x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culori pentru intregul an - Codiaeum (Croton)

Culori pentru intregul an - Codiaeum (Croton)

18 Mai 2005   •   00:00

Cunoscut si sub numele de Croton, Codiaeum este un gen ce cuprinde plante tropicale cu aspect diferit, in functie de specie, care au in comun o cromatica decorativa a frunzisului, ce va rasplati pe deplin eforturile presupuse de dificila lor cultivare

Familia: Euforbiacee

Aspect: Arbust de pana la un metru inaltime, cu frunze mari, cu diferite forme in functie de specie, cu nervuri intens colorate, cu flori mici, galbene, in forma de stea, ce infloresc vara.

Expunere: La lumina, dar nu direct in soare, care-i poate arde frunzele, are nevoie de caldura constanta si de spatii aerisite, dar fara curenti de aer.

Specii si varietati

Originar din padurile tropicale ale Malaeziei si ale insulelor din Pacific, genul Codiaeum se remarca printr-o larga gama de culori, nuante si forme ale frunzelor. Iata si cateva exemple.

Codiaeum aucubaefolium este o planta usor de cultivat, cu frunze lucioase, de un verde stralucitor, patate neuniform cu galben. Codiaeum bogoriense are frunze ovale, verde inchis, cu motive galbene. Codiaeum spirale se dezvolta ca o tufa compacta cu frunze inguste, cu nervuri ce variaza de la galben la rosu. Codiaeum warrenii creste mai mare decat celelalte specii, ca un copac, avand frunzele tinere verzi cu nervuri galbui, lungi si inguste, iar frunzele adulte de un verde inchis, cu nervuri rosiatice.

Codiaeum variegatum este o specie cu multe varietati, din care voi cita numai: "Disraeli", cu frunze lanceolate, verzi cu pete galbene si fata inferioara caramizie, "Reidii", cu frunze lungi, usor ondulate, verzi, cu zone in nuante de roz si rosu si nervuri galbene sau rosii, si "Black Prince", cu frunze mari, ovale, de un verde inchis, patate cu galben, portocaliu si stacojiu.

Reproducere

Daca planta ramane fara frunze la baza, se poate face un marcotaj, iar cand apar radacinile, partea superioara a tulpinii se planteaza intr-un ghiveci separat. Taiata adecvat, ea va produce lastari laterali noi.

Codiaeum se inmulteste si prin butasi sau seminte. Butasii, lungi de 7-10 cm, se preleva primavara din ramurile mai groase, cu doua perechi de frunze si un lastar. Taietura se introduce intr-o pulbere rizogena, dupa care butasii se planteaza intr-un amestec de compost fertil si nisip in parti egale. Se uda si se tin la umbra, la o temperatura de aproximativ 24° C, pana apar radacinile. Semintele se sadesc in acelasi tip de compost ca butasii, in perioada ianuarie-februarie, iar dupa incoltire li se asigura o temperatura de 21° C si un ambient aerisit.

Ingrijire

Daca radacinile au ocupat complet ghiveciul, planta va fi transvazata in luna februarie, iar daca este saraca in frunze si neuniforma, in martie se taie cu grija din ramuri, presarandu-se pe taieturi pulbere de sulf sau carbune, pentru cicatrizare.

In perioada martie-octombrie, trebuie sa i se asigure plantei un loc aerisit si luminos, fara expunere directa la soare, si o temperatura de 18° C. Ea trebuie udata regulat si stropita dimineata. O data la 10-15 zile, in apa se va adauga un ingrasamant lichid, doza reducandu-se treptat in octombrie si fiind complet eliminata iarna. Este important ca in acest anotimp temperatura sa nu scada sub 15° C, iar udarea sa se faca mai rar. Frigul duce la putrezirea radacinilor, de aceea e bine ca planta sa stea intr-un loc luminos, calduros si aerisit, dar fara curenti de aer.

Articol realizat in colaborare cu Romstal Garden
Arhiva Ideal Decor
×
Subiecte în articol: frunze codiaeum