x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Centralele termice nu prezinta pericol

Centralele termice nu prezinta pericol

de Adela Parvu    |    13 Oct 2005   •   00:00
Centralele termice nu prezinta pericol
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Productia si comercializarea de centrale termice este strict supravegheata

In numarul 31 al suplimentului Jurnalul casei mele am promis sa revenim asupra unui subiect fierbinte: daca si centralele termice sunt daunatoare sanatatii celor care le folosesc.

Dana Sofia, reprezentant al APICT (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice), ne-a declarat ca in nici un caz acest lucru nu poate fi pus in discutie. Centralele termice sunt aparate fiabile, lucru dovedit in urma riguroaselor si extrem de dificile etape de testare si aprobare, conform legislatiei romane in vigoare. Nici o centrala termica adusa din import sau produsa la noi nu poate fi comercializata fara ca firma importatoare sau producatoare sa supuna aceste echipamente unor testari obligatorii prin lege.

In acest sens, Dana Sofia face referire la Hotararea Guvernului nr. 761/2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata pentru aparatele consumatoare de combustibili gazosi. Astfel, este specificat faptul ca: "Aparatele consumatoare de combustibili gazosi pot fi date in exploatare de durata la utilizatorul final numai dupa finalizarea montarii/instalarii, punerii in functiune si verificarilor tehnice efectuate de un agent economic autorizat de ISCIR si dupa avizarea rapoartelor de verificare de catre ISCIR sau, dupa caz, de catre un agent economic autorizat de ISCIR in acest sens. Avizarea rapoartelor de verificare semnifica autorizarea de functionare a aparatului.

Aparatele care sunt supuse prevederilor prezentei prescriptii tehnice necesita montarea/instalarea, punerea in functiune, service, luarea in evidenta si supravegherea prin efectuarea verificarilor tehnice periodice de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

Verificarile tehnice si intocmirea rapoartelor de verificare in vederea autorizarii de functionare se efectueaza numai de catre prestatori de specialitate autorizati in acest sens (prestatori de specialitate autorizati pentru verificari tehnice periodice)".

AVIZ DE "SANATATE"


Pe langa faptul ca aceste aparate sunt supuse unor testari, avize si aprobari stabilite prin lege, ele sunt luate intr-o evidenta stricta la nivel national. Practic, toti proprietarii de centrale termice sunt cunoscuti, la fel ca si aparatele folosite, pentru confortul termic al locuintelor lor. Si asta pentru ca periodic, la interval de doi ani, proprietarii de centrale termice sunt obligati sa obtina aprobarea de functionare a aparatelor, aprobari date de firme autorizate, conform legii. Se previne pericolul deflagratiilor, dar si al defectelor care ar putea conduce la poluarea mediului interior al locuintei.

In acest sens, privind posibilul pericol rezultat in urma emisiilor de poluanti, centralele termice trebuie sa detina un agrement tehnic foarte strict. Astfel, in cadrul Agrementului Tehnic, eliberat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Comisia Nationala de Agrement Tehnic in Constructii la punctul 2.2. privind aprecierea asupra produsului, subpunctul 2.2.1., se stipuleaza: "Aptitudinea in exploatarea - Igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului - produselor nu prezinta pericol pentru mediu sau sanatatea oamenilor la utilizarea lor in conditii normale, conditie indeplinita in conformitate cu legislatia in domeniu - Legea Protectiei Muncii 90/96 si Legea Protectiei Mediului 137/1995".

Trimiterile la legile si ordonantele in vigoare sunt foarte multe si complexe, dar ca o concluzie putem afirma ca nici centralele termice nu afecteaza sanatatea oamenilor, fiind aparate sigure si nedaunatoare daca sunt exploatate conform indicatiilor comerciantului.

×
Subiecte în articol: termice