x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Construcţiile duplex: avantaje şi mentalităţi

Construcţiile duplex: avantaje şi mentalităţi

de Adela Parvu    |    13 Noi 2008   •   00:00

O ZONĂ CU OFERTĂ GENEROASĂ ŞI CERERE STAGNANTĂ
Două apartamente distincte, cu suprafeţe egale şi distribuţie identică a spaţiului interior, îngemănate în acelaşi corp de clădire cu geometrie (de obicei) simetrică. Mai pe scurt duplexul, o formulă edilitară care s-a bucurat de un imens succes decenii de-a rândul şi care, poate pe nedrept, pare să fi intrat într-un con de umbră. În sensul că, deşi oferta rămâne variată şi atractivă cererea stagnează, ba chiar dă semne de recul. Analiştii pieţei imobiliare cred că fenomenul se datorează unor discrete mutaţii psihologice în ce priveşte relaţiile inerumane şi mai cu seamă relaţiile de vecinătate.



AVANTAJE CLARE
Avantajele duplexului sunt în primul rând cele de natură economică. Un apartament (de obicei cu o suprafaţă utilă considerabilă) înglobat în sistem duplex este sensibil mai ieftin decât unul independent, de aceleaşi dimensiuni. Costurile de alimentare cu energie electrică, apă menajeră, încălzire pe teremn lung sunt mai mici (desigur, distribuirea lor pe cele două unităţi locative se face numai pe baza contorizării separate la fiecare utilitate în parte). Costurile de întreţinere generală a clădirii, de renovare sau orice intervenţie ulterioară (extinderi, cosmetizări etc.) sunt, de asemenea, reduse faţă de cheltuieli similare individuale. Există şi avantaje (să le zicem) umane ori sociale, câştigurile fiind definite de relaţia dintre cele două familii de proprietari, dechiderea acestora spre comunicare şi inter-relaţionare. Tot la capitolul avantaje putem trece aspectul general al construcţiei care, din punct de vedere al compoziţiei arhitecturale, poate fi extrem de atractiv, spectaculos chiar, datorită necesităţii unei axe de simetrie, a jocurilor de volume de pe faţade şi a unei unităţi estetice generale care dă bine. De asemenea, există câştiguri certe în ceea ce priveşte utilizarea unor spaţii sau suprafeţe comune, cum ar fi garajul, zonele tehnice, curtea, locurile de joacă pentru copii etc. Analizând atent lista avantajelor certe se poate trage concluzia că un duplex este perfect recomandabil unor familii înrudite (fraţi, părinţi şi copii, alte rude apropiate) sau unor familii legate de o veche şi trainică prietenie. Coabitarea ar fi mai uşoară şi mai plăcută, iar economiile mai bine înţelese şi, poate, mai bine utilizate.

DAR ŞI DEZAVANTAJE…
Cei care ezită în achiziţionare unui apartament de duplex par a avea, la rândul lor, argumente destul de convingătoare. Cel mai "greu" dintre aceste argumente este ştirbirea intimităţii, viaţa de o parte şi cealaltă a aceluiaşi perete putând deveni dificilă, chiar şi dacă vorbim despre familiile a doi fraţi, să zicem. Se creează, subliminal, ideea de coproprietate sau, altfel spus, de ştirbire a proprietăţii individuale, dacă nu chiar o încălcare a acesteia. În sfârşit, unii clienţi se pot simţi, într-un fel, depersonalizaţi ori se tem de probleme generate de cheltuielile comune.

Duplexul este (sau, mă rog, ar trebui să fie…) o construcţie spectaculoasă. Pentru aceasta însă are nevoie de un spaţiu suficient de mare în jurul său, de o suprafaţă înconjurătoare generoasă. Oferta de pe piaţa românească, supusă legii nemiloase  de utilizare intensivă a fiecărui metru pătrat de teren, păcătuieşte prin aşezarea înghesuită a mai multor zeci de duplexuri, ceea ce accentuează până la imposibil de acceptat senzaţia de lipsă a intimităţii. La asta se adaugă şi marea problemă a drumurilor de acces, prea înguste şi mult prea întortochiate.

Există şi proiecte de duplex rezidenţial, extrem de atractive, destinate unei categorii de clienţi mai sofisticaţi. Arată spectaculos, pot avea funcţionalităţi speciale (apartament destinat oaspeţilor) şi, evident, costă niţel mai mult decât standardul.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv