x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Concepte fundamentale - Feng-shui pas cu pas III

Concepte fundamentale - Feng-shui pas cu pas III

01 Apr 2005   •   00:00

ORIENTALISM
Intre oricare informatie semnificativa si suportul ei formal se "intinde" regatul subtil al Qi-ului, energia fundamentala care uneste, mentine, dar si transforma totul in Univers. A intelege si a folosi corect acest instrument asigura Constiintei umane adevarata putere si intelepciune

Energia Fundamentala Qi

Acesta este conceptul central al filosofiei traditionale chineze, Qi-ul manifestandu-se in orice forma de existenta ca relatie interactiva intre oricare informatie semnificativa si suportul sau formal-sintactic, relatie conceputa sub dublul sau aspect: cel interior, de Suflu vital, care sustine si anima si cel exterior, de Respiratie cosmica, care asigura transformarea si comunicarea prin schimbul permanent de semnale intre sisteme.

Fenomenele naturale (ritmul anual, lunar, circadian, ploaia, norii, vantul, temperatura), formele de relief (muntii si vaile), cursurile de apa, vegetatia si animalele, oamenii si creatia lor materiala sau abstracta, reprezinta manifesta ri specifice ale Qi-ului, aflate intr-un vesnic proces de stabilizare, transformare si interact iune. Energia Qi este intr-o continua crestere si descrestere, se acumuleza si disperseaza, se misca mai repede sau stagneaza. Energia personala a fiecaruia dintre noi, fara a constientiza asta, se afla intr-o continua interactiune cu toate energiile specifice formelor de existenta care ne inconjoara. Astfel, suntem conectati in permanenta cu mediul nostru ambiental imediat sau mai indepartat, iar in ultima instanta cu intregul Univers. Miscarea Qi-ului, in interiorul, dar si de la o entitate la alta, precum si caile de armonizare a acestei circulatii energetice sunt baza disciplinei Feng-Shui. Energia Qi ne influenteaza astfel intreaga viata in oricare din nevoile noastre: confort, educatie, sanatate, prosperitate, longevitate, relatii personale etc.

Yin si Yang - prima multiplicare binara a Qi-ului.

Manifestarea energetica a oricarei forme de existenta, definita prin parametrii specifici (spatiali, temporali, fizici, calitativi etc.) este intotdeauna un proces de manifestare ciclica desfasurata intre doua limite complementare interstabilizatoare, definitorii ai parametrilor respectivi. Cele doua stari, de o parte si de alta a starii de normalitate relativa, au fost denumite simbolic in traditia chineza Yin si Yang. Starea Yang defineste stari precum: activ, fermitate, expansiune, dinamism, crestere, extrovertire, luminozitate iar starea Yin defineste complementarele: reactiv, flexibil, contractiv, statism, descrestere, introvertire, intunecime etc. Nimic din manifestare nu se identifica in mod absolut cu una din cele doua limite extreme sau cu echilibrul lor perfect, ci reprezinta un proces de transformare interactiva, bazat pe variatia continua a raportului de activare - potentare succesiva (ciclica) a Yin-ului si Yang-ului. Cele doua stari limita se genereaza si conditioneaza reciproc, intr-un proces ciclic al intertransformarii lor, asigurand astfel varietatea dar si unitatea armonica a manifestarii. Din punctul de vedere al teoriei Yin-Yang, orice forma de manifestare (fizica, psihica, organica, metafizica) se incadreaza spatial si temporal intr-una din tipologiile Yin si Yang, iar existenta sa in timp este o desfasurare secvential-ciclica a alternant ei celor doua principii fundamentale.

Arh. Dan Dumitriu,
tel. 021/232.96.94

×