x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Chiriile încep să scadă

Chiriile încep să scadă

de Alina Iancu    |    30 Oct 2010   •   00:00
Chiriile încep să scadă
Sursa foto: a2.twimg.com/

După ce ani la rând proprietarii de apartamente au făcut adevărate afaceri din închirieri, lucrurile încep să se mai domolească, iar chiriile încep să ajungă la valori normale. Criza a făcut ca preţurile să scadă şi să ajungă la valori normale şi chiar mai mici cu până la 24% fată de acceaşi perioadă a anului trecut.



Proprietăţile au început să fie evaluate obiectiv, deşi încă se mai pune accentul în proporţie destul de mare, pe locaţie. Potrivit datelor furnizate de trei dintre cele mai căutate portaluri imobiliare, preţurile pentru închirieri sunt mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Excepţie au făcut lunile septembrie şi octombrie când în centrele universitare şi în special în Bucureşti, preţurile au crescut proporţional cu cererea.

Până mai ieri să îţi cumperi o locuinţă în Capitală părea un lucru tot mai greu de realizat din cauza preţurilor foarte mari. La fel se întâmpla şi în cazul chiriilor care până şi în cartierele mărginaşe ajunseseră să fie foarte mari. La sfârşit de 2010 lucrurile par să se fi mai potolit comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată la aprtamentele cu trei camere. Preţul mediu al unui astfel de apartament începe de la 300 de euro pe lună. Conform statisticilor de pe imobiliare.ro cu o chirie de 400 de euro pe lună, se poate locui într-un apartament de 80 de metri pătraţi, cu trei camere, situat în zona Universitate. Pentru zone exclusiviste precum Dorobanţi, chiria unui apartament cu trei camere este de aproximativ 600 de euro.

În ţară, cele mai crescute preţuri par a fi, conform aceleiaşi surse, la Cluj, Timişoara şi Braşov. În localitatea clujeană chiriile medii ale locuinţelor centrale cu două şi trei camere pornesc de la 250, respectiv 370 de euro pe lună, în timp ce pentru garsoniere se cer în jur de 210 euro lunar. Aceleaşi preţuri predomină şi în Timişoara. O garsonieră complet mobilată şi utilată poate fi închiriată cu sume care pornesc de la 190 de euro, în timp ce pentru două camere preţurile încep de la 230 de euro pe lună şi de la 320 de euro pe lună pentru trei camere.

Deşi sunt în topul celor mai ridicate preţuri, braşovenii plătesc mai puţin decât locuitorii celorlalte două oraşe. Aici chiriile pornesc de la 150 de euro pentru garsoniere, 200 de euro pentru apartamentele cu două camere şi 300 de euro pentru cele cu trei.
În ceea ce priveşte garsonierele din capitală, datele furnizate de MagazinulDeCase, scot la iveală faptul că „cel mai scump în octombrie 2010 este sectorul 1, cu preţul mediu de 259 euro/lună. La polul opus se află sectorul 4, cu 215 euro/lună. Pe segmentul apartamentelor cu două şi trei camere, tot Sectorul 1 rămâne cel mai scump. Un apartament cu 2 camere se închiriază în acest moment cu 360 euro pe lună în timp ce unul cu 3 camere cu 500 euro pe lună. În sectorul 5 şi 6, pentru o locuinţă cu 2 camere un proprietar cere 280 euro pe lună şi pentru una cu 3 camere 300 euro pe lună."

Pe acelaşi portal imobiliar se observă o creştere a numărului de anunţuri în care preţurile sunt exprimate în lei, ofertă care pare să atragă mai mult clienţii care preferă leii în locul monedei europene, al cărei curs este fluctuant şi i-ar putea dezavantaja.

Dacă pe plan general chiriile au scăzut în 2010 faţă de anul precedent, în lunile iulie şi septembrie s-au înregistrat creşteri de preţuri pe fondul cererii crescute, urmare a începerii anului universitar. Potrivit unui studiu realizat de Imopedia.ro, studenţii sunt interesaţi de cartierele Grozăveşti, Drumul Taberei şi Militari unde numărul de cereri a crescut cu până la 41% faţă de luna iunie a acestui an, dar şi de zone centrale: Universităţii, Romană şi Cişmigiu.

Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere la o diferenţă foarte mică unele de altele. În cartiere precum Militari, Drumul Taberei, Titan, Berceni, Colentina sau Rahova oferta este bogată, iar preţurile încep de la 150 de euro pe lună.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine