x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Câteva reguli sunt obligatorii

Câteva reguli sunt obligatorii

22 Mar 2008   •   00:00

Problema care se pune în acest moment este refe­ritoare la numărul de computere şi scopul utilizării acestora în casă. Nu vă miraţi, deoarece cunosc foarte multe persoane care au două sau chiar trei compu­tere la domiciliu şi vă asigur că nu o fac din snobism, ci din pură necesitate.

Problema care se pune în acest moment este refe­ritoare la numărul de computere şi scopul utilizării acestora în casă. Nu vă miraţi, deoarece cunosc foarte multe persoane care au două sau chiar trei compu­tere la domiciliu şi vă asigur că nu o fac din snobism, ci din pură necesitate. Luaţi în considerare situaţia unor familii în care unul sau ambii părinţi lucrează în media şi le vine mult mai uşor şi comod să-şi elaboreze materialele sau documentarea în mediul familial şi mai au unul sau doi copii studenţi sau elevi de gimnaziu. Vă daţi seama că un singur computer este total insuficient.

 

 

 

Una sau mai multe unităţi?

În acest caz computerele se vor amplasa în camerele de studiu, şi este recomandabil să fie folosit mobilier specia­lizat pentru computer (conceput să ocupe minimum sau opti­mul de spaţiu), aşezat convenabil faţă de fereastră şi în apro­pierea unei prize pentru a nu traversa încăperea cu cabluri. Priza la care se vor conecta computerul şi perifericele (priză multiplă sau un prelungitor cu prize multiple) trebuie neapărat să fie o priză cu împământare, pentru ca în caz de scurtcircuit să evitaţi eventuala distrugere a unuia sau altuia din periferice (în special imprimantele sunt foarte sensibile la asemenea evenimente neplăcute).

 

 

Posibilităţi de Interconectare

Computerul utilizat mai ales ca mijloc de divertisment poate fi amplasat în camera de zi. Folosit pentru amuzamentul unei singure persoane se poziţionează undeva într-o zonă retrasă a camerei (tot timpul lângă o priză), pentru a nu-i deranja pe  ceilalţi membri ai familiei prezenţi, eventual, în încăpere.

Noua generaţie de receptoare tv pot fi folosite ca monitoare prin conectare directă la computer în locul display-ului fără a mai fi necesară vreo interfaţă sau vreo modificare, iar computerul se poate conecta fără probleme şi la un sistem home cinema cu audio surround multiboxe. Deci computerul poate fi folosit ca un sistem complex, înlocuind cu succes sistemele video, DVD şi audio la un nivel calitativ superior, pentru că atât imaginile, cât şi sunetul sunt prelucrate digital. În cazul acesta, computerul trebuie aşezat în apropierea televizorului. Se vor respecta de asemenea regu­lile prezentate în materialele anterioare referitoare la aşezarea boxelor şi a aparatului tv pentru o recepţionare şi vizualizare optimă. Folosind un fax-modem se poate înlocui şi acest accesoriu de către computer şi imprimantă.

 

 

Reţele de calculatoare acasă

Două calculatoare pot fi legate între ele pentru a obţine o reţea de apartament. Pentru aceasta sunt necesare două plăci de reţea (câte una pentru fiecare computer) şi un cablu cross over. E recomandabil ca această conexiune să fie făcută de un specialist. Marele avantaj al unei reţele de apartament rezidă în faptul că astfel conectate nu este necesar decât un singur rând de periferice. Să intrăm puţin în amănunte.

Dacă fiecare computer trebuie dotat cu un CD sau DVD (de preferat opţiunea writer, adică opţiunea care şi inscripţionează CD-uri sau DVD-uri, diferenţele de preţ fiind nesemnificative faţă de cele care numai citesc) nu vedem necesitatea a două imprimante. Ideea în care aceasta se montează şi demontează de la un computer la altul în funcţie de necesităţi sau în care, şi mai rău, se mută documentele de tipărit de pe un calculator pe altul pentru tipărire mi se pare de domeniul istoriei computerelor. Rezolvarea apare prin reţea, moment în care toate pe­rifericele pot fi accesate de la ambele computere, deşi sunt conectate doar la unul dintre ele. De asemenea, memoria unuia (date, programe etc.) poate fi accesată rapid de celălalt, şi invers.

 

 

 

Sisteme de protecţie

În cazul în care se foloseşte un singur calculator de către întreaga familie, iar un membru al acesteia nu doreşte ca ceilalţi să vizualizeze, modifice sau şteargă (chiar din greşeală) propriile programe sau date, toate marile sisteme (Windows, McIntosh, Linux) oferă această posibilitate. Cum se procedează? Se partiţionează hard-diskul şi se alege o partiţie în care se stochează datele, care partiţie se protejează printr-o parolă. Trebuie să avem grijă ca partiţia aleasă să fie suficient de mare pentru a cuprinde toate datele ce se vor proteja. Există şi posibilitatea ca ceilalţi utilizatori să poată vedea şi utiliza programele din partiţia respectivă, dar nu pot şterge sau rescrie datele.

 

 

 

Departe de fereastră

Este de dorit să evitaţi instalarea monitorului sau a televizorului-display în ime­diata apropiere a ferestrei. Dacă sunteţi, totuşi, obligat să o faceţi, asiguraţi-vă că veţi putea opri trecerea luminii naturale în timpul lucrului cu o draperie groasă sau un sistem de jaluzele netransparente.

 

 

 

Bine pe verticală

O soluţie recomandată este exploatarea verticalei, parte dintre componenete putând fi instalate pe peretele de deasupra biroului, utilizând suporţi bine ancoraţi şi rezistenţi. Veţi câştiga astfel ceva spaţiu în cameră şi veţi putea obţine un aranjament mai confortabil sau mai bine organizat.

×
Subiecte în articol: computer sfatul inginerului