x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Congresul dedicate acoperişurilor verzi

Congresul dedicate acoperişurilor verzi

de Adela Parvu    |    11 Sep 2008   •   00:00

Oraşele aglomerate şi poluate, precum şi clima în continuă schimbare sînt probleme reale ale lumii contemporane, care au determinat specialiştii occidentali să caute şi să găsească soluţii.

Oraşele aglomerate şi poluate, precum şi clima în continuă schimbare sînt probleme reale ale lumii contemporane, care au determinat specialiştii occidentali să caute şi să găsească soluţii. De la consultanţi în probleme de mediu la peisagişti, arhitecţi pînă la firme de construcţii şi chiar autorităţi locale din mai multe oraşe europene analizează soluţiile care ar putea să rezolve problema poluării din medii urbane în cadrul unor congrese internaţionale.

 

Pe terasele lor…

O idee surprinzătoare, care se bucură de popularitate în Occident, este cea a acoperişurilor verzi. Mai exact este vorba despre plantarea unui anumit tip de vegetaţie pe suprafaţa acoperişurilor şi teraselor clădirilor. Conform studiilor efectuate, pe baza unor clădiri experimentale, se pare că această soluţie a acoperişurilor verzi ar putea îmbunătăţi substanţial şi palpabil calitatea aerului în oraşele mari.

La un simplu calcul al suprafeţelor acoperişurilor dintr-un oraş, se ajunge la milioane de metri pătraţi care ar putea oxigena atmosfera şi înfrumuseţa estetic clădirile, mai ales în condiţiile în care multe metropole occidentale se confruntă cu lipsa spaţiilor care ar putea fi transformate în parcuri.

Soluţia este inovatoare, dar pentru ca ea să aibă impact şi să-şi dovedească eficienţa este nevoie de conjugarea mai multor forţe, începînd de la primării pînă la arhitecţi şi firme care produc sisteme şi materiale ce se pretează pentru izolarea şi menţinerea acoperişurilor verzi. Oricum, viitorul se întrezăreşte în verde.

 

Congresul de la Londra

Între 17 şi 18 septembrie, la Londra va avea loc Congresul Mondial al Acoperişurilor Verzi, unde se vor întruni organizaţii ecologice, politicieni, arhitecţi pentru a discuta implementarea de noi tehnologii pentru acoperişurile verzi. Conform studiilor, circa 500 de litri de apă pluvială cade, într-un an, pe un metru pătrat de acoperiş. Această apă ar putea menţine vegetaţia de pe acoperişuri, cu reale beneficii: menţine o izolare excelentă atît vara, cît şi iarna, reducîndu-se cheltuielile pentru climatizare, creşte calitatea aerului şi se combate efectul de seră dat de poluare.

×
Subiecte în articol: verzi dialog constructiv