x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite

Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite

04 Aug 2016   •   07:57
Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite

Un nou proiect de casă lansat pe piaţa românească de către arhitectul braşovean Bogdan Mureşan avea să zguduie din temelii concepţia românilor cu privire la construirea unei locuinţe rezistente, ecologice şi ieftine.

Conceptul caselor construite din baloţi de paie este unul obişnuit peste hotare, mai ales în ţările nordice, unde aceste case sunt apreciate în special pentru latura lor naturală, ecologică.

Dincolo de faptul că această casă este construită cu materiale de construcţii naturale şi cu tehnologii moderne, avantajul major pentru romani este acela că locuinţa din baloţi de paie costă mai puţin decât oricare altă construcţie, costul ridicării sale ajungând doar până la câteva mii de euro.

Avantajul preţului este cel care i-a convins pe mulţi dintre românii care au început construcţia unei astfel de case să depăşească preconcepţia potrivit căreia o astfel de construcţie este comparată cu cea din chiripici, nerezistentă, nesigură şi expusă la invazia rozătoarelor.

Dimpotrivă, trebuie clarificat faptul că, casele din baloţi de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide şi eficiente energetic.„Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea aceste case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde", confirmă arhitectul Mureşan, iniţiatorul proiectului.

Mai mult decât atât, materialele naturale de construcție folosite, precum lemnul, lutul, argila, varul au o capacitate capilară excepțională (reținerea umidității) ,oferind în interiorul locuinței un aer și o climă foarte plăcută și sănătoasă.

Iată ce presupune construcţia unei case din baloţi de paie:......................

Citește mai departe și află în ce constă, practic, acest concept revoluționar al casei ecologice ieftine.

×