x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cu ce inlocuiesti tevile vechi de apa din apartamnent?

Cu ce inlocuiesti tevile vechi de apa din apartamnent?

de Catiusa Ivanov    |    10 Aug 2006   •   00:00
Cu ce inlocuiesti tevile vechi de apa din apartamnent?

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Cele mai eficiente solutii si preturi
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Cele mai eficiente solutii si preturi

Tevile vechi de apa, fie ca sunt pe domeniul public sau privat, dau serioase batai de cap atat proprietari de apartamente, cat si societatilor furnizoare de apa. Chiar daca sunt ruginite si deteriorate in mare parte, de schimbat nu prea se speteste nimeni sa le schimbe. Pe domeniul public, actiunea de schimbare a tevilor si de modernizare a retelei de furnizare a apei se desfasoara cu viteza melcului accidentat atat din cauza dificultatii si anvergurii lucrarii (inseamna practic sa scurmi in tot orasul), cat si din cauza fondurilor insuficiente acordate lucrarii. Pe domeniul privat, lucrurile stau chiar mai prost. Fiind vorba de libera initiativa si nefiind constransi de nimeni, romanilor nici nu le trece prin cap sa-si inlocuiasca instalatia de apa din locuinta.

Conform principiului "las-o ba ca merge asa", omul asteapta intai sa-i crape vreo teava si sa provoace cine stie ce pagube si apoi se gandeste serios sa cheme un instalator si sa investeasca ceva bani pentru remedierea problemei. Desigur, cazul in care se apeleaza la un instalator este unul fericit, deoarece, in cele mai multe situatii, omul se duce la pravalie, intreaba vanzatoarea cam ce i-ar trebui si se pune singur pe mesterit. Si uite-asa, te tot intrebi de ce una, doua ne inundam apartamentul si vecinii…

CE PROBLEME POT APAREA?

Principala neplacere este inundarea propriului apartament si al vecinilor. Acest lucru aduce dupa sine deteriorarea mobilierului din casa si distrugerea zugravelii din propriul apartament si din cel al vecinilor. Eveniment foarte nefericit, in conditiile in care o simpla zugraveala costa in jur de 300-400 RON.

Alta problema o reprezinta instalatiile vechi prin care curge apa potabila. Desi putini oameni stiu ca tevile erau facute inainte din otel zincat, un material foarte coroziv. Catalin Presura, directorul unei firme care presteaza servicii in domeniul instalatiilor sanitare, ne-a spus ca o teava din otel zincat rugineste in aproximativ doi ani, acest lucru putand avea urmari mai putin placute asupra sanatatii consumatorilor care consuma practic apa cu rugina. Imaginati-va doar cat de murdara poate fi o teava cu o vechime mai mare de 20 de ani.

Un alt criteriu care nu este deloc de neglijat este aspectul estetic. Tevile vechi din otel zincat se vad foarte urat, atat din cauza diametrului mare, cat si datorita acelei vopsele alb-galbui, atat de des intalnite in apartamentele romanilor. In cazul in care nu doriti sa le inlocuiti, o solutie foarte buna din punct de vedere estetic ar fi mascarea acestora cu gips carton. Din nefericire insa, aceasta solutie nu este foarte eficienta din punct de vedere tehnic, deoarece, in cazul in care teava se sparge, accesul instalatorului este ingreunat, fiindca trebuie indepartat stratul de gips carton si desigur frumoasa masca este compromisa, fiind nevoie de construirea alteia noi.

SOLUTII DE LA INSTALATORI

Catalin Presura spune ca cea mai buna solutie pentru inlocuirea instalatiilor vechi de apa sunt tevile de cupru si de polipropilena. Cele din polipropilena sunt recomandate in cazul in care tevile sunt ascunse (introduse in perete), deoarece sunt foarte rezistente si au diametrul mai mare. Durata de viata pentru tevile de polipropilena este in jur de 55 de ani, iar pentru cele din cupru de aproximativ 50 de ani. Pretul pe care il platiti pentru inlocuirea tevilor vechi dintr-o baie cu tevi de polipropilena este undeva in jurul sumei de 600 RON. Daca alegeti cupru in locul polipropilenei, atunci platiti cu aproximativ 100 RON mai mult. In aceste preturi sunt incluse materialele necesare executarii lucrarii, cat si manopera.

FARA PEXAL

Catalin Presura nu recomanda folosirea tevilor din pexal pentru inlocuirea vechii instalatii de apa, deoarece, "nu rezista mult timp, existand pericolul de a crapa la coturi. Noi le folosim numai pentru montarea de apometre, deoarece aici nu se prea cere calitate". Parerea sa este impartasita si de instalatorul Ion Dragomir. Acesta afirma ca "pexalul lasa de dorit, deoarece dupa un anumit timp, incepe sa crape. Desigur, acum depinde de producator si de materia prima folosita". Inginerul constructor, Constantin Budan este de parere ca producatorii de pexal germani sunt cei mai buni in materie, fiind urmati de italieni si turci. Pentru un metru liniar de pexal, platiti intre 1 si 4 RON, in functie de calitatea acestuia.

SFATURI

  • Daca tevile din locuinta nu au fost inlocuite de mai bine de 20 de ani, ar fi indicat sa va puneti pe treaba si sa le inlocuiti, deoarece in caz contrar, va puteti inunda apartamentul si vecinii
  • Daca v-ati hotarat sa alegeti pexal pentru inlocuirea vechii instalatii de apa, ar fi recomandat sa il alegeti pe cel mai scump, deoarece are o calitate mai buna si implica o rezistenta mai mare in timp
  • Pentru inlocuirea vechii instalatii de apa este indicat sa apelati la un instalator autorizat si sa cereti garantie pentru lucrarea efectuata. In caz contrar, in cazul in care vor aparea probleme, va trebui sa scoateti alti bani din buzunar pentru remedierea lor
  • ×
    Subiecte în articol: vechi deoarece tevile