x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cu design tradiţional sau modern, sobele actuale devin tot mai eficiente

Cu design tradiţional sau modern, sobele actuale devin tot mai eficiente

de Adela Parvu    |    12 Feb 2009   •   00:00

Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră asociază termenul sobă cu imaginea construcţie cu cahle din casa bunicii ori cu sobele acelea masive din fontă, folosite pe vremuri pentru gătit.



Ei bine, termenul a rămas, imaginea s-a schimbat, şi anume radical! Sobele, ca şi echipamente pentru încălzire, continuă să existe, dar producătorii şi designerii le transformă de la un sezon la altul în adevărate bijuterii tehnice.

Pe de o parte, ele devin tot mai com­pacte, mai mici şi mai puternice, oferind un confort termic din plin, având un randament foarte bun, iar pe de altă parte, principiul lor de funcţionare este exploatat pentru configurarea şi producerea unor noi tipuri de echipamente, care îmbină tra­diţionalul cu cele mai inovatoare soluţii şi materiale.

DIFERITE, DAR ACCESIBILE
Cert este că sobele sunt foarte va­riate, iar un prim criteriu de departajare a lor ar fi în funcţie de combustibilul pe care-l folosesc. De la lemn, la gaz şi combustili ecologici, există suficientă libertate de alegere, în funcţie de stilul fiecăruia de viaţă. Pornind de la tipul de combustibil folosit pentru a fi func­ţionale, sobele pot fi alese ca soluţii pentru încălzirea spaţiilor atât în lo­cuinţele colective, cele independente, cât şi în zonele izolate (case de vacanţă, case la ţară). Pentru că ele pot furniza căldură şi în casele aflate la distanţă mare de orice fel de trasee şi instalaţii centralizate, sunt preferate în favoarea altor soluţii, devenind tot mai căutate, cu preponderenţă de cei care locuiesc în apropierea unor surse importante de material şi deşeuri forestiere.

Sobele, faţă de alte echipamente de încălzire, sunt mai rentabile şi din punct de vedere al costurilor. Nu necesită instalaţii complicate (cu excepţia celor care funcţionează pe bază de combustibil gazos), mai ales dacă sunt pe bază de lemne sau combustibil ecolo­gic (soluţii speciale inodore, produse special de fabricatul mărcii de sobe eco).

ECHIPAMENTE HIGH-TECH
Pentru a veni în întâmpinarea celor mai variate gusturi şi preferinţe, producătorii cu experienţă din Occident au dezvoltat materiale şi soluţii performante, care să îi ajute să scoată colecţii elegante, moderne de sobe. Astfel, chiar şi cine îşi doreşte sau este nevoit să apeleze la sobă pentru în­călzire, nu trebuie să-şi facă griji, pentru că nu se va potrivi cu stilul modern al casei. Dimpotrivă, există sobe atât de spectaculase ca design, cum sunt cele de la Tonwerk sau Storch, încât nu poţi crede că este vorba de sobe şi nu cumva sunt şemineuri compacte. Noile modele de sobe lasă flăcările la vedere, printr-un geam cu sticlă termorezistentă, ocupă mai puţin spaţiu, sunt mai subţiri în grosime, comparativ cu şemineurile sau sobele tradiţionale cu cahle. Au alura unor echipamente high-tech şi funcţiuni ce pot fi uşor şi sigur controlabile. Aşa că atunci când auziţi de sobe montate recent, s-ar putea ca acestea să fie din noua generaţie.

SOBĂ CA UN ŞEMINEU
Suprafaţa mare, realizată din materiale ceramice sau similare, cu proprietăţi radiante, poate fi folosită pentru crearea unui loc de şedere, călduţ şi plăcut. Da, pare şemineu, dar în ima­gine este o sobă realizată pe comandă de către firma Hafner.

×
Subiecte în articol: sobele dialog constructiv