x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Contractul de depozit

Contractul de depozit

de Av. Melania Floarea    |    25 Mai 2006   •   00:00
Contractul de depozit
CE SPUNE LEGEA
Continuam seria articolelor pe teme juridice destinate acelor cititori care vor sa afle mai multe aspecte legale referitoare la diverse tipuri de contracte. In numarul de fata vom vorbi in termeni generali despre contractul de depozit, despre obligatiile partilor

Asadar, este vorba despre un contract prin care o persoana numita deponent incredinteaza un bun unei alte persoane numita depozitar. Depozitarul se obliga prin contract sa pastreze bunul respectiv o anumita perioada de timp, de obicei cu plata unei sume de bani si totodata sa restituie bunul la cererea deponentului.

CONSERVAREA BUNURILOR


Acest tip de contract este reglementat de Codul Civil Roman (Art. 1591 - 1625) si are drept scop principal conservarea bunului depozitat in vederea restituirii in natura a acestuia la termenul indicat prin contract sau la orice alt termen solicitat de catre deponent.

Contractul de depozit se perfecteaza la momentul predarii bunului deponentului si trebuie incheiat in scris, semnat de catre parti (si eventual stampilat daca acestea sunt persoane juridice).

Cu toate ca legea prevede ca acest tip de contract este unul gratuit, in practica, de cele mai multe ori asistam la incheierea acestor contracte cu titlu oneros, adica cu plata de catre deponent a unei sume de bani reprezentand remuneratia depozitarului pentru serviciile oferite.

OBLIGATII ALE PARTILOR


Daca contractul de depozit este gratuit, va crea obligatii doar in sarcina depozitarului, iar in caz contrar, ambele parti vor avea obligatii de indeplinit. Astfel, depozitarul se obliga sa asigure paza lucrului depozitat cu grija pe care ar trebui sa o acorde propriilor bunuri. In cazul unui litigiu, el va trebui sa dovedeasca ca a depus aceleasi diligente si ca a luat aceleasi masuri de conservare/salvare a bunului depozitat pe care le-ar fi luat si daca era vorba de propriul lucru.

In cazul in care lucrul depozitat se deterioreaza sau este distrus din cauza fortei majore (calamitate naturala, incendiu etc.) depozitarul nu poate fi tinut responsabil pentru deteriorarea sau distrugerea bunului respectiv.

Esential pentru acest contract este ca o data cu restituirea bunului depozitat, depozitarul este obligat sa restituie atat bunul respectiv (in natura), cat si fructele pe care acesta le-a produs pe perioada depozitarii si pe care le-a perceput.

DREPTURILE MOSTENITORILOR


Foarte importanta este prevederea legala conform careia daca deponentul moare, depozitarul este obligat sa restituie bunul mostenitorilor deponentului si nu altei persoane, chiar daca in contract exista o clauza contrarie. Aceasta clauza este lovita de nulitate absoluta (adica nu va produce nici un efect juridic si nici o obligatie din partea depozitarului, independent de faptul ca a fost convenita de parti prin contract), deoarece restituind bunul unei persoane straine de familia deponentului, mostenitorii acestuia ar putea fi prejudiciati.

Bunul se restituie deponentului, de regula, la locul depozitului, daca partile nu au convenit altfel, caz in care deponentul trebuie sa suporte cheltuielile de transport suportate de depozitar.

Asa cum am amintit mai sus, bunul se restituie ori la termenul indicat in contract ori la momentul la care deponentul solicita acest lucru. Depozitarul poate refuza restituirea numai in cazul in care bunul depozitat este urmarit legal.
×
Subiecte în articol: contract bunul