x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Căte prize ai in casă?

Căte prize ai in casă?

24 Mai 2007   •   00:00

Devine evident că in noile condiţii din Romănia, in special după aderarea la UE şi implicit intrarea in marea familie economică europeană (producţie, comerţ), s-au modificat şi se modifică in continuare toate standardele vieţii sociale, politice, economice, căt şi nivelul de trai al populaţiei

Devine evident că in noile condiţii din Romănia, in special după aderarea la UE şi implicit intrarea in marea familie economică europeană (producţie, comerţ), s-au modificat şi se modifică in continuare toate standardele vieţii sociale, politice, economice, căt şi nivelul de trai al populaţiei.

In ceea ce ne priveşte, vom urmări in continuare numai vectorul social, şi anume componenta referitoare la reflectarea acestuia in confortul şi necesităţile casnice.

Explozia tehnologică apărută la inceput de mileniu a creat noi aparate care au intrat rapid in uzul general şi care au devenit aproape indispensabile vieţii de zi cu zi. Hota, robotul complex de bucătărie, maşina automată de spălat rufe, maşina de spălat vase, cuptorul cu microunde, prăjitorul de păine, calculatorul de birou, DVD, aparatura video tot mai sofisticată nu mai sunt de mult socotite noutăţi tehnice sau aparatură de lux. Din motive economice a apărut in ultimii ani şi centrala termică de apartament.

Toate acestea se adaugă aparaturii electrice socotite clasică, tradiţională, cum ar fi veioză, aspirator, frigider, radio, televizor, fier electric de călcat, reşou, calorifer electric, magnetofon, pick-up, ultimile trei fiind deja pe cale de dispariţie. In schimb, in apartamentele romănilor au apărut mai peste tot două televizoare şi două radiouri, dacă nu mai multe.

Cum stai cu reţeaua

Probleme mari apar la funcţionarea tuturor acestor aparate şi mai ales la conectarea lor la reţeaua electrică. In cele ce urmează vom analiza situaţia unei familii cu 1-2 copii, care ocupă un apartament de trei camere, una dintre cele mai frecvente situaţii intălnite in prezent, cazul unui apartament cu două camere fiind asemănător, numai că numărul de aparate este mai mic datorită lipsei drastice de spaţiu.

Majoritatea acestor apartamente au fost construite inainte de 1989 şi, din punct de vedere al instalaţiei electrice au fost proiectate la consumul şi aparatura existente la acea vreme (veioze, televizor, radio, maşină de spălat rufe, mixer, frigider, aspirator) cele 7-8 prize existente acoperind necesităţile. Dacă in dormitorul adulţilor cele două prize duble existente par a fi de ajuns, in camera copiilor situaţia se schimbă radical.

Pe lăngă veioze şi un tv apare obligatoriu un DVD, radio cu CD şi un computer cu display, boxe şi imprimantă, eventual şi un Play Station. Numărul de prize necesare creşte spectaculos, o simplă socoteală ne arată că avem 9-10 ştechere pentru cele două prize duble existente in incăpere.

Mutarea calculatorului in living nu va face decăt să transfere problema din dormitorul copiilor in sufragerie. In living se află televizorul familiei (el putănd lipsi eventual dintr-unul dintre dormitoare), poate un lampadar (care poate lipsi prin folosirea intrerupătoarelor cu reglajul fluxului luminos), o combină muzicală simplă sau sofisticată, un telefon racordat la priză (cu robot sau cu fax). Pe lăngă acestea, adeseori in living poate fi instalat cuptorul cu microunde sau/şi frigiderul (mai ales atunci cănd bucătăria sau holul sunt mici). Deci, s-ar părea că nici aici cele două prize duble nu mai sunt suficiente. Pe holuri sunt 1-2 prize ocupate in genere cu maşina de spălat rufe sau congelator/frigider, eventual boiler.

Bucătăria, cea mai afectată

Situaţia devine aproape tragică in bucătărie, unde la priza dublă existentă ar trebui conectate hota, frigiderul (dacă nu e in altă parte), cuptorul cu microunde (la fel ca frigiderul), toasterul, maşina de spălat vase (dacă există), aprinzătorul de aragaz, robotul complex, blenderul, nemaivorbind că un eventual aparat radio/tv ar face problema de nerezolvat. La toate acestea se adaugă şi aparatele electrice volante (care n-au o priză fixă) aspiratorul de praf şi fierul de călcat, plus incărcătoarele de telefoane mobile.

Problema delicată referitoare la prize nu constă in numărul lor, deoarece acesta se poate mări cu multiprize (tripluştecher) sau prelungitoare, ci in faptul că prin creşterea numărului consumatorilor creşte puterea consumată din reţea şi, implicit, solicitările cablurilor circuitelor de prize. Dacă solicitările depăşesc valoarea maximă pentru care au fost calculate circuitele vor fi decuplate de siguranţe sau, dacă acestea sunt supradimensionate, se pot deteriora cablurile, putăndu-se chiar declanşa incendii.

Propun două soluţii

Rezolvarea problemei constă in regăndirea, recalcularea şi modificarea circuitelor de priză din apartament. Problema se poate rezolva in două moduri.

O primă soluţie constă in inlocuirea cablurilor existente după recalcularea secţiunilor cablului electric din instalaţie (este vorba despre cablul electric aflat in perete), căt şi inlocuirea siguranţelor din circuitele de prize in concordanţă cu puterea consumatorilor şi noile secţiuni. Această soluţie poate fi aplicată doar dacă instalaţia electrică a fost executată de constructorul blocului in tub. In cazul execuţiei cu conductor zidit in perete, această soluţie nu se recomandă. Cea de a doua soluţie constă in execuţia suplimentară de circuite de priză montate aparent, cu adăugarea de siguranţe noi sau recalibrarea celor vechi. Vom detalia fiecare soluţie evidenţiind avantaje, dezavantaje şi costuri in numărul viitor al suplimentului.

×
Subiecte în articol: două prize sfatul inginerului