x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Coordonatele esentiale in constructia gradinii

Coordonatele esentiale in constructia gradinii

de Cristina Zaharia    |    07 Dec 2006   •   00:00
Coordonatele esentiale in constructia gradinii
MEREU VERDE
Pentru conceperea unei gradini pe parcele sau in ansamblul ei este foarte important sa se ia in considerare trei elemente esentiale, si anume: desfasurarea pe verticala, structura si culorile. Aceste coordonate dau armonia generala a gradinii, eliminand stridentele si disfunctiile

In toate combinatiile peisagere, armonizarea pe verticala a gradinii in raport cu latimea si lungimea acesteia are un rol esential in armonizarea generala a constructiei. In general este destul de dificil sa prevezi rezultatul final, pentru ca este nevoie de timp ca plantele tinere sa atinga varsta maturitatii de crestere. Pentru a crea armonia dorita se poate interveni fie prin tunderi controlate, fie prin plantari ulterioare, cu scopul de a restabili echilibrul pe verticala.

ALEGEREA SPECIILOR

O regula de respectat este sa evitati sa plantati prea multe specii diferite, actiune care ar duce la supraincarcarea vizuala a spatiului. E bine sa alegeti plante care ofera certe similitudini, ceea ce va da gradinii o anumita unitate stilistica. Daca alegeti constructia unui peisaj cu specii diferite juxtapuse, e bine sa le delimitati fie printr-un dalaj de piatra, fie prin zone libere, plantate cu gazon. De asemenea, zonele prezentand plante diferite trebuie sa ocupe suprafete aproximativ egale cu cele pietruite sau gazonate. Evitati si plantarea unor arbori decorativi de mari dimensiuni, care produc un dezechilibru estetic evident.

ELEMENTE STRUCTURALE

O gradina bine structurata presupune repetitia unor forme de baza (liniile curbe, spre exemplu) sau folosirea unui material decorativ unitar (lemn, piatra, marmura).

Pozitionarea gradinii este de asemenea esentiala, intr-un fel trebuind abordata o gradina aflata pe spatii deschise si altfel una asezata in vecinatatea unor cladiri inalte. In situatiile date se poate alege intre o gradina clasica, geometrica (stil francez) si una libera, salbatica (stil englez). Odata tema de design aleasa, va trebui sa pastrati spiritul general si sa evitati modificarile majore. Importanta din punct de vedere structural este si dispozitia plana sau in panta a terenului de cultivat, in ambele situatii fiind necesara o planificare specifica a constructiei si a speciilor de cultivat.

ECHILIBRUL CULORILOR

Gradina este de fapt locul unde ne putem juca folosind culorile plantelor pentru a obtine un anumit tip de ambianta. Culorile calde vor fi trimise sa lumineze zonele expuse spre nord, iar culorile reci sa improspateze spatiile orientate spre sud. Gradinarii rafinati se lasa influentati si de moda.

De multe ori, o culoare sau o nuanta preferata va influenta alegerea speciilor, chiar si cu riscul asumat de a avea plante cu durata de viata mai scurta, de exemplu. Acest inconvenient poate fi anulat de avantajul ca se pot schimba registrele daca moda sau preferintele se schimba.

In general, problema culorilor este indispensabil legata si de travesarea anotimpurilor in mod armonios, fara schimbari dramatice ale peisajului si, mai ales, fara a fi nevoiti sa pierdem un procent prea mare din masa totala a speciilor plantate.

ARTA PREVIZIUNII

O adevarata arta in planificarea gradinii si obtinerea unor rezultate spectaculoase este aceea a previziunii. Un adevarat profesionist trebuie sa aiba puterea sa vada in timp efectele organizarii gradinii in asa fel incat, atunci cand plantele sunt in perioada maxima de crestere, spectacolul coloristic, designul general si efectele speciale (lumina, apa etc.) sa fie pe masura investitiilor si pasiunii cheltuite.

SFAT
Alegerea unor plante cu tipuri diferite de frunzis poate deveni o sursa de efecte impresionante mai cu seama in sezonul de toamna-iarna. Si elementele pur decorative (vase, fantani, stanci naturale) pot aduce un supliment considerabil de valoare estetica gradinii. Plantele cu eflorescenta viu colorata se plaseaza de obicei pe un fond de verde inchis (specii de conifere) pentru a le pune in valoare

ATENTIE
Amplasamentul si dimensiunile naturale sau controlate ale arborilor si arbustilor plantati au o importanta covarsitoare. De asemenea, pozitionarea lor in peisajul general trebuie dinainte si bine gandita, pentru ca rectificarile ulterioare sunt costisitoare si anevoioase. Nu speciile de plante se aleg si se cultiva in functie de verticalitatea si masivitatea arborilor, ci invers, acestia se adapteaza planificarii initiale, nu de putine ori fiind necesara chiar sacrificarea lor daca aceasta este in beneficiul general
×
Subiecte în articol: grădinii