x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Christmasworld, târg anual de decoraţiuni

Christmasworld, târg anual de decoraţiuni

de Georgiana Teodorescu    |    05 Dec 2009   •   00:00
Christmasworld, târg anual de decoraţiuni

Obiecte specifice sărbătorilor de iarnă pentru amenajări cu personalitate. Se apropie Sfântul Nicolae, şi numai mâine nu-i poimâine şi vine şi Crăciunul. În această perioadă suntem prinşi de valul cumpărăturilor şi amenajărilor festive. Trendurile în materie de decoraţiuni vin din domeniul naturalului, excesul de obiecte şi culori tari în acest sfârşit de an fiind astfel descurajat.



În ultimii ani, simpla decorare a bradului de Crăciun s-a extins la decorarea camerelor cu accesorii, a mesei festive, a mobilierului cu huse, perne şi paturi în culori şi modele specifice Sărbătorilor de iarnă. Toate aceste elemente cer timp, cheltuială şi efort fizic din partea noastră. Rezultatul este de cele mai multe ori impresionant, dar procesul intermediar poate fi câteodată migălos şi costisitor. Vă prezentăm câteva idei utile pentru facilitarea amenajării de Crăciun, precum şi câteva rânduri despre cel mai mare târg din lume destinat acestei sărbători.

TÂRGUL CHRISTMASWORLD
Germanii sunt cunoscuţi pentru disciplina şi organizarea perfectă de care dau dovadă atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală. Spunem asta plecând şi de la faptul că ei au organizat primul târg de decoraţiuni şi obiecte mici de mobilier care să răspundă cerinţelor tuturor sărbătorilor anului calendaristic. Organizat timp de o săptămână la sfârşitul lunii ianuarie, Christmasworld Frankfurt prezintă trendurile anului abia început, punând la dispoziţie concepte complete cu simulări de showroom-uri şi cataloage de prezentare. Pentru a înţelege cât mai bine despre ce este vorba sunt realizate workshop-uri tematice de cunoaştere a culturii şi provenienţei sărbătorilor de pe întregul mapamond, sunt prezentate atât elemente ce ţin de tradiţie, cât şi de culori, materiale şi tendinţe care vor domina anul în curs.

Printre categoriile de obiecte şi accesorii expuse se numără decoraţiuni pentru petreceri anuale şi de sezon, lumânări şi esenţe, decoraţiuni de Crăciun, pavilioane cu obiecte tradiţionale unor regiuni sau ţări, sisteme de iluminat decorative, artificii, buchete şi amenajări florale, articole pentru petreceri.

TR
ENDURILE ACESTUI AN
Cerinţele şi poziţia cumpărătorilor faţă de decoraţiunile de Crăciun s-au schimbat în ultimii ani. S-a trecut de la produsele superficiale, din materiale precare, la materiale ale căror calitate şi valoare sunt mai ridicate. În acest an, trendul trimite spre natural şi materiale biodegradabile. Atenţia s-a concentrat în sezonul de iarnă asupra relaţiilor dintre oameni şi mediul înconjurător (casă, loc de muncă). Atât cadourile, cât şi decoraţiunile propuse pentru amenajări indică o notă personală, inedită. Primul stil propus este acela eclectic, îmbinând obiecte din registre stilistice diferite, în culori excentrice (bronz, roşu rubin, verde praz, turcoaz), însă cu moderaţie, pentru a nu trece în extrema opusă, cea a kitschului. (îngeri aurii, globuri de cristal, decoraţiuni din pene, lumini decorative). În trend se află şi stilul grafic, cu imprimeuri, forme geometrice, dungi, combinaţii de alb şi negru pentru vase decorative, perne, globuri, lumânări.

Stilul autentic sau tradiţional urmăreşte punerea în valoare a artefactelor locale, realizate manual, cu desene şi caractere proprii regiunii, fiind utilizate cu precădere materialele naturale (coroniţe din brad, globuri din sticlă sau lemn pictate manual, personaje şi jucării sculptate în lemn, decoraţiuni vechi, moştenite din familie). Culorile adoptate în acest stil sunt gri deschis, verde măsliniu, alabastru. Ideea generală a acestui Crăciun este moderaţia în ceea ce priveşte materialul şi numărul de obiecte utilizate, apropierea de materialele naturale fiind o pistă de plecare.

SFAT
Luminile feerice de sărbătoare pot fi păstrate ca decor pe tot parcursul iernii. Există două tipuri de lumini, de interior şi de exterior, realizate pentru condiţii diferite de temperatură şi durată de iluminare. Pentru exterior sunt preferate luminile mari, multicolore, protejate în cablu termoizolant şi care să lumineze pe toată perioada nopţii. Se comercializează figurine specifice Crăciunului: reni, pinguini, moşi, oameni de zăpadă, cadouri sau brazi îmbrăcaţi în luminiţe care să însufleţească grădina sau balconul. Pentru interior sunt recomandate luminile mici.   

Steluţele şi fulgii de zăpadă sunt vedetele acestui sezon, în culori sidefate, platinate, aurii sau argintii, din lemn sau metal. Acest tip de decoraţiune poate fi utilizat pentru decorarea bradului, poliţelor, şemineului, ferestrelor. Pentru a crea un decor unitar, plecaţi de la ideea fulgului de nea sau a steluţelor, accesorizând camera cu perne, boluri, draperii, lumânări sau chiar elemente origami, stickuri fluorescente aplicate pe pereţi şi pe mobilier.

Participanţii la târg, peste 30.000,  au fost invitaţi să realizeze manual felicitări, diferite obiecte şi decoraţiuni din materiale naturale puse la dispoziţie de organizatori.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta