x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ceramică cu aspect de tapet

Ceramică cu aspect de tapet

de Georgiana Teodorescu    |    04 Sep 2008   •   00:00

Imprimeurile caracteristice materialelor textile se aplică acum pe plăcile ceramice
O dată cu evoluţia designelui pe plan mondial complexitatea soluţiilor tehnice şi estetice a crescut, de la realizarea celor mai simple accesorii şi pînă la principalele piese de mobilier necesare amenajărilor interioare.



Imprimeurile caracteristice materialelor textile se aplică acum pe plăcile ceramice
O dată cu evoluţia designelui pe plan mondial complexitatea soluţiilor tehnice şi estetice a crescut, de la realizarea celor mai simple accesorii şi pînă la principalele piese de mobilier necesare amenajărilor interioare. Am fost surprinşi de tehnicile de imprimare şi brodare a textilelor care în epoca modernă s-au transpus în tapet şi care astăzi se aplică liber pe suprafeţele ceramice. Dar bogăţia de modele este uimitoare. Deşi prin definiţie ceramica ne trimite cu gîndul la ceva rece, ostil şi simplu, acum putem alege ca ea să fie elementul cel mai sofisticat din locuinţă.

Dacă optic avem întipărit în minte că plăcile de ceramică sînt albe, dure şi reduse ca posibilităţi de compunere, sîntem gata să dărîmăm acest mit. Cu ajutorul ceramicii de astăzi, încăperile “umede” ca baia şi bucătăria se transformă. Şi mai mult decît atît, ea ajunge să fie folosită şi în celelalte încăperi ale locuinţei, dincolo de proprietăţile ei convenabile de rezistenţă la uzură şi umiditate, din considerente estetice.

Dacă în fashion clasicii au recomandat mereu ca accesoriile – pantofii, cureaua şi poşeta – să fie de aceeaşi culoare şi material, principiul se poate acum aplica şi la interioare, prin folosirea aceleiaşi palete coloristice pentru amenajarea diferitelor încăperi care relaţionează în mod direct.

Cei de la Vives (nume cu rezonanţă în producţia mondială de plăci ceramice) au realizat ultimele colecţii pe baza acestei idei “continuitate între spaţiile principale şi cele secundare” ale locuinţei: baie, bucătărie, hol – living, dinning, birou, bibliotecă.

Motivele decorative

Inspiraţia în colecţia Vives vine din diferite arii. Astfel întîlnim forme geometrice, imprimeuri trase în foiţă aurită, unde marine în diferite culori, juxtapuneri florale şi organice, imprimeuri pop, hippie, pătrate rigide, fructe şi legume, siluete umane, cuvinte ce ţin de arta culinară, schiţe după basoreliefuri şi gravuri.

Toate au o trimitere aparte, pentru bucătărie, baie, hol, cameră copil şi, de ce nu, un perete din living. Pentru că firma este spaniolă, influenţa arhitecturii şi designului arab răspîndit pe întreg teritoriul spaniol îşi pune amprenta în colecţiile acestora. Mozaicul este reprezentat sub forme florale, jocuri geometrice şi desene orientale. Pentru anul acesta a fost elaborată o întreagă colecţie de piese, care, prin compunere, realizează un întreg. Astfel, avem plăci pentru mijloc de perete, plăci pentru benzi de mijloc şi plăci marginale care închid desenul. Acestea se îmbină pe suprafeţe de diferite mărimi, comanda fiind personalizată pe suprafaţa dorită, nu există un număr standard de piese, ci se comandă numai  necesarul de acoperire a pereţilor.

Materiale şi texturi

Producţia de plăci se ramifică atunci cînd vine vorba despre textura pe care o adoptă, desene haioase, imprimeuri animaliere, imitaţii de lemn şi derivate ale imaginii pămîntului, ierbii, scoarţei de copac, mozaic, imprimeuri de tapet, plăci puzzle. Şi materialele sînt diferite: mate, patinate, în relief, împletite, gelatinate, din porţelan, marmură, ceramică arsă la diferite grade Celsius.

Plăcile prezintă în parte calităţi diferite, în funcţie de modul de întrebuinţare: rezistenţa la intemperii şi frecare, presiune şi murdărie şi polivalenţa în folosire – de perete, de pardoseală, decorativă, de exterior sau interior. Firma Vives are şi o colecţie special realizată pentru pavarea exterioarelor, în acelaşi stil elegant şi personalizat. Diversitatea culorilor şi texturilor este uriaşă, iar duritatea plăcilor este amplificată de procese de ardere îndelungată şi tratare a acestora cu soluţii hidroizolante şi antitermice.

Ca noutate, pe site-ul lor www.vivesceramica.com există posibilitatea de a combina virtual plăci din colecţii diferite pentru a vedea complementaritatea, dispunerea într-o cameră şi mai ales numărul necesar de plăci pentru comandă. Vives au pus la dispoziţie un program prin care îţi alegi modelul de placă, defineşti dimensiunile pereţilor şi podelei şi începi placarea.

Imprimeuri adoptate

Ca modele întîlnim forme geometrice, imprimeuri trase în foiţă aurită, unde marine în diferite culori, juxtapuneri florale şi organice, imprimeuri pop, hippie, pătrate rigide, fructe şi legume, siluete umane, cuvinte ce ţin de arta culinară, schiţe după basoreliefuri şi gravuri. Toate au o trimitere aparte, pentru bucătărie, baie, hol, cameră copil şi, de ce nu, un perete din living.

×