaratele taxe necesare pentru finalizarea visului de a avea propria casa.

Nica Alexandru, arhitect in cadrul Ministerului Constructiilor, declara ca uneori cheltuielile necesare obtinerii autorizatiei impreuna cu proiectul de autorizatie pot ajunge pana la 20% din valoarea totala a constructiei autorizate.

Aceste taxe sunt paguboase pentru investitorii mari pentru care taxele se maresc proportional cu valoarea investitiei, dar si pentru omul de rand, care a facut imprumut la banca pe urmatorii 30 de ani ca sa-si poata face o casuta. Daca priviti mai in profunzime, o sa constatati ca si statul pierde in afacerea asta. Vorba romanului: "Te lacomesti la tarate si pierzi la malai". Taxele au fost gandite sa aduca mai multi bani la buget. In realitate insa investitorii aduc mai multe avantaje statului decat taxele necesare autorizarii.

CINE STABILESTE ACESTE TAXE?


Aceste taxe sunt stabilite in fiecare an (in luna mai a anului in curs pentru anul viitor) de primariile locale sau judetene in urma unei Hotarari a Consiliului Local. Bine, sa nu intelegeti ca se pot pune taxe oricat de mari (desi in Romania nu este imposibil). Limitele acestor taxe sunt stabilite clar in Codul Fiscal, capitolul V "Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor" cu trimiteri la Legea numarul 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor.

CAT COSTA CERTIFICATUL DE URBANISM?


Certificatul de urbanism este primul pas pentru obtinerea autorizatiei de construire. Fara el arhitectul nu poate intocmi proiectul viitoarei constructii (in certificatul de urbanism se specifica ce se poate construi pe respectivul teren: inaltimea cladirii, distanta fata de aliniament etc). Costul taxei necesare eliberarii Certificatului de Urbanism este stabilit de fiecare primarie locala, in functie de suprafata terenului.

Dupa ce ati obtinut Certificatul de Urbanism trebuie sa mergeti la un arhitect autorizat sa va intocmeasca proiectul viitoarei locuinte. Aici, pretul depinde de complexitatea proiectului, de biroul de arhitectura la care apelati, dar si de intelegerea pe care o aveti cu arhitectul.

AVIZELE COSTA


Mai departe trebuie sa obtineti diverse avize care sunt specificate in Certificatul de Urbanism (avize pentru racordurile la apa, gaze, curent electric, daca este intr-o zona istorica aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor, daca este in zona unei unitati militare, aviz de la Ministerul Apararii etc.). Pentru obtinerea fiecarui aviz trebuie sa duceti o copie a proiectului de autorizare, pentru care trebuie sa platiti o taxa stabilita de arhitectul cu care colaborati.

Pe langa aceasta taxa se mai plateste una, stabilita de fiecare institutie al carei aviz il cereti (regia de apa, gaze, pompieri, SANEPID, aviz de mediu etc.). Acestea au preturi cuprinse intre 8 si 60 RON, in functie de orasul in care construiti.

CARE ESTE TAXA PENTRU AUTORIZARE?


Conform Codului Fiscal, taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru constructii cu alta destinatie decat cea de locuinta reprezinta 1% din valoarea de proiect, declarata in cererea pentru eliberearea autorizatiei, in conformitate cu proiectul prezentat. Taxa de autorizare pentru o cladire care va fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este de 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor, inclusiv a instalatiilor aferente acestora.

Dupa receptia cladirii se face o noua evaluare si se stabileste daca pretul estimativ al proiectului, pentru care s-a platit taxa de autorizare, coincide cu pretul real al lucrarii. In functie de aceasta evaluare se calculeaza o noua taxa si, daca aceasta nu coincide cu taxa initiala, se restituie sau se platesc diferentele.

In concluzie, chiar daca ati reusit sa strangeti o suma consistenta de bani sau sa obtineti un credit pentru construirea casei, nu uitati sa va documentati inainte in legatura cu taxele obligatorii pentru finalizarea constructiei (respectiv o suma cu 20% mai mare decat cea preconizata).

INFO
Pretul mediu pentru proiectarea unui metru patrat de constructie este de 15-20 euro (pret in care este inclus si proiectul de rezistenta, instalatii). Fara proiectul constructiei nu obtineti autorizatia de construire

TAXE IN ORASE
In tabelul de mai jos aveti trecuta taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, conform siturilor primariilor, din principalele orase ale tarii.
Taxele in RON pentru obtinerea Certificatului de Urbanism:
×
Subiecte în articol: taxa proiectul taxe urbanism taxele