x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culoarea in contextul arhitectural

Culoarea in contextul arhitectural

25 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Incontestabil, alegerea si distribuirea culorilor joaca un rol determinant in conturarea imaginii de ansamblu a unei zone sau chiar a unui oras. Ce culori sunt indicate pentru fatadele cladirilor si ce rol important joaca acestea aflati din randurile de mai jos.

  • de GABRIELA POPESCU

  • De multa vreme a iesit din moda casa sau incaperea vopsita in intregime in alb. Se poarta culorile saturate sau pastelate, in tonuri si nuante variate, in combinat ii armonice sau contrastante, vesele si pline de viata sau grave, meditative, in fine… culorile!

    Dar trebuie stiut ca, pentru a crea o ambianta placuta si confortabila, vizual nu este suficient sa "improscam" peretii cu orice culoare ne vine la indemana. Exista niste legi optice care dicteaza efectul produs asupra retinei noastre de diversele combinatii de culori, de felul cum sunt ele dozate si distribuite.

    Ce importanta au aceste lucruri? Una foarte mare, deoarece culorile nu influenteaza doar aspectul casei in care locuim sau al biroului in care lucram, sau a orasului, ci isi pun amprenta asupra intregii noastre vieti. Chiar mai mult, exterioarele trebuie sa fie armonizate cu contextul arhitectural.

    Pentru om, mai mult de 70% din informat iile culese de creier cu ajutorul simturilor sunt furnizate de vaz, ceea ce face ca imaginile sa aiba un impact fantastic asupra noastra. Nu este, deci, de mirare ca, transformate in impulsuri nervoase si expediate de pe retina spre creier, culorile ne induc stari de spirit si dispozitii care ne influenteaza, chiar daca in mod inconstient, comportamentul si deciziile. De exemplu, daca in casa sau in mediul nostru de lucru se gasesc combinatii cromatice nepotrivite sau stridente, vom fi tot timpul nervosi, agasati si ne vom concentra foarte greu. De aceea, si exterioarele in nuante stridente par artificiale, desprinse din arhitectura zonei sau a orasului. Dimpotriva, daca ne inconjuram de culori placute, in combinatii armonice, acestea ne vor inspira o stare de calm si buna dispozitie, ajutandu-ne sa ne detasam de inevitabilele probleme cotidiene, concentrandu-ne asupra aspectelor pozitive ale existentei. Pentru exterioare, cele mai recomandabile sunt culorile neutre sau cele ce deriva din gama de nuante ale pamantului.

    Prea mult roz in jurul nostru devine plictisitor, daca nu chiar enervant, ceea ce ne diminueaza capacitatea de reactie si pofta de viata, in vreme ce prea multe culori inchise sau violente ne fac pesimisti sau, si mai rau, ne dezlantuie toate impulsurile negative pe care educatia ni le reprima, in conditii normale. Culoarea rosie aplicata pe suprafete nu numai ca ne va obosi ochii, dar ne si creeaza o stare de nervozitate pe care ne-o vom putea controla cu greu, ca sa nu mai vorbim de negru, care ne-ar putea trezi toate spaimele ingropate in subconstient.

    Desigur, in ultima instanta, alegerea culorilor este o problema de gust personal, dar este imperios sa stim sa ne infrumusetam viata, orasul si sa ne oferim acel confort psihic care ne poate face mai buni, mai frumosi, mai inteligenti.

    Insa nu doar culoarea in sine este importanta, ci si locul unde este asezata si dozajul in raport cu celelalte culori. Cu ajutorul acestora, se pot corecta eventualele "defecte" ale interiorului sau exteriorului.

    Pentru fatade, cel mai important este sa ascultati sfaturile arhitectului. Acesta va sti sa va recomande solutia cea mai potrivita pentru a evidentia arhitectura casei si culoarea acesteia. Corectarile optice fac parte din profesia sa, asa ca preferintele roz, portocaliu, mov nu sunt justificate, mai ales ca arhitectul are in vedere si armonizarea in raport cu vecinatatile, cartierul, zona. In plus, o culoare stridenta la exterior este mult mai vulnerabila in timp. Intemperiile vremii isi vor lasa mult mai evident urmele, iar plictiseala va interveni cu siguranta. Sunt multi cei care regreta o optiune de moment, deoarece ulterior casa lor arata ca una din povestile cu pitici sau, mai rau, ca o "prajitura glazurata".

    La interior, problema este, pana la urma, intima. Fiecare are libertatea de a alege ceea ce crede ca il reprezinta.

    Problema culorilor poate parea nesemnificativa, dar ea este foarte importanta mai ales cand orasele noastre devin un amalgam de cladiri fara nici o legatura, doar pete de culoare in diverse forme si alaturari nefericite. Casa voastra apartine si arhitecturii urbei in care locuiti, asadar alegerea nuantei pentru fatada casei proprii nu poate fi doar un gest egoist.
    ×