x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Căte ceva despre clasificările plantelor

Căte ceva despre clasificările plantelor

29 Sep 2007   •   00:00

Lumea plantelor şi a florilor este una foarte vastă, aşa că, pentru a ne descurca mai bine cu ele, s-au făcut nişte clasificări.

Lumea plantelor şi a florilor este una foarte vastă, aşa că, pentru a ne descurca mai bine cu ele, s-au făcut nişte clasificări. Clasificările se fac după zonele de origine ale unei plante, după elementele decorative (flori, frunze, fructe), după limitele termice şi condiţiile de mediu necesare unei bune dezvoltări, după caracteristici specifice şi după alte aspecte pe care nu le vom aminti aici.

Frecvent insă definim plantele pe care le avem ca fiind de interior, de grădină, de terasă şi balcon. Sau ca fiind decorative prin frunziş sau flori. Haideţi să vedem care plante se incadrează in care categorie.

Zonele de origine

Zona de origine a unei plante este foarte importantă pentru ingrijirea ei. Dacă avem o plantă precum streptocarpusul va fi relativ simplu să ne dăm seama cum anume trebuie să procedăm, aşa incăt să se dezvolte bine, dacă ştim că originea ei este in zona de sud a Africii.

Această zonă are anumite caracteristici din punct de vedere climateric (alternează perioadele de uscăciune cu cele de umiditate). Dacă vom uda mereu la fel această plantă, este foarte posibil să moară, fără să inţelegem ce anume s-a intămplat. Dacă avem o agavă pe care o udăm abundent şi o ţinem la umbră va avea probleme. Pentru că ea este originară din zone deşertice - aşadar ii trebuie mult soare şi uscăciune relativă. Dacă avem un mic palmier pe care l-am aşezat pe pervaz, e posibil să-şi răsucească frunzele din cauza soarelui sau să se brunifice inestetic din cauza uscăciunii din aer. Fiind plantă tropicală, are nevoie să fie pulverizat cu apă.

Locul de plantare

Dacă vom ţine cont in clasificarea noastră de locul in care plantăm anumite flori, va reieşi că pe unele le păstrăm in ghivece in casă (violete africane), pe altele le putem ţine pe terasă sau balcon, de primăvara devreme pănă toamna tărziu (leandri) şi uneori chiar şi iarna (conifere pitice, buxus), iar altele cresc frumos numai in grădină (bulboase diverse). Este destul de greu să urmăreşti un singur criteriu de clasificare, pentru că ele se intrepătrund tot timpul.

De exemplu, leandrul este o plantă de terasă, dar nu numai, decorativă prin flori, de tip arbustiv, cu flori parfumate, rezistentă la ger uşor, cu sevă otrăvitoare. Intr-o grădină de zonă temperată putem să găsim plante decorative prin flori (phlox) şi frunziş, arbustive, tufoase, căţărătoare (clematita), tărătoare (vinca), plante de rocărie sau de apă (irişi, nuferi), bulboase (zambile, narcise), cu frunziş căzător sau veşnic verde.

Elementele decorative

Cele mai apreciate elemente decorative sunt florile. Cu căt sunt mai mari şi mai spectaculoase, cu atăt planta respectivă va fi mai răspăndită. Dar uneori şi frunzişul sau fructele sunt atăt de interesante! Trandafirii, hortensiile, daliile au flori deosebit de frumoase. Iedera, parthenocissus şi alte căţărătoare au un frunziş care capătă nuanţe extraordinare de cum incepe să scadă temperatura. Ce ne-am face cu zidurile inestetice dacă n-am avea aceste plante? Iar cele decorative prin fructe (pyracantha) işi intră in rol de cum vine toamna.

Grupa plantelor utilitare este numeroasă şi include plantele utilizate in gastronomie şi pe cele medicinale. Unele plante medicinale fac parte din flora spontană a ţării noastre. Leuşteanul, pătrunjelul şi chiar mărarul pot fi plantate in grădină şi ca plante decorative dacă le veţi grupa conform unor criterii riguroase. Cimbrul, busuiocul, oregano, salvia, tarhonul… Şi iarăşi e greu să le clasificăm! Unele se folosesc in egală măsură pentru a aroma măncăruri diverse, pentru ceaiuri, au proprietăţi medicinale şi decorative. Unele sunt special cultivate, altele cresc spontan. Dacă vă găndiţi la ce anume vă trebuie, veţi găsi loc in grădină pentru respectivele plante

×
Subiecte în articol: plante flori decorative mereu verde