x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Centrala termică potrivită locuinţei tale

Centrala termică potrivită locuinţei tale

de Alina Iancu    |    09 Oct 2010   •   00:00
Centrala termică potrivită locuinţei tale

După o vară scurtă şi un început de toamnă care ne-a luat prin surpindere cu temperaturile scăzute, a venit din nou vremea să ne gândim la sisteme de încălzire a locuinţei.



Este adevărat că piaţa abundă de oferte la astfel de produse, însă cele mai căutate rămân centrale termice, asta poate şi pentru că gama este extrem de variată, de unde şi preţurile accesibile pentru majoritatea buzunarelor. Dar o gamă diversificată de produse poate ridica probleme atunci când vine vorba de „ce se potriveşte mai bine pentru fiecare locuinţă în parte". Centralele termice se împart în mai multe categorii în funcţie de putere, combustibilul pe care îl folosesc şi locul în care sunt instalate. În funcţie de aceste caracteristici fiecare tip de centrală se pretează anumitor spaţii, iar nepotrivirea lor duce la performanţe scăzute şi utilizatori nemulţumiţi.

ALEGEREA CORECTĂ
S-a întâmplat tuturor să se întoarcă de la cumpărături şi să constate că produsul nou achiziţionat nu este ceea ce căuta. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă atunci când ajuns în magazin, vânzătorul începe să îţi înşire nenumărate modele care mai de care mai performante şi mai sofisticate, dar care de multe ori se potrivesc cu ceea ce vrem precum nuca în perete. O astfel de greşeală se poate face cu uşurinţă atunci când cumpărăm o centrală termică.
Puterea este unul dintre caracteristice principale ale unui astfel de produs. Pentru apartamente, cele mai uzuale sunt cele de 24 de kw.

Acestea reuşesc să facă faţă cu brio apartamentelor standard româneşti cu două, trei sau patru camere şi să asigure apa caldă pentru una sau două băi. În ceea ce priveşte apartamentele noi, cu suprafeţe mari, sau casele, calculul cu privire la dimensionarea corectă a centralei se face în funcţie de suprafaţa care trebuie încălzită şi de numărul de consumatori de apă caldă menajeră. Recomandat este ca înainte de a pleca să cumpăraţi o centrală termică să cereţi opinia unei persoane cu experienţă în domeniu.

Un alt tip de clasificare se face în funcţie de amplasare. Astfel putem vorbi despre centrale murale, cele clasice care se pun pe perete sau de centrale de pardoseală. Acestea din urmă sunt centrale cu puteri mai mari de 24 de kw şi în general nu sunt recomandate pentru uz rezidenţial, iar acolo unde se instalează sunt folosite cele pe lemne şi nu pe gaz metan. De asemenea, instalarea unei centrale de pardoseală într-o locuinţă impune montarea unui boiler separat pentru producerea apei calde. Pe de altă parte, tinând cont de faptul că este vorba de o centrală de putere mare, costurile de achiziţie şi de montare sunt şi ele pe măsură.

O ultimă clasificare se face în funcţie de combustibilul pe care îl folosesc şi se împart în centrale pe lemne, cu peleţi şi pe gaz. Acestea din urmă au la rândul lor câteva subcategorii. Tehnologia de funcţionare utilizată face ca centralele pe gaz să se împartă în centrale instant, convenţionale, recomandate pentru blocuri şi în general persoanelor cu buget scăzut şi în centrale în condensare cu un randament ridicat şi dotări complexe. Tot în cazul centralelor pe gaz puteţi opta pentru varianta combi, care produce atât apă caldă menajeră, cât şi agent termic sau pentru varianta care produce numai agent termic. În această situaţie apa caldă poate proveni de la un sistem combinat de boiler sau panouri solare. O ultimă subcategorie include centralele termice fără sau cu acumulare. Acestea din urmă dispun de un rezervor cu capacitate de până la câteva zeci de litri care asigură un aport sporit de apă caldă. Din acest motiv, centralele termice cu acumulare sunt recomandate gospodăriilor cu mai mulţi consumatori de apă.

PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE
Alegerea tipului de centrală potrivit este doar începtul unui şir de decizii pe care va trebui să le luaţi. Pe lângă clasificarea în funcţie de putere, amplasare şi combustibil, la fel de importante sunt şi funcţiile şi dotările de care dispune, garanţia oferită de producător, dar şi serviciile de garanţie şi service în postgaranţie. Este important să alegeţi produse cunoscute pe piaţă şi să vă asiguraţi că reţeaua de service este destul de extinsă. Astfel, în cazul unei defecţiuni, se va putea interveni rapid, iar eventualele piese de schimb vor putea fi aduse într-un interval de timp mic.
De obicei centrala termică se montează în bucătărie, dar în lipsă de spaţiu se poate găsi şi un alt loc favorabil bunei funcţionări. Indiferent de loc, montarea ei implică achiziţionarea altor materiale şi implicit costuri suplimentare.

„Punerea în funcţiune şi kitul de evacuare standard sunt incluse în preţul iniţial al centralei. Trebuie luat în calcul că la o primă instalare de centrală, nu în cazul înlocuirii unei centrale vechi, o dată cu montarea ei românii optează şi pentru schimbarea instalaţiei termice şi a caloriferelor. Estimativ, pentru un apartament de bloc, costul centralei are o pondere de cca 33% din costul total al instalaţiei", a spus Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări al Ariston Thermo România.
Preţurile centralelor termice variază ca la orice alt produs, în funcţie de dotări. Cele mai simple pot fi achiziţionate cu mai puţin de 2.000 de lei, în timp ce o centrală sofisticată, cu funcţii complexe care oferă un grad de confort sporit, poate avea preturi de până la 10.000 de lei şi chiar mai mult.
 
Pe de altă parte, conform declaraţiilor lui Valentin Nan, reprezentant Viessmann SRL, instalarea unei centrale termice „poate reduce costul facturii cu până la 50%, în funcţie de costul gigacaloriei din localitatea respectivă".

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine