x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce trebuie sA stii cand cumperi o hota

Ce trebuie sA stii cand cumperi o hota

de Catiusa Ivanov    |    24 Noi 2005   •   00:00
Ce trebuie sA stii cand cumperi o hota
INVESTESTE INTELIGENT
Daca vrei sa scapi de mirosurile neplacute de mancare si de aburii din bucatarie, poti investi inteligent intr-o hota. Intr-o definitie stricta putem spune ca hota este un dispozitiv paralelipipedic alcatuit dintr-un ventilator si filtre de aer care absorb mirosurile grele, aburul si grasimile. Acest aparat poate avea unul sau doua motoare cu capacitati de ventilare cuprinse intre 125 si 600 mc/h. Hotele cuprind doua-trei trepte de reglare a debitului de aer ventilat in functie de model. Filtrele pot fi din hartie, metalice sau din carbon.

TIPURI DE FILTRE


Filtrele din hartie se schimba la un interval de timp de doua-trei luni, in functie de cat de mult gatim. Pretul lor este intre 60.000 si 200.000 lei, in functie de marca si magazinele in care se comercializeaza. Acest tip de filtru se foloseste la hotele care au aerisire (prevazute cu tub catre exterior).

Filtrele metalice sunt lavabile, pretul fiind in jur de 400.000 de lei. In functie de cat de mult gatim se spala la doua-trei luni si se inlocuiesc dupa un an de zile. Si acest tip de filtru se foloseste la hotele cu aerisire.

Filtrul de carbon se foloseste la hotele care nu au aerisire, iar pretul unuia variaza intre 300.000 si 400.000 de lei. Filtrul de carbon absoarbe doar grasimile si mirosurile neplacute, de aceea hotele fara aerisire nu sunt eficiente in proportie de 100%, aburul si aerul cald fiind evacuate in bucatarie.

Pentru hotele cu aerisire este necesar un burlan de evacuare. Burlanul pentru aerisire se achizitioneaza separat, este telescopic, lungimea sa este de la 1 pana la 3 metri, iar pretul unui asemenea produs este in jur de 350.000 de lei. Daca lungimea burlanului este mai mare de 3 m, atunci isi pierde din eficienta. Deci atentie unde pozitionati hota in ansamblul bucatariei.

RELATIA CU ARAGAZUL


Distanta fata de aragaz la care se monteaza o hota este de 60-70 cm. Daca se monteaza mai jos se deterioreaza motorul datorita temperaturii ridicate, iar daca se monteaza mai sus isi pierde din eficienta. Hota se cumpara in functie de marimea aragazului sau plitei de gatit, in functie de marimea si de designul bucatariei. Latimea hotei este intre 60 si 90 cm si trebuie sa corespunda intotdeauna cu latimea aragazului sau a plitei de gatit. Capacitatea de ventilare se alege in functie de intensitatea cu care gatim si de suprafata bucatariei. Spre exemplu intr-o bucatarie folosita la maximum, in care se gateste zilnic, se recomanda o hota puternica, a carei capacitate de ventilare sa fie de 600 mc/h. Pentru o bucatarie cu o activitate mai redusa se poate cumpara o hota cu o capacitate de ventialre de 125 mc/h.

DESPRE CONSUMUL ELECTRIC


Consumul unei hote este putin mai mare decat al unui bec (125-150W), atentie insa la consumul hotei se adauga si consumul becurilor acesteia, care este de 40W.

TIPURI DE HOTE SI PRETURI


Pe piata se gasesc numeroase tipuri de hote: de perete, insula, rustice, superpozabile, incastrabile in mobila de bucatarie. Aceste produse se gasesc in magazinele de electrocasnice, iar pretul lor variaza intre 1.500.000 si 30.000.000 de lei, in functie de modelul ales si magazinul in care se comercializeaza. Spre exemplu, o hota Bosch cu un singur motor, doua trepte, capacitate de ventilare de 290 mc/h si filtru de hartie costa 2.700.000 de lei in reteaua de magazine Flanco. O hota Cata din sticla, trei trepte si capacitate de ventilare de 851 mc/h, in reteaua de magazine Altex, costa 6.000.000 de lei.

CINE INSTALEAZA HOTA?


Instalarea este foarte simpla daca urmarim instructiunile de montare pe care le primim impreuna cu hota. Tot ce trebuie sa facem este sa fixam doua holzsuruburi in locul unde vrem sa montam hota si sa o suspendam pe perete. Pentru hotele cu aerisire trebuie sa facem un orificiu, in peretele exterior, pentru a fi posibila scoaterea burlanului pentru aerisire. Pentru persoanele care considera ca nu pot realiza singure operatiunea de montare este bine sa apeleze la un instalator sau la o firma de reparatii de uz casnic.

HOTA ARISTON HB 9.1
- iluminare
- capacitate 620 metri cubi/h
13 viteze
  • Magazinele ALTEX
  • PRET: 1.099,9 RON

  • HOTA WESTWOOD SOFT
    - 1 motor
    - iluminare
    - 3 viteze
  • Magazinele DOMO
  • PRET: 269,9 RON

  • HOTA WHIRLPOOL AKR 646 IX
    - 2 motoare
    - iluminare
    -capacitate 240 metri cubi/h
  • Magazinele FLANCO
  • PRET: 439,9 RON

  • HOTA WESTWOOD
    - 1 motor
    - iluminare
    - 3 viteze
  • Magazinele DOMO
  • PRET: 129,9 RON

  • HOTA ZANUSSI ZHT610
    - 1 motor
    - iluminare
    - capacitate 250 metri cubi/h
  • Magazinele ALTEX
  • PRET: 286 RON

  • HOTA BEST SP 2196 WH
    - 2 motoare
    - iluminare
    - capacitate 450 metri cubi/h
  • Magazinele FLANCO
  • PRET: 229,9 RON
  • ×
    Subiecte în articol: capacitate magazinele hota aerisire hotele