x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Constructii la limita legii

Constructii la limita legii

de Catiusa Ivanov    |    16 Feb 2006   •   00:00
Constructii la limita legii
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Cladirile pe care le vedeti in imagini nu ar fi trebuit sa primeasca autorizatie de construire. Tristul adevar este ca ele exista si au suport legal

Pana nu demult, Bucurestiul era numit "Micul Paris". Pe atunci insa, cei care aprobau autorizatiile de construire tineau cont de regulamentele urbanistice, de regulile bunului-simt si aveau respect pentru valorile istorice si culturale pe care orasul le detinea. Acum lucrurile s-au schimbat, iar aspectul Bucurestiului este decis de bani si de "trenduri". Rezultatul schimbarii este vizibil: case in culori tipatoare, constructii cu pereti cortina (din sticla) si arhitectura moderna in zona veche a oraselor, amplasament dezordonat.

Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, afirma ca avem un Regulament Urbanistic General in care se prevede clar ca "autorizarea executarii constructiilor se face cu respectarea inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracteristicului zonei", iar "autorizarea constructiilor care prin conformare, volumetrie si aspect exterior, intra in contradictie cu aspectul general al zonei, este interzisa", insa dansul afirma cu tristete ca nimeni nu respecta acest regulament.

CINE ESTE VINOVATUL?


Greu de spus. Am vorbit atat cu cei care fac legea, cat si cu cei care o aplica. Pisica moarta este aruncata din curtea primariilor in curtea Ministerului Constructiilor si invers. Primariile acuza ca nu au suportul legal ca sa ia deciziile corecte, iar ministerul acuza ca primariile nu respecta legea.

In mod normal, atunci cand vrei sa cumperi un teren, te duci la primaria pe raza careia se afla terenul si ceri un Certificat de urbanism, in care este clar specificat ce poti construi acolo (ce suprafata din teren poate fi ocupata, cate etaje poate avea viitoarea cladire, functionalitatea cladirii) in conformitate cu Regulamentul Urbanistic General si cu Regulamentul Local de Urbanism. Abia dupa ce ai obtinut Certificatul de urbanism poti sa-ti dai seama daca respectivul teren corespunde sau nu nevoilor tale. In cazul in care acesta corespunde, contactezi un arhitect autorizat care sa-ti faca proiectul constructiei pe care impreuna cu avizele necesare (de la Sanepid, de la retelele edilitare, pompieri, Ministerul Culturii etc.) le depui la primarie ca sa obtii autorizatia de construire. Atentie, proiectul intocmit de arhitect trebuie sa respecte prevederile din Certificatul de urbanism, in caz contrar nu se obtine autorizatia de construire.

LEGE CU INTERPRETARI


Aceasta ar fi procedura normala, insa in realitate lucrurile se petrec cu totul altfel. Investitorul alege un teren care sa-i serveasca cat mai bine interesele economice si contacteaza un arhitect care intocmeste proiectul constructiei. Domnul Adrian Bold marturiseste insa ca multe proiecte nu respecta Regulamentul Local de Urbanism, ci interesele investitorului, iar legea ofera din nefericire suport legal nelegiuirilor. Regulamentul General de Urbanism ofera beneficiarului terenului posibilitatea sa intocmeasca un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care poate schimba prevederile vechiului PUZ si implicit ale Certificatului de urbanism (daca se schimba PUZ-ul, se schimba si Certificatul de urbanism). Practic, poate construi, respectand legea, o cladire care nu respecta nici pe departe regulile din Certificatul de urbanism initial care ar fi trebuit in mod normal sa nu poata fi incalcate. Noul PUZ este trimis spre aprobare Consiliului Primariei pe raza careia se afla terenul, iar din momentul in care acesta este aprobat devine lege de construire.

NELEGIUIRI IN LANT


Spre exemplu, daca intr-o zona cu cladiri micute (parter si doua niveluri P+2) s-a construit un bloc cu 10 etaje, fiindca s-a intocmit un nou PUZ (desi acolo nu ar fi trebuit sa se construiasca initial o cladire atat de inalta), si vecinul poate construi alaturi o cladire cu 10 etaje fara sa incalce legea.

L-am intrebat pe arhitectul-sef al Capitalei daca este firesc sa fie aprobate aceste PUZ-uri. Dansul a spus ca cei care aproba PUZ-ul nu stiu cum va arata la final cladirea, iar argumentele prezentate sunt foarte convingatoare: argumente economice, estetice si, nu in ultimul rand, balcanica spaga. Cu aceste argumente poti construi practic orice, oriunde.

PAREREA CELOR CARE FAC LEGEA...


Daca faci o plimbare prin Bucuresti vezi o multime de case colorate care de care mai tipatoare, amplasate la intamplare, cu arhitectura diferita de cea a zonei in care se afla. Se respecta regulamentul general de urbanism sau poti sa construiesti la voia intamplarii?
Teoretic nu poti construi la voia intamplarii, dar practic se poate. Autorizatia de construire este insotita in mod normal de un formular in care trebuie specificate finisajele fatadei, materialele din care aceasta este facuta si culoarea.

Se completeaza acest formular si se tine cont de ce scrie acolo?
Nu se tine cont. Presiunile din partea investitorilor sunt ingrozitoare, iar urbanismul nu este un domeniu foarte strict reglementat. Legislatia este putin ambigua. Spre exemplu, in Grecia este conditie de urbanism ca toate casele sa fie albe. Cat de mult poate schimba un nou PUZ regulile de construire ale vechiului PUZ? Poate sa le schimbe total. Poti sa modifici orice indicatori (CUT, POT).

Cum argumenteaza beneficiarii sau investitorii schimbarile?
In primul rand trebuie sa argumentezi ca nu-ti deranjezi vecinii, apoi sunt argumente de natura economica, estetica. Dar sa stiti ca nu toate PUZ-urile sunt aprobate. Unele sunt respinse.

Cine credeti ca este vinovat pentru tot acest haos?
Toti suntem vinovati. Este de vina investitorul, ca solicita abuziv anumite modificari. Este de vina autoritatea locala care cateodata nu respecta legea sau merge la limita ei. Este de vina politicul.

ASA NU!
Constructile noi trebuie sa respecte linia arhitecturala si culorile cladirilor vecine
×
Subiecte în articol: legea urbanism construire