x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce ştim despre gestionarea resurselor naturale de apă

0
Autor: Ing. Lucian Cristian 15 Mar 2008 - 00:00

Astăzi, importanţa resurselor globale de apă şi conservarea lor este intens analizată în toate marile capitale ale lumii. Până la înce­pu­tul secolului al XX-lea, cererea de apă, calitatea acesteia şi eficienţa utili­zării erau probleme de importanţă se­cundară.

Strategii guvernamentale coerente implementate în teritoriu

 

Astăzi, importanţa resurselor globale de apă şi conservarea lor este intens analizată în toate marile capitale ale lumii. Până la înce­pu­tul secolului al XX-lea, cererea de apă, calitatea acesteia şi eficienţa utili­zării erau probleme de importanţă se­cundară. După anii ‘50 însă, apa dulce a devenit o materie primă critică. Această situaţie a fost determinată în principal de creşterea populaţiei dincolo de cifra de şapte miliarde, dintre care aproximativ jumătate trăiesc în me­diul urban. Analiza câtorva cifre esen­ţiale va face tabloul mai uşor de înţeles.

 

Cifre şi statistici

Suprafaţa planetei pământ este alcătuită, procentual, din 30% uscat şi 70% apă. Din totalul apei existente pe Terra, numai 2,7% este apă dulce. Dar apa dulce ce poate fi utilizată direct reprezintă numai 0,46% din cantitatea existentă în natură, restul covârşitor de procente constând în forme ce se sustrag utilizării imediate (vapori din atmosferă, gheţari şi calote glaciare, lacuri şi mlaştini, ape de mare adâncime etc.). De fapt, conform ultimelor analize, apa dulce disponibilă pentru acoperirea necesităţilor noastre reprezintă numai 0,009% din cantitatea totală de pe pământ.

 

Problema poluårii

La aceste cifre atât de mici, epoca modernă a adăugat o problemă despre care cu ceva vreme în urmă nici nu se discuta: problema poluării. Am identificat câteva mari categorii de poluare a apei dulci, iar controlul lor este esenţial. Majoră este poluarea bazinului prin produse ale eroziunii, produse chimice toxice provenite de pe ogoare şi şosele, prin spălarea sării din sol şi sisteme de irigare. O a doua categorie periculoasă este poluarea albiei cursurilor de apă dulce prin introducerea de compuşi organici şi minerali proveniţi din sistemele de aducţie sau de la întreprinderi industriale. Nu poate fi, de asemenea, neglijată nici poluarea de origine termică provocată de apele de temperatură înaltă evacuate de termocentrale sau de unele tehnologii speciale. În sfârşit, la nivel planetar, are loc o permanentă poluare hidrobiologică, fenomen complex şi dificil de controlat.

 

Apele Romåne

Conform datelor oficiale puse la dispoziţia publicului de Administraţia Naţională “Apele Române”, cu o ultimă actualizae datată din anul 2004, resursele noaste de apă dulce provin din ape de suprafaţă (râuri, lacuri şi Fluviul Dunărea) şi ape subterane. Apele de suprafaţă sunt o resursă teoretică de 40.000.000 mii mc, iar cele subterane (freatice şi de mare adâncime) de 10.300.000 mii mc. Cerinţa de apă a folosinţelor, potrivit capacităţilor de captare aflate în funcţiune, este de 3.398.000 mii mc pentru apele de suprafaţă şi de 881.939 mii mc pentru cele subterane. De reţinut faptul că râurile interioare constituie resursa principală, cele din zona montană asigurând mai mult de jumătate din volumul de apă scurs. O caracteristică esenţială a acestui tip de resursă este marea lor variabilitate, cu debite mari sau chiar viituri puternice primăvara, urmate de debite foarte mici sau perioade lungi de secetă. Raportat la populaţia actuală a ţării, resursa specifică utilizabilă în regim natural este de 2.660 mc pe cap de locuitor şi an, iar resursa specifică teoretică de 1.770 mc pe cap de locuitor şi an. O statistică de dată recentă (1997) ierarhizează resursele de apă potrivit gradului de amenajare cu un procent de 49,6% pentru Fluviul Dunărea, restul fiind asi­gurat (în ordinea capacităţilor) de râurile Siret, Jiu, Olt, Argeş, Mureş, Prut, Someş, Bazinul Banat (Bega, Caraş, Bârzava, Timiş, Cerna, Nera), Ialomiţa, Criş, Tisa.

 

Cifre de potenţial

Două cifre sunt importante pentru statisticieni în evaluarea resurselor naturale şi în elaborarea strategiilor. Potenţialul nostru disponibil în anii secetoşi, în regim natural, este de 92-109 miliarde mc, iar potenţialul utilizabil în regim de amenajare, de 40 miliarde mc de apă.

 

Cerinţele şi prelevările de apă dulce sunt determinate de trei mari categorii de consumatori: popu­laţie, industrie şi agricultură. Exprima­te în miliarde de metri cubi, aceste categorii sunt creditate cu 1,42 şi, res­pectiv, 1,21 pentru întreaga populaţie, 4,62 şi 3,39 la necesităţile industriei, 1,98 şi 0,71 în agricultură. De reţinut faptul că, în conformitate cu estimările oficiale, Ro­mâ­nia dispune de un potenţial teoretic me­diu multianual de 138,8 miliarde de metri cubi de apă dulce

 

 

Citeşte mai multe despre:   apă,   dulce,   viaţa la ţară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de