x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce ne învaţă designerul şi psihologul legat de camera copilului

Ce ne învaţă designerul şi psihologul legat de camera copilului

de Magda Câmpeanu    |    30 Mai 2009   •   00:00
Ce ne învaţă designerul şi psihologul legat de camera copilului
Sursa foto: /

AFLĂ PONTURI PENTRU AMENAJAREA UNUI DECOR FEERIC ŞI SIGUR Ca părinte eşti interesat să oferi cele mai bune condiţii micuţului tău, astfel încât acesta să se simtă în siguranţă şi să se dezvolte armonios. Pentru că ştim cât de tare îţi doreşti asta, am căutat să aflăm de la persoane avizate care sunt liniile în care trebuie să te încadrezi pentru reuşita proiectului de amenajare a camerei lui.



Dacă vei organiza camera pe compartimente, în funcţie de nevoile copilului, îl vei ajuta să se folosească mai uşor de lucruri. „Spaţiul trebuie împărţit pe zone funcţionale, iar decorul, mobilierul şi corpurile pentru iluminat trebuie să creeze o atmosferă veselă", spune Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour  România. 

Astfel, elementele de depozitare sau etajerele pe un perete întreg pot optimiza foarte mult spaţiul. „Copiii au nevoie ca lucrurile lor să le fie accesibile în orice moment, de aceea e bine ca acestea să fie depozitate sau agăţate la înălţimea lor", spune Laurenţia Oanea, Communication & Interior Design Ma­nager IKEA România. Pentru păstrarea jucăriilor se pot utiliza cutii de depozi­ta­re în forme cât mai atractive şi culori ve­sele. În paginile de „Cumpărături" puteţi afla mai multe detalii despre acestea.

SPAŢIU CALD ŞI LUMINOS
Sursele de lumină sunt importante în orice cameră, dar în spaţiul copilului au un rol în plus, pe acela de a-i oferi o atmosferă de poveste, una care să-l încânte şi să-l inspire.

„Camera trebuie să dispună de multă lumină naturală, de o sursă de lumină puternică pentru momentele de studiu, dar şi de corpuri de iluminat care să ofere o lumină liniştitoare pentru momentele de relaxare", consideră Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour România. 

Acest spaţiu special trebuie să-l bucure, de aceea corpurile de iluminat destinate copiilor au un colorit intens şi sunt în diverse forme, cu inscripţii desenate. „Lămpile cu imprimeuri şi forme ale personajelor din desenele animate Disney sunt o sursă de inspiraţie pentru cei mici", susţin specialiştii Mobexpert. 

Pe măsură ce creşte, şcoala îşi va face prezenţa şi în camera lui, de aceea poziţionarea biroului e bine să fie făcută în funcţie de sursa de lumină, iar aceasta să vină din stânga lui, pentru a eli­mina umbra. Dacă copilul este stângaci, atunci este indicat ca lumina să fie în partea dreaptă. „Sunt de preferat corpurile care se fixează pe perete sau tavan, iar becurile să nu fie ieşite în afară şi să nu se înfierbânte mult, cum sunt cele economice", afirmă Laurenţia Oa­nea. Un scaun ergonomic, adap­tabil cerinţelor copilului, este foarte indicat pentru birou. „Copiii trebuie să stea confortabil atunci când îşi fac temele sau când se joacă la masă. Un scaun cu înălţime reglabilă va fi util în camera copilului", spune Laurenţia Oanea.

ARMONIE CROMATICĂ
Este de preferat să se respecte un anumit concept constructiv, care să nu afecteze negativ psihicul celui mic. „Tablourile, desenele de pe pereţi şi semnificaţia lor influenţează starea de spirit a copilului. Este de dorit să fie cu feţe zâmbitoare, deoarece copilul se poate speria de o faţă urâcioasă sau tristă. Imaginaţia lui este alertă şi dacă faţa este agresivă poate să îi creeze coşmaruri", spune psihologul Cristiana Alexandra Leviţchi. De ase­menea să nu se încarce camera cu multe desene, culori, piese de mobilier, pentru că poate deveni obositoare. „În funcţie de temperamentul şi pre­ferinţele copilului, se poate alege o temă pentru mobilarea şi decorarea destinat acestuia. De exemplu: aqua marin, floral, cu elemente cosmice sau de poveste", adaugă Laurenţia Oanea. Pentru camera copilului se recomandă ca mobilierul să fie în culori deschise, pastelate, sau pe alb, oferind astfel şi luminozitate încăperii. Psihologii nu recomandă culorile tari, pentru că pot obosi sau da o stare de agitaţie. „Cu­loa­rea albastru poate produce introspecţie prea mare şi depresie, nuanţele pu­ternice de galben şi roşu creează irita­re. Culoarea violet poate rupe copilul de realitate", afirmă psihologul Cristiana Alexandra Leviţchi.

O LUME DE BASM
Accesoriile pentru copii precum: covoarele, tablourile, lămpile, lenjeriile pentru pat, cu imprimeuri cu diverse personaje din desene animate pot stimula imaginaţia şi dezvolta creativitatea acestora. Alegeţi pentru cei mai mici covoare în culori vesele - roz, vernil, bleu, portocaliu, cu imprimeuri reprezentând personajele preferate: Mickey Mouse, Spiderman, Mica Sirenă, Barbie, sau elemente grafice de interes:   pistă pentru maşini, fermă cu animale, traseul unui tren. Tare apreciate de micuţi sunt covoarele în forme haioase: flutu­raşi, maşini, animăluţe etc.  E bine ca aceste accesorii să fie schimbate la anumite intervale de timp pentru a nu se plictisi.

SFAT
Se recomandă ca piesele de mobilier pentru camera copilului să fie cu linii rotunjite pentru a-l proteja de posibilele accidente, ori să se utilizeze elemente de protecţie, ac­cesorii specia­le care împie­dică deschi­derea ser­ta­re­lor şi prinde­rea degetelor în uşă, alune­carea pe scări, lovirea de colţurile pieselor de mobilă, accesul la priză. „Poţi acoperi colţurile as­cuţite cu su­porturi din plas­tic, în for­mă de mânu­ţe, ce se fixea­ză pe colţurile mobilei. Se pot folosi pânzele anti-derapante sub covor, dispozitivele de protecţie pentru priză, sau cele pentru bloca­rea sertarelor, sau a uşilor. Şi corpurile de iluminat trebuie protejate pentru a preveni acciden­tările", sunt sugestiile Laurenţiei Oanea.

×